English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
20 Март 2018

С полет от Tianyuan се отправихме към Xi'an - града на теракотените войници, една уникална находка, открита случайно от селяни през 1974 година. Настоящата находка е част от осем хилядната армия, погребана пред гробницата на императора Qinshihuang (221-207 пр.хр.). Този китайски император се сравнява с постиженията на цар Петър Велики в Русия, като принос в развитието на модерна държава, принасяйки в жертва стотици хиляди работници по неговите проекти. Станал император на тринадесет годишна възраст, на 38 той вече е завювал шест съседни държави, за да обедини Китай за първи път.

700 000 работници умират при строежа на неговата гробница, започнал скоро, след като той сяда на трона и продължил 11 години. Главната гробница все още не е открита, археолозите все още не са сигурни за нейното местоположение. Теракотените войници са част от бариерите, които безскрупулния император е създал, за да се погрижи за безсмъртието на неговата гробница. Всяка статуя е индивидуална, въпреки масовото производство, първо са били конструирани основите, така че да се осигури фигурата да стои изправена, след което е добавена глина от добро качество, позволяваща да бъдат издълбани детайли, като дрехи или нос, уста, очи. Оръжията, уши и бради са били прикачвани, а накрая цялата фигура е била изпичана на висока температура. 

Както разказахме в материала за Пиняо, полета ни закъсня няколко часа и кацнахме на летището в Сиан посред нощ. Приехме една от малкото оферти на среднощните таксита в размер на 120 юана (22 лева) и в състезание с един среднощен джигит, седнал на волана на тежкотоварен камион, се отправихме към града, който ни се видя доста отдалечен от летището. Мисълта за неизвестност, попаднали в нощта, на място, известно с гробница се оказа доста натрапчива и се умълчахме до момента, когато се показаха светлините на града и първите крайни квартали. Постепенно очите ни се успокояваха и таксито ни спря пред хотела, който бе на крачки от Камбанената кула. Един спомен от България ме е научил при такива  "запознанства" с таксиметрови шофьори да не оставям чанти в багажника, който може и да не се отвори, докато шофьора не получи желаната сума, така че попадането в такава ситуация бе предовратено и нямахме никакви проблеми. Резервацията, направена чрез местна туристическа агенция работеше и в напредналите часове на нощта ние получихме чиста стая и легла.

На утрото се отправихме към най-важната за момента цел - войниците. С такси за 1.50 лева стигнахме до гарата. Както се очаква и тук, гарите са твърде оживено място, при високата температура, мнозина бяха потърсили сянката на предгаровия мост (на снимката) и си седяха или даже излежаваха, докато им дойде времето за влака.
Оттук градски автобус ни отведе на цена от 1 лев към паметника. Разбира се, тези които предпочитат комфорта, могат да се включат в екскурзия, която ще струва около 25 лева на човек и няма да има нужда да се прескачат тела на хора на площада пред гарата.  Ние обаче бяхме тръгнали на приключение и се справихме.

След кратко пътуване, автобусът ни остави на паркинга пред оживеното от туристи място. Когато имаш високи очаквания и видиш историята, обвита в бетонови конструкции и соц мавзолеи, изпитваш леко разочарование. Но сигурно не може да бъде иначе, системата работи, начиная от билетчета, които китайската туристическа машина къса на всеки по-интересен обект. Тук те бяха около 16 лева на калпак, екскурзоводи на английски, колкото искаш, засипващи те с информация, а моя син ми напомня за системата "уча, за да забравя", ползвана в училище.

Все пак, няма да се опитвам да разочаровам любителите на историята и ще покажа една от снимките, където ръката на днешната цивилизация не се усеща твърде осезаемо.
Иначе снимки на войниците може да намерите на всеки туристически сайт. Няколкото разкопки, част от които са спряни показват, че и тогава човечеството се е обграждало с ненужни предмети и обекти, които по-късно стават предмет на чудене и цъкане. Едва ли император Qinshihuang е бил прозорлив за размера на приходите, които неговия уникален проект може да докара на управляващата комунистическа партия в Китай няколко милениума по-късно.

И тук туристите са главно от Китай, които имат и друга атракция, а това са чуждестранните туристи с тела, надвишаващи по размери и тегло минимум два пъти, тези на средния китаец, създадени от заведенията за бързо хранене. Гледаш тези млади жизнерадостни самоходни хамбургери и се чудиш, какво още може да направим против човешката природа.

След обхождане на няколкото павилиона попадаме и на едно от най-оживените места, търговския павилион, където може да си купиш фигури на теракотени войници и други нефритени форми, към които най-голям интерес проявяваха китайските туристи.

Напуснахме мястото, което стоеше на кръстопът между историята и бетона и си избрахме едно такси за водач, с когото успяхме да видим още няколко интресни неща в предградието, включително процеса на отглеждане на буби и производство на коприна, където Мария взе участие в производството на копринени постелки, чиято цена на комплект е около 200 евро. Продажбите все пак са на първо място, атракцията от демонстрацията на процеса, в който една буба създава около 1000 метра здрава копринена нишка, трябва да те предразположи към посягане в джоба. Сигурно успяват, защото мой приятел, посетил ме неотдавна спи в копринената суета вече няколко месеца.

Попаднахме и на едно красиво място с топли минерални извори Huaqing Hot Springs, където някога, няколко от императорите са построили типични китайски храмове, възстановени през 1959 година, а днес срещу 10 юана, може да си натопиш краката в минерална топла вода, ако си много изморен от обиколките на туристическите места. От тук може да вземеш и лифт, който да те разходи до планината, чийто връх е на 1256 метра височина. Ние обаче нямахме време и след посещение на още едно хълмче-гробница се отправихме към града. Ще отбележа, че за всяко от тези хълмчета, изворчета и храмчета се късат отделни билетчета, които не са по-малко от 5 лева на човек. Отделно ви се предлага разходка с мотокарни туристически влакчета, които ще ви олекотят джоба с по още 2-3 лева.

Върнахме се в Сиан почти гладни, тъй като теракотено-бетонения град предлагаше само "войнишка" храна. Ето защо една  пешеходна улица, гъмжаща от хора с многобройни ресторанти предизвика нашия откровен интерес. Там бяхме напълно задоволени от многобройната челяд на мюсюлманско семейство, управляващо заведение с вкусна скара и топли салати. 

В светлините на града се открояваха построените преди стотици години Bell Tower (камбанената кула) и Drum Tower (барабаната кула).  Деца тичаха, оставени от родителите си между музикалните фонтани  до пълно подгизване, след което тръгнаха към къщи, за да бъдат подсушени. Ние също се отправихме към необходимата ни почивка.

На другия ден разгледахме кулите на града и хвърлихме поглед и на търговската част.  В града не липсваха молове, магазините на Vero Moda, Only и Jack and Jones, протегнали голямата си ръка към още по-големия китайски пазар. Масата от населението на града бе облечена прилично, в така наречените маркови фалшификати, без да се създава впечатление за стил, по-скоро за рационално мислене. Където имаше разпродажби, цареше хаос и наплив от хора, а в други бутици на центъра продавачките си разговаряха, необезпокоявани от клиенти.

Бяхме си закупили на място билети за влака до Luoyang, който беше нашата следваща спирка. Пътуването бе удобно, в чист влак, където обслужващия персонал се опитваше да ни продаде разни китайски, магически и светещи играчки и не усетихме пътуването от около 2 часа. Нямахме много време да подредим мислите си и този път по светло пристигнахме в града на манастира Shao Lin, за който ще разкажа в следващ материал.

Роберт Александрийски, придружил две от децата си Мария и Паоло в пътуване из Китай, включващо пътуване до Пиняао

Следващ материал Бойни изкуства и храмове в Luoyang

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News