English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
20 Март 2018
Тя е само на 28 години, но вече е част от една история – тази на професията стилист в България. Сандра Клинчева е една от първите, които започнаха да се занимават с това. Тя самата определя стилиста, като “човек, който борави с вече направени неща и ги съчетава следвайки вече своя определена визия и идея. Трябва да имаш интереси в много области - мода, кино визуални изкуства и затова да си информиран 24 часа в денонощието е много полезно за един стилист”, уточнява с усмивка тя. Но всичко по реда си.

Началото е “Вог”
Любовта на Сандра към модата я завладява още като дете. Тогава майка й има възможност да се абонира за американското списание ”VOGUE” и така нещата започват да се случват. “Това беше модната библия за мен. От там научавах много за модата.” спомня си Сандра. От страниците на списанието младата стилистка се “запознава” със световно известни дизайнери, тенденции и модни “гурута”. Много от тези хора били свързани с едно място на което попада и самата Сандра – Колежът по изкуства и дизайн Central Saint Martins в Лондон. Именно там тя завършва висшето си, образование специалност дамска мода. Определя “това да бъдеш себе си, за да си интересен на другите” за едно от най-важните неща, които е научила по време на обучението си в колежа. Но това не е било нещо непознато за нея, защото Сандра “никога не е имала идол или човек на който иска да прилича, а винаги е търсила своето “нещо”, дори когато това означава да не се впише в общоприетите категории”. Какво означава една българка да учи в международно висше училище за мода? – същото каквото и една французойка, казва с усмивка тя. “Просто бях информирана много повече от другите” и си спомня с все още голямо недоумение, как нейна състудентка в Лондон, която учила за моден журналист, не знаела коя е Катрин Деньов. Това на една българка не може да се случи.

Завръщането
“Аз съм, може би, англофил. Много обичам английското разбиране на това какво е модерно и стилно”, казва Сандра. Но въпреки, че много харесва Великобритания тя се връща в България. Решение, което не е взела целенасочено. “Нещата просто се случиха. Получих интересно предложение за работа, реших да опитам и се върнах.”. Така Сандра Клинчева става част от екипа млади ентусиасти, който създава списание “1”. Следва работа за други известни списания, рекламни и музикални видеоклипове и проправяне на път за другите, след нея решили да бъдат стилисти. “Всъщност никога не съм имала идея какво точно ще правя. Исках само да ми се случват интересни неща.”, казва тя. И точно такива интересни неща започват да се случват.
Но постепенно, работата върху фотосесии за различните списания става еднообразна и това провокира Сандра да се захване с други, различни проекти. “Няма нищо лошо в комерсиалността, стига тя да не унищожава изкуството, а за съжаление точно това стана.”, казва Сандра за работата си в модните списания.

Промяната
В стремежа си никога да не се чувства неудовлетворена от работата си през последните шест години тя променя заниманията си, но винаги с успех. Четири години отдава на преподаването в Националната Художествена Академия, а дипломният спектакъл на студентите й миналата година е едно от най-вълнуващите преживявания за нея. “Преподаването е много отговорно и емоционално нещо”, казва младата стилистка и затова е решила да си почине малко преди отново да се захвани с това. Тези четири години са й показали, че може да бъде отдадена напълно и други хора, а не само на себе си. Нещо което със сигурност сега и помага. Междувременно започва работа и в театъра. Работи като художник по костюмите за спектакъла “Братя Карамазови”на режисьора Стоян Радев. Въпреки, че е първият й опит, през 2005 година е Сандра получава признание и номинация за Аскер. На 1 ноември в театър българска армия е премиерата на втория спектакъл, по който работи отново с режисьора Стоян Радев “Куклен дом” по Х. Ибсен. А след няколко месеца ще излезе и филмът “Когато Ницше плачеше” на Ню имидж, костюмите в който са дело на българката.

За нея
Интересно ми беше как пазарува за себе си един стилист. Хаотично и много бързо, отговаря веднага Сандра и каза, че обича да има разнообразни дрехи и вещи. Колкото до обличането на българките, според нея по-възрастните дами все още се страхуват да експериментират, а младите момичета прекаляват именно с това. В стремежа си да бъдат модерни младите се унифицират и стават скучни. А с дрехите можем да подчертаем характера си, категорична е тя.
Освен работата си Сандра Клинчева обича да чете книги, да слуша музика, но най-много от всичко обича да пътува. Когато заговори за пътуване и сякаш цялата грейва. Обича най-много водните дестинации и си пожелава в най-скоро време едно пътуване. А може би вече го е предприела с един малък човек до себе си. От няколко месеца Сандра Клинчева има нова и интересна “работа” – тази на майка. Сега остава само да покаже, че и в това може да бъде много добра, както във всичко останало.

Думата
А думата, която я определя най-точно е усмивка. Надявам се да сте го усетили.

Весела Кръстева, 30 октомври 2006
http://www.bnr.bg

П.П. Днес Сандра Клинчева е вече моден редактор на списание Amica.
А за един друг стилист Иван Бончев и за професията може да прочете в материала на ViewSofia

И още какво трябва да знаем за модните списания или Да създадем имПРЕСия
Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News