English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
20 Март 2018
Публикуваме развитието на една идея, свързана с близката ни фотография и защото сме съпричастни с автора на идеята. Надяваме се по този начин да му помогнем да намери съмишленици в неговото пътуване....

SimpleStudio
Фотографията е креативно изкуство. Да бъдеш фотограф означава да бъдеш артист. Да бъдеш модел, гримьор или стилист също означава да си артист. За жалост в наши дни твърде често изкуството означава бизнес, пари, авторски права, договори и разходи за оборудване и адвокати. И този вид проза няма нищо общо с креативността. Младите творци нямат пространство, където да експлоатират възможностите и въображението си. Не е лесно да си млад и да си купиш добра камера, оборудване или да наемеш студио... Много млади хора могат само да мечтаят за студио, където заедно с колеги да създават творбите си.

SimpleStudio е реализирана мечта - то едновременно е екип и проект на няколко души, които изследват кретивността си и способностите си да споделят потенциала си без ограничения. Създаваме творби, които са лицензирани под някакъв Creative Commons или друг свободен лиценз и всичките ни творения имат поне една версия, която може да бъде използвана и разпространявана свободно без заплащане. Понякога работим и по комерсиални проекти срещу заплащане, за да поддържаме своето оборудване, и да плащаме своите наеми и данъци, но идеята ни е да трупаме библиотека от свободни фотоси, които са леснодостъпни и могат да се използват като съставна част на други.

Creative Commons дефинира спектър от възможности между "Всички права запазени" и обществената собственост - "Без запазени права", а именно "Някои права запазени". Ние лицензираме фотосите си, запазвайки авторството върху тях, но позволявайки на всички останали да използват творбите ни при съответните условия. Това ни позволява да ги споделяме с останалите и да ги комбинираме от друга страна с подобна музика, филми, други изображения или текстове, които са обозначени със съответния Creative Commons лиценз.

Със SimpleStudio могат да снимат всички, които успеят да ни запалят по своята идея и са съгласни резултатът от съвместната ни работа да бъде обозначен като свободен.

Следва пост от 8 април 2008 година....

В разгара на лятото ще станат две години, когато потърсих съмишленици, с които заедно да сбъднем проекта SimpleStudio. Тогава, в началото, идеята не бе напълно ясна. Надявах се формулата и да изкристализира с времето, а екипът, който се самосформира тогава с малки промени във времето да помогне за това. Дължа огромна благодарност на Ясен, Емо и Ангел за подадената ръка в първите дни на проекта. По две причини - първо те споделиха с мен сценичната треска на прощъпулника, а това си е форма на кураж. И второ - съзнавайки се като IT човек - не исках да концентрирам еднолично проекта в себе си, наричайки се и фотограф. Макар и да съм прекалено запален полу-любител до полу-профи с някакъв опит, вярвах, че по-добрата схема на съществуване е приятелската хоризонтална йерархия, пред изпъкването на една или друга творческа индивидуалност. Или може би не ми стигна куража да се самопровъзглася за лидер в област, в която не се чувствам такъв.

Така проектът някак окуця, понеже пък другите май очакваха или поне ме оставиха да бъда лидер. Силно наложително се оказа да има поне нещо като ключов координатор - роля, с която ми бе по-лесно да се нагърбя, но която доведе до концентриране на всичко през мен, а аз на практика почти загубих и желание и хъс да снимам в опитите да организирам сесиите на другите, губех твърде много време в срещи, доуточняващи разговори, писма и т.н. И за жалост някак останах сам в това.

Оказа се, че трябва да има и нещо като подготвителна сесия за хора, които досега не са работили със студийно оборудване. Нещо, което признавам си, можеше да предвидим, но не сетихме. Има специфики, които няма откъде да се научат и хвърлянето направо в снимки води до стрес и за фотографа, и за моделите понякога.

Първоначалната идея да потърсим външно финансиране също не сполучи и затова реших да финансирам проекта сам. Досега твърдях, че проекта има един спонсор, който настоява да остане анонимен, но понеже през това време се наслушах на какви ли не глупости по разни форуми и дочути и донагласени слухове в някои среди затова как сме финансирали всичко чрез някакви фондации за собствен кеф и да чупим бизнеса на професионалистите, истината е, че еднолично и сам финансирах текущото оборудване със скромни лични средства, доколкото можах и студиото е изцяло мое. Реших, че след като това е проект, който толкова много ценя, мога да си позволя и да го финансирам. Всички други теории, митове и легенди просто нямат нищо общо с истината.

И занапред ще продължа да го правя. SimpleStudio с времето ще предоставя все повече и повече възможности и оборудване за снимки при различни условия. Личната ми амбиция е с всеки отминал месец то да се превръща във все по-истинско професионално студио.

Няма да изоставя идеята, въпреки всички трудности досега. Приемам всичко случило се като грешки на растежа и няма да престана да restart-ирам проекта, докато се получи. Инатът е специфика на характера ми.

Преди около месец разпуснах екипа на SimpleStudio. Макар и малко късно, реших, че ако наистина искам да сбъдна мечтата си за Creative Commons фотостудио, трябва да извадя проекта от летаргията и течението и да поема и плюсовете и минусите и отговорността на това да вляза в ролята на лидер. В момента SimpleStudio съм само аз. Разбира се, че ще работя и занапред с колеги, включително с хората от стария екип - разделихме се, защото се оказа, че не можем да бъдем постоянен и работещ екип, но съм сигурен, че и занапред ще снимаме заедно и с тях, и с много други.

Реших бъдещия екип да се сформира тогава, когато с определени хора се сработим така, както трябва, а не прибързано да се обявяваме за екип, само за да има такъв.

Отпада графика със сезоните. Трудно се спазва, а само напомпва напрежение. Ще снимаме, когато идеята се появи и се окаже, че е възможно да бъде реализирана. Всеки отново ще може да работи с оборудването и SimpleStudio - т.е. с мен при старите условия - а именно, да публикува снимките след това под някой свободен за разпространение договор.

Повече подробности ще има в началото на май, когато ще обновя сайта на SimpleStudio освен с нов външен вид и по-ясна информация, така и (надявам се) с нещата от сезона, който все пак реализирахме от януари до март.

Всъщност генерална промяна няма. Проекта продължава, в търсене на собствения си облик и по-работоспособна формула...пълния текст тук, а самия проект може да намерите на тази връзка.

От всеки от нас зависи какъв път на развитие ще избере, индивидуален, с партньори или работодатели. Важно е да следваш своята цел и да "продължиш, когато другите са спрели на пътя" ...

Други материали
Фотография и мода
Модната журналистика 
Да изберем фотограф за сватба

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News