English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
24 Март 2018

Дванадесет дни преди началото на олимпийските игри, обстановката в Пекин се нажежава, температурите също. Термометрите показват 34 градуса по Целзий в 12 часа на обяд, няма признаци за намаление на смока.

Какво ще се случи след няколко дни, ако тази пелена от газове и пепел не изчезне, може само да гадаем. Обстановката няма да бъде благоприятна за достигане на максималните постижения на спортистите, може би с изключение на спортистите от Пекин, чиито млади организми са свикнали със смока.

В градинките и по ризите на многобройните доброволци за подпомогане на игрите може да видите доста повече цвят, отколкото във въздуха. Всяка лелка в пенсионна възраст  в квартала е сложила бялата блузка, украсена от щампа с олимпийските кръгове, а на ръкавите е закичила лента "сигурност". Младите не изостават в тази дейност и в девет часа сутринта вече са отворили павилионите за оказване помощ на олимпийските гости.

Технните връстници от масовките по откриването обаче са доста по-раннобудни. В същия час на деня вече е приключила репетицията на участниците и те се оправят обратно към домовете си с многобройните градски автобуси, очакващи ги пред олимпийския стадион "Гнездото". Вероятно и в следващите дни те ще имат същата програма. Като се има предвид, че в Пекин, разстоянията се изминават за не по-малко от 30-40 минути и репетицията е траяла минимум един час, предполагам, че часът на ставане на тези момичета е бил не по-късно от 5 сутринта. Иначе лицата им щяха да бъдат доста по-приветливи за снимката.

Момчетата също имат уморен вид. Тези на снимката почиват в очакване на превоза, а другите ще се отправят обратно във военен конвой през големия град, седнали на малките столчета, с които ще участвуват и на церемонията. Добрата новина за тях е, че в Пекин не знаят какво е да има дупка на пътя. С или без олимпиада, улиците и главните магистрали на града са в перфектно състояние.

Въпреки ранния час, около олимпийския стадион е оживено и от зяпачи. Всеки рейс оставя група, крачеща целеустремено към олимпийските обекти. Млади и стари са дошли да усетят магията на олимпизма. Екзотичен превозвач в триколка, движена от човешка сила, използва всички средства на маркетинга за привличане на клиента - знамена на по-значимите за тях държави, надписи и снимка на  Мао, дизайнерски очила, и беззъба усмивка, почти като от реклама на Benetton.  Таксата е твърда - 12 юана и както обикновено в Китай не се повдига въпрос за бакшиш.      

Пристигат и журналисти, които сигурно ще алармират на висок глас за непроменящата се атмосферна обстановка. Чудото може и да стане. През оставащите дни, властите сигурно ще спрат още коли от движение, но какво ще се случи после? 

И след олимпиадата в Пекин ще продължат да живеят близо 20 милиона души, които ще дишат същия въздух, който е надвиснал и днес над града. Имам някакво усещане, че в противоречието между олимпиадата и смока ще се роди някаква истина. Тази истина няма да е в интерес на никоя партия или доктрина, дори и на най-успешната до момента, този път тя ще бъде в интерес на хората.

 

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News