След Luoyang, позагубил величието си на столица, имахме нужда от глътка нещо по-различно и връщане към цивилизацията. Предпочетохме да излетим за Шанхай от летището на съседния по-голям град Zhengzhou. Градът Женжоу (4 млн.души) е един от над 100-те градове в Китай с население от над 1 милион души, намиращ се на около час и половина път от Luoyang, с летище по-голямо от това на София. Гонейки времето, зарязахме билетите си за влака и до Женжоу стигнахме с автобус, какъвто съм свикнал да гледам по американските филми при навлизане във вътрешността на Мексико.  Разликата бе, че нямаше нито една кокошка в автобуса, но и шофьора с дебел врат, обръсната глава и пресукани мустаци не можеше да бъде определен като друг, освен като пряк потомък на Чингиз хан. При липса на особени забележителности, които да ни накарат да се спираме в Zhengzhou и след поредното закъснение на полета, кацнахме в Шанхай.

Няма да се спирам на забележителностите, които видяхме и за които Интернет предлага богата информация. Всеки турист избира какво да види, според нуждите на групата. За нас бе интересно да видим динамиката на големия град, който се развива непрекъснато и въпреки това остава приятелски настроен към човека.

Както във всеки град от такъв мащаб (над 20 милиона души) и тук могат да си видят големи контрасти, в непосредствена близост до прочутия квартал Bund, могат да се видят и мизерни къщички, оцеляващи на урбанизацията. Това е града с най-възрастното население в Китай (близо 20% над 60 годишни), но въпреки това по улиците трудно може да се види побеляла глава, а ако има някоя, то е на чуждестранен турист.
 
Френското влияние се усеща не само в архитуктурата. Градът е столица на модата в Китай и присъствие тук имат всички мултинационални компании, дори и пестеливата в избора на нови пазари фирма H&M. Тъй като дъщеря ми Мария имаше интерес към бранда, се отправихме към магазина. Не бе трудно да се ориентираме как да стигнем до там. През 200 метра се появяваше някоя млада дама, носеща хартиена торбичка в екрю и добре очертаното познато лого в червено на H&M и това ни заведе скоро в магазина. Процедурата по пазаруването отне по-малко от час и доста по-малко, отколкото очаквахме, не защото нямаше стока, а просто нашето дете бе много бързо в избора си на няколко блузки, рокля и чанта. Така ние се превърнахме в поредната движеща се реклама из града и част от местните туристи, включително познатите ми европейки от колежа, които посещавайки Шанхай не пропускат да посетят този единствен засега магазин на марката H&M в Китай. Няма да сбъркам много, ако кажа че няма известна марка, която да не е стъпила вече на пазара, може би с изключение на Еtere, Markam, Capasca i Bati Baleno :). Последната марка може и да има най-голям успех, използвайки популярността на бранда Baleno, чието създаване през 1996 година в Хонг Конг довежда до откриване на около 3700 магазина по света, предимно в Азия - Китай, Хонг Конг, Тайван, Сингапур и Близкия Изток.

Шанхайката се облича по-стилно от дамите в Пекин и въпреки, че бяхме в Шанхай през уикенда, когато хората са облечени кежуал, успяхме да забележим разликата. На един светофар успях да преброя около 15 дами, облечени в черно от общо 20-ина. Но това вероятно не е странно при тези черни дълги коси, които виждаме навред.

Разлика имаше и в кухнята, отново в полза на Шанхай. И тъй като основния разпознавателен метод на ястията в Китай е чрез картинки, ще кажа "внимавайте в картинката" и по-специално в броя на лютивите чушки, указващи пикантността на ястието. За вечеря избрахме ресторант, в близост до хотела ни, на 10 минути пеш от Bund-a, където ни привлече присъствието на група европейски туристи. Едва седнали в заведението, един от въпросните туристи излетя от заведението и разминавайки се с друг от същата група, разочарован изрече "а водки нету". Не след дълго с увита бутилка в хартиен плик групата бе попълнена и настроението на групата възстановено. Китайските домакини очевидно недоволни от самообслужването на част от гостите си трябваше да се задоволят с премълчаване на чувствата си и отдадоха вниманието си на нашата групичка, която остана доволна от вечерята. 

Ще завърша кратката разходка из впечатляващия Шанхай с една нощна снимка на Bund-a, направена от Pudong, до където стигнахме след краткотрайно пътуване с екстравагантно влакче минаващо под реката, в света на светлинните ефекти, еднакво емоционално за малките и големи членове на нашата тричленна група.


Предишни материали от това пътуване
Бойни изкуства и храмове в Luoyang 
Xi'an - града на теракотените войници 
Пътуване до Пиняо

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In Всички права запазениs