English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
24 Март 2018
Безпроблемното ни пристигане в Luoyang, нашата следваща цел в пътуването из Китай, бе осигурено от услужлив спътник във влака, кръстен от нас Follow Me, тъй като това бе почти единствената реплика, отправил към нас на няколко пъти, докато ни качи на едно такси и даде направление на шофьора към хотела. Настанихме се в хотел, който бе поел голяма част от чуждестранните туристи в града и едва затворили очи да осмислим преживяното и това, което ни очаква, в полунощ получихме телефонно обаждане с оферта за масаж. Тъй като грижата ни бе да се наспим, позвънилият получи една здрава ругатня, а на сутринта се оплакахме на рецепцията и помолихме да спрат всички позвънявания към стаята. Рецепционистът, с вид на изпечен сутеньор, имаше вид на изненадан, от това че отхвърляме офертата за специален масаж.
Докато чертаехме план за деня, едно китайско семейство още си спеше на покрива на съседна сграда (на снимката). За да успеем да видим трите най-важни туристически атракции в града, който е бил една от седемте китайски столици, взехме такси и поехме към най-далечната - манастира Шао Лин. Това бе мястото, което трябваше да предложи нещо по-различно, имайки предвид състава и интересите на нашата група, включваща Baby boomer, госпожица на 23 години и не на последно място тийнейджър, изтърпяващ стоически обиколките по забележителности, някои от тях забравяни минути, след като си се отдалечил от тях.

Манастирът Shaolin, построен през 495 година, е люлка на Chan Buddhism, създаден от индийския монах Bodhidharma (Damo) в началото на VI-ти век. Бидейки твърде слаб физически, поради дългите часове на медитация, той развива и обучава последователи в серия от упражнения, които са предназначени да възстановят силата и мобилността на тялото. Това дава основи на прочутата боксова школа на Shaolin (Shaolin Quan), която и днес се практикува от безброй будисти и не-будисти в следващата му форма Kungfu.  По време на династиите Ming и Qing, между XIV и XX век, манастира е възстановен. Надписът ''Shaolin Si'' на входа на манастира датира от времето на император Kangxi (1662-1723). 

Мястото се намира в склоновете на планината Songshan и е озвучено с приятна музика, която те омайва в мистиката на китайската култура. Деца тренират в школата и както може да се очаква, техните умения не са еднакви, някои от тях ще продължат обучението си, за да достигнат до съвършенството, показано от техните по-големи братя по-късно на демонстрации. Но дотогава децата ще имат дълги часове на обучение и ще споделят спартански условия на живот. На снимката може да се забележи дългата ръка на Adidas, с трите известни ленти, върху шортите на децата. Но при спортните обувки, монаси и обучаващи се, са предпочели местната марка Feivue, продуктите на която могат да се закупят на цена около 21 лева от фирма предлагаща онлайн продукти за бойни изкуства. Това разбира се прави популярна марката извън пределите на страната, което установих след кратко проучване.

Шоуто за демонстрация на бойните изкуства се провежда в определени часове на деня и бе впечатляващо с динамиката си и уменията на монасите. Някои упражнения спираха дъха, оръжия свистяха в затихналата зала, където се събраха около 400 зрители. Чупене на метална плочка в главата, пробождане на стъкло с игла, упражнения, демонстриращи човешките възможности за гъвкавост, бяха част от нещата, изгледани с интерес. Трима души от публиката опитаха да повторят някои от упражненията и бяха наградени с овации за несполучливото им изпълнение. Ще публикувам отделно повече снимки на моментите, привлякли нашето внимание в този час. Освен нас, чуждестранните туристи бяха неколцина руснаци, останалите бяха предимно китайски младежи. И тук, както в големите градове е трудно да видиш побеляла китайска глава.
 
Маршрута ни поведе към следващата туристическа забежителност на града, White Horse Temple, първия будистки храм, построен след като будизма навлиза в Китай, който се смята за родно място на китайския будизъм.  Тук за разлика от манастира Шаолин, не видяхме заспиващи от умора след дълги упражнения монаси, а тези които нашата камера улови бяха усамотени с книга или влизаха в разговори с туристите. За много китайци, това място означава много повече от Шаолин или някой друг храм. За нас бе поредното място с храмове и пагоди, което запечетихме с изобилие от снимки, за да го запомним и прибавим към нашите китайски впечатления.

На връщане към града, който днес има размерите на София, спряхме в стария град, където видяхме стари, мръснички ресторантчета и няколко "колеги", които прошиваха на улицата новите си колекции, с шевни машини от средата на миналия век. В ателиетата изглежда никога не бе влизала инспекцията по труда, както и метла, но нашето зорко око не успя да забележи експлоатация на детски труд.
Опитахме хляба на мюсюлмани, които се възпротивиха на опита ми да снимам пещта с вкусните питки, пихме кока-кола и местна бира в реално време и обстановка, но смелостта ни стигна до тук и за храната се доверихме на близкото KFC, фирма която заедно със сънародниците си от друга прословута верига за бързо хранене, са наводнили градовете на Китай със заведения. 

Както споменах по-горе, града е бил столица на Китай в продължение на 1530 години и е бил център на култура и търговия от времето на XXI в. пр.Хр. Много от местните забележителности са влезнали в световната историческа и културна памет. Една от тях е и последната ни спирка тук Тhe Longmen Grottoes - една от трите най-големи съкровищници на каменни склуптури в Китай. При доста висока влажност на въздуха, поради водните площи, обиколихме за около 2 часа тази забележителност, която ще бъде запомнена с добрия избор на място, внушителните изваяни фигури и опита на всеки владетел да остави подписа си в историята. Наблюдателните ще разберат от снимката, че китайката не обича да я жари слънцето и през лятото използва по-често чадър, отколкото през зимата. 

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News