English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
21 Март 2018


Павлина Дачева

В сложната среда на модерния живот отглеждането на деца изглежда като трудно, плащещо, непостижимо начинание, но не би трябвало да е така. Модерните родители имат ясна визия за нещата, които са важни за тях, за семейния живот и бъдещето на децата си. Съчетанието от нашето възпитание, образование и професионални интереси, както и хилядите частици от личен опит и позитивни примери около нас ни позволява да създадем щастливи и духовно силни деца, които ще се превърнат в позитивни и успяващи възрастни.

Когато детето ни се роди започва най-важното за нашия и неговия живот – отглеждането и възпитаването му. Майката го кърми известно време, след това избираме дали да ходи на ясла и на детска градина, после задължително тръгва на предучилищни занимания и на училище, докато не дойде време за гимназия, когато то вече само може да избира мястото, където да учи и постепенно започва да придобива все по-голяма самостоятелност.Това е на пръв поглед съвременният начин за отглеждане на дете. Междувременно навярно е ходило на различни места, където е научавало полезни нови неща и е срещало много хора. Да дадем на децата си двете най-ценни неща, които притежаваме е основна необходимост и безценно вложение,за да бъде то толкова съвършено, колкото наистина е – време, което да прекарваме докато вниманието ни е насочено изцяло към него и усилия,които ще му помогнат да определи онова, което по-късно ще бъде важно за него.Можем да отгледаме прекрасни деца и те да имат блестящ живот, ако ние родителите им сме до тях и им помогнем да покажат на света това,на което са способни още от деня на своето раждане, да ги научим да бъдат себе си, да вземем най-хубавото от нас и да им го дадем. Усещането,че дълбоко в нас съществуват невероятно красиви чувства и мисли, които можем да им предадем и те да ги доразвият не е подвеждащо и всичко, което правим за тях може да бъде правилно, ако ги насочва да живеят в разбирателство и да харесват това, което ще създадат по-нататък. Да разбираме основните им нужди и да ги задоволяваме като например общуване с родителите, чист и безопасен дом, закрила и подкрепа, позитивно настроение, екскурзии и разходки на чист въздух и много други и това, че всяко дете е забележително и очаква и заслужава най-доброто от нас означава, че сме на прав път. По-късно поемайки по пътя на възрастните, детето ни желае да следва в университет или избира да започне да работи, като и двете възможности предполагат учене през целия живот. Ние родителите имаме важната роля да насърчаваме силните страни на децата си във всеки един момент от тяхното развитие. Така успяваме да се насладим на порастването им и на промените, които идват с него. И давайки им безусловно любовта, от която имат нужда, те се превръщат във великолепни хора. Като следват мечтите си и си поставят нови цели в живота, те не престават да черпят разбиране от опита си.

Тези и много други мисли започнаха да ме вълнуват откакто започнах да взимам решения за отглеждането на собственото си дете. Ние родителите можем да им предоставим всяко едно от тези неща, независмо по какъв начин отглеждаме децата си и какви са финансовите ни възможности. Дори ако децата ни прекарват по-голямата част от времето си в детските градини и други детски центрове, ние отново можем най-силно да им влияем чрез своя пример и да им покажем кое за нас стои на първо място. Децата ни са изградени личности твърди Йеспер Юл в книгата си „Твоето компетентно дете“. А Робин Шарма в своя роман „Семейна мъдрост от Монаха, който продаде своето ферари“ пише,че всяко едно от тях е лидер. Сериозното ни отношение към децата от самото им раждане играе съществена роля за по-късното им развитие и превръщане в добри родители на свой ред. Наблюдавам всекидневните промени на дъщеря си от самото начало. Щастлива съм, че мога да общувам директно с нея, а не просто да питам как е минал денят и. Имам възможността да гледам как играе с други деца в градината като през това време я насочвам и за мен е удоволствие да разговаряме. Като всеки родител чакам с нетърпение следващата и навършена годинка и разликите, които ще открия в течение на бъдещите дни.

Безопасността е основен приоритет в отглеждането на децата ни и ние не бива да оставим случайността да управлява живота и здравето им. Важен етап в развитието на детето, в който променяме заобикалящата го среда, за да бъде то в безопасност е прохождането. Това е вълнуващ момент, в който ние подреждаме къщата си спрямо неговите нужди и избираме местата, на които да го водим така, че да съответстват на възрастта му. Първото нещо, което си спомням че направихме вкъщи, когато детето ни навърши една година и започна да ходи беше да разместим мебелите така, че да бъдат безопасни за нея и възможно най-лесно достъпни за нас. Докато тя се опитваше да направи първите си стъпки, ние мислехме за това как максимално самостоятелно можем да я оставим да изследва заобикалящия ни свят и да бъде едновременно с това в безопасност. С порастването на детето вече се замисляме не само за физическата безопасност, но и за безопасността на улицата, в училище, в парка, в Интернет, които са грижа на цялото общество. Въпреки, че нямаме пряк контрол върху тези сфери, можем да подготвим децата си как да избягват или да се защитават от възможни опасности, а също и да съдействаме като граждани за намаляването им.

Когато детето ни стане на около две и половина - три годинки, при прехода от памперси на гърне заменяме кошарката с по-голямо легло, на което то само може да се качва и само да слиза при нужда по време на следобедния си сън и през нощта. Завивката му е от чиста вълна през зимата и памучно одеалце през междинните сезони. През лятото е добре да се завива с памучно чаршафче. Можем да му направим по поръчка дървено гардеробче, където да съхраняваме дрешките му и да пазим играчките и книжките в кутии или да ги подреждаме на свободните най-ниски рафтове на библиотеката, откъдето то лесно ще може да ги взима. В известните вериги магазини за малките деца и бебетата има богата гама от безопасни столчета за хранене и за кола, колички за разходка, шезлонги и слингове за носене, от които можем да се възползваме с удоволствие, защото те ни помагат да отглеждаме детето си с лекота, като винаги го наблюдаваме. Изборът зависи от нашите представи за това кое е здравословно, но има продукти, които ще издържат и най-сериозните тестове за лекота, безвредност, удобство и надежност.

Децата ни се движат непрекъсното и ако ги обличаме с подходящи за условията навън дрехи, позволяващи свободни движения, те отново ще бъдат в безопасност. Мекото памучно облекло лесно може да стопли или разхлади тялото на детето в зависимост от сезона, може да предпази от нараняване откритите части на тялото и често може да се сменя след хранене, миене или игра. Решението в този случай са памучните гащички, потници, фанелки с опростен дизайн. Панталонките и шапките са от леки непромокаеми материи, които през зимата, пролетта и есента оставят кожата на детето суха. През лятото материите запазват лъчите на слънцето далеч от кожата на детето. Важно е обувките му да са свободни на крачето и да не се мокрят, да предпазват пръстите му от удар при спъване. Януари и февруари са най-студените месеци в годината. Това е моментът да се погрижим да запазим ръчичките топли с честа смяна на ръкавичките и топло, например скиорско яке и шал. От гледна точка на съчетаване на различните части от облеклото на детето за да изглежда то добре, ако разполагаме с различни цветове, подобни по стил пуловерчета, панталонки, полички, роклички, чоропогащници и чорапки, можем да ги съчетаваме без проблем и да правим собствен модерен дизайн на детското облекло, като включваме и детето в решенията за обличане.

Винаги поддържаме чисто вкъщи, но когато дъщеря ни се появи тази идея се засили и нивото на хигиена се вдигна. Държахме стерилни личните и принадлежности, често мием или отстраняваме износените играчки. Внимателно преценяваме дали материалите и частите, от които са изработени играчките са подходящи за възрастта и. Вече сме създали навици и ритуали за къпане, миене на ръцете, лицето и зъбите, и с радост наблюдаваме как с наша помощ тя става все по-умела и самостоятелна в тези дейности. Убедени сме, че това е изключително важно за доброто и здраве. Друга сфера, която поглъща много усилия и мисъл на модерните родители е храненето. Тъй като много от нас са запалени по здравословната и домашно приготвена храна, защо да не създадем същия интерес у децата си от първия момент, в който започнат да хапват пюрета или да се хранят с пръсти. Можем да им предоставим чудесни възможности за избор, изследване на продуктите и участие в приготвянето на храната в къщи, както и да свикнем да носим кутия за обяд или закуска навън. Като наблегнем на плодовете и зеленчуците можем да избегнем желанието на детето да яде предимно солети, шоколад и бонбони. Нашата закуска например представлява хляб и зърнени храни, съчетани със сирене или кашкавал, кисело мляко и непременно плодовете на сезона, обядът съдържа картофи или ориз със зеленчуци, част от които са пресни, различни бульони и пилешко месо, вечерята е лека - макарони и фино мляно месо. Разбира се изкушението да ги нахраним с готова храна е голямо, като си представим разнообразието, което съществува в магазини и ресторанти, но и тук можем да постигнем баланс като не ги лишаваме да опитват от любимите храни на своето поколение. Обаче, добре изграденият им вкус и взискателност към качеството на храната, както и умението да я приготвят сами, ще станат естествен регулатор за здравословна ежедневна диета по-късно.

Непрекъснато обновявахме и преразглеждахме съществуващите и изникващите нови възможности да изпълним нашите идеи, свързани с отглеждането на дъщеря ни. Не се уморявахме да и говорим и повтаряме думички и тя проговори на две години. Измислянето заедно на игри и приказки сега заема основна част от семейното ни ежедневие и е неизчерпаем източник на учене, смях и забавление. Забелязвам, че сме създали у нея силен интерес към заобикалящия я свят и към хората в него, затова се надявам уроците, на които ще ходи да и бъдат приятни и да има много приятели. Ако не пестим усилията си, на което е способен всеки един от нас и дори надскочим собствените си представи и подобрим постиженията си, със сигурност ще бъдем щастливи и децата ни ще водят добър живот. Уникалността им ще се запази и те ще притежават умения и мислене на победители. Ще се разбират добре с другите, което всеки желае и тяхното съществуване ще бъде незаменимо и дори запомнящо се за поколенията напред.

Мислейки целенасочено кои са правилните за нас решения, свързани с отглеждането на детето ни, ние помагаме за лесното протичане на процесите, с които е съпроводено порастването му. Вярвам и прилагам в собствения си живот подхода, че в нас естествено е заложен идеалният начин за справяне със всяка ситуация, но може би не си даваме сметка за това и търсим помощ отвън вместо да погледнем към себе си. Мога да кажа от собствен опит, че този подход е отличен във всяка сфера от живота ни. Като показваме как се справяме и разрешаваме проблемите си можем да научим децата си сами да взимат решения за това кое е добро за тях и как да го постигнат. Когато наблюдаваме децата си от най-близък ъгъл и следим интересите им в течение на времето, ние ще сме способни да ръзгърнем потенциала им като забележим способностите им и видим кое им се отдава най-лесно. Неоспоримо е, че децата ни притежават заложени дарби и ако постепенно внесем повече знания за тях, те ще развият тези свои заложби до съвършенство.

Нека се насладим на един модерен начин на отглеждане на нашите деца като изпитваме удоволствие от всичко, което правим. Това неминуемо ще ни донесе повече забавление, а с това и повече смях. Необходимо е да знаем какво е допустимо за нашето дете и веднъж определили тези граници, можем спокойно да се оставим да изпитваме радост от това, че сме заедно в този момент. Разбира се всекидневните задължения на детето ни ще бъдат неотменна част от програмата му и това ще го направи организиран и действен в кариерата си по-късно човек. Развивайки от малко у детето универсални ценности като доброта, щедрост, търпение, увереност, отговорност, емоционална интелигентност, то придобива позитивната нагласа да създава добри отношения с близките си и да съдейства на хората, с които общува, оставяйки завършени проектите си. Истински удовлетвореното дете изпитва само благородни чувства като благодарност, съпричастност, уважение, без да смесва добро с лошо и ние винаги се гордеем с него, защото то се е превърнало в успял човек. Сега разбирам, че си струва да отложим кариерата си за да отгледаме децата си.

------------------------------------------------

Авторът на статията Павлина Дачева е постоянен гост на сайта не само като потребител, но и автор на няколко материала. Павлина Дачева е от дизайнерите, които осъзнават не само тяхната роля да изграждат визуално красива среда, но също така и тяхната отговорност за подкрепа на потребителя в търсене на безбройните житейски отговори. Чрез статията авторът ни представя разбирането си за родител в нашето време, въз основа на сегашния й опит и вълнения. Тя казва "това е отговор на многото митове за родителството, с които се сблъсквам всеки ден". Павлина и аз се надяваме, че за читателите на сайта това е една добра насока за модерния стил на живот на младите родители.

Другите статии на Павлина Дачева в нашия сайт
Свободен стил на живот
Етични измерения на модния дизайн

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News