English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
24 Февруари 2018

На 6 октомври 2007 година в програмата на изложението BGATE бе изнесен семинар за модни тенденции есен-зима 2008-2009 с лектор    г-жа Мара Михел, директор на германския съюз на дизайнерите на мода и текстил. Семинара бе организиран от Асоциация на модни и текстилни дизайнери в България (АБДтм) и БАПИОТ, с подкрепата на GTZ.

Лекцията, която се представя за втори път у нас, бе проследена с голям интерес от около 40 дизайнера на свободна практика и водещи фирми. Дизайнерите получиха възможност да закупят дискове с презентацията. Някои от тях получиха дисковете с тенденциите в замяна на закупените от г-жа М. Михел техни модели. Облеклата на българските дизайнери заемат сериозна част от гардероба на германката, която не скрива, че една от любимките и  е Таня, дизайнерката на Енита. 

В края на презентацията бяха зададени въпроси към лектора. Г-н Веселин Йорданов, главен дизайнер на Rollman, помоли     г-жа Михел да сподели впечатленията си от българските дизайнери и да даде препоръки към тях. Г-жа Михел определи положителното си мнение за българските си колеги, което е изразена и в личния и гардероб. Нейното виждане е, че и в Източна и в Западна Европа има много талантливи хора, а създадения от тях дизайн е двигателя на модната индустрия в света. Българските дизайнери, както и техните колеги от Източна Европа, имат възможност да стъпят върху традициите и етноса на страните си, с което ще могат да очертаят образа на модния дизайн у нас пред Европа и света.

Бе дискутирана и ролята на дизайнерите за осъвременяване и еманципиране поведението и отношението, както на жените, така и  на мъжете, към модния дизайн. Продължилата вече над 10 години битка на новото поколение български дизайнери за въвеждане на новите форми в облеклото трябва да продължи, независимо колко още ще продължи тази борба.

Г-жа Михел направи бърз преглед на подбрани модели, които са влезнали вече в предложенията на немския съюз за пролет-лято 2009, а материала бе онагледен, освен със снимки и с насочване внимание към личното сако на младата и търсеща реализация дизайнерка Леся Николова, чиито форми и цветове, отговаряха напълно на новите тенденции.

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News