Вече никой не пита дали небето над Пекин ще бъде синьо. Преди няколко дни имаше надежда за слънчева олимпиада (снимката е направена на 4-ти август т.г.). Един ден преди началото на игрите нещата се влошиха отново. Ясно е обаче, че никой не смята да разваля настроението на домакините.


Количеството на пристигащите президенти за откриване на игрите се изчислява вече в тонове, тъй като броят им расте лавинообразно, водени от американския президент, всички идват да направят реверанс на Пекин за усилията им по организацията на игрите. За да извлекат по-късно дивиденти от развиващия се китайски пазар. Затова и критики няма да има.

Освен блестящата церемония, включваща хиляди статисти и участници и фойерверки игрите ще бъдат проведени "под ключ". Съображенията за сигурност са взели връх над всичко. Създава се впечатление, че туристите са малко и сигурно скоро ще почнат да се поздравяват, опознавайки се по спортните събития, за които билетите са изкупени предимно от организации.

Хотелите намалиха драстично цените на стаите. Много предприемачи, които инвестираха в купуване или наемане на имоти, специално за олимпиадата ще претърпят сериозни загуби, тъй като търсенето на апартаменти е твърде слабо, а при повишено предлагане и намалено търсене, цените се сринаха.

Настроението в Пекин е приповдигнато, олимпийския стадион е цел на стотици въоръжени с малки любителски или мощни обективи фоторепортери. Аз и моят син също се готвим да присъстваме на първата олимпиада в живота ни. Вероятно вълнението ни е не по-малко от това на другите граждани на Пекин, останали като нас без билети за спортните събития. Кой знае, по улиците на града може да бъде по-интересно, отколкото на стадионите, където присъстват официалните медии и телевизии. На улицата ще бъде народа, който довечера ще чуе ударите на прочутите пекински барабани.
Дотогава се изчистват последните детайли, чистят се последните боклучета. Армия от доброволци и наемници са ангажирани в безконфликтната организация. Хеликоптери кръжат в небето над Пекин. Полицеиски коли и мотори с включени лампи, изпънати като струни войници на пост внушават респект и създават впечатление за ред и сигурност, наложени с желязна ръка.
Света очаква олимпиадата. Аз лично очаквам емоционални две седмици от срещи с усмихнати граждани на Пекин и подвикващите сладко "Hello" на туристите малки деца с типичното азиатско произношение.

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In Всички права запазениs