English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
20 Април 2018

Както знаят редовните посетители на сайта, от няколко месеца преподавам няколко дисциплини, включително "продажби" на студенти в моден колеж в Пекин. Изнасяйки лекциите си установих, че за да бъде добре възприета лекцията, лектора всъщност трябва да реализира добре умението си за продажби или казано иначе да бъде добър "продавач". Във всяка лекция, която изповядвах стъпките на продажбите, аз виждах себе си, постигнатото и разбира се непостигнатото.
Първото, с което се сблъсква един лектор по време на лекциите е, че се намираме в информационно и информирано общество. Пред себе си имаме ерудирана аудитория, която черпи непрекъснато информация от интернет. За разлика от рекламата, където нашите послания към целевата ни група имат разсейки, при преподаването имаме съвсем точно изразена целева група, за докосването на която е необходимо да сме възприели философията на персоналните продажби. И да работим с всяка група индивидуално, според техните нужди. Ето защо не мога да възприема за нормално, когато техниките за продажби се продават едновременно на хора, занимаващи се с недвижими имоти, паста за зъби и модна линия. Със сигурност скуката ще обвземе слушателите след първите тридесет минути.
Всъщност ако нещо е довело нашите слушатели до лекциите ни, това е или рекламата или общия интерес към продукта, който представяме, но интересите са съвсем спесифични към определен сектор продукти или услуги, а очакванията са свързани с лектора. Много често нашите слушатели или студенти ще присъстват на лекциите ни, заради самите нас, лекторите, защото те са ни определили като професионалисти. Всеки от нас получава в пощата си предложение за посещение на разни семинари. Там компанията, която ги организира обяснява колко важни са те, било за усвояване пари по програма ФАР или умения за продажби. Но едно от нещата, които те забравят понякога да споменат е, кой ще изнесе семинара или лекцията. Което е основен притегателен фактор, въздействащ на потребителите на знания. Ако поредния форум, организиран тези дни от Капитал събра голяма аудитория, причината за това бяха имената на лектори като Сахар Хашеми, Питър Дрейпър, Джей Конрад Левинсън и Шон Корнуел, иначе сайта на форума не подсказва нещо повече от сумата, която трябва да заплатиш, за да присъстваш на форума.
Преди и по време на лекцията, задачата, която лектора има пред себе си е същата задача, която има и "продавача" на стоки или услуги, а именно да установи нуждите на потребителите и да ги задоволи по най-добрия начин. Защото учениците, студентите или посетителите на семинара в този случай са в една кошница и общия етикет (таг), който можем да им сложим е именно "потребители". На някои преподаватели може и да не им хареса определението, че са продавачи, но това че празнуват на 24-ти май и преподават в държавни училища не ги прави по различни, те не бива да забравят, че учениците и студентите всъщност са си платили за образованието чрез социалните вноски на техните родители, така както и посетителите на даден семинар. Ако са го разбрали, оттук-нататък всичко е в усвояване техниката на персоналните продажби.

Роберт Александрийски
Пекин, Китай

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News