English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
24 Март 2018
Сигурно мнозина са си задавали въпроса защо големите световни модни фирми не идват в Бургас. Въпреки огромния туристически поток през лятото, бързоразвиващата се икономика градът ни някак си остава незабелязан от известните брандове. Докато от София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново могат да се похвалят с лъскавите си фирмени магазини, на бургазлии отдавна са им омръзнали малките шопинг развлечения по “Александровска” и “Богориди”. Неминуемо марката на определена компания е гаранция за качеството на стоките и съответно предлага на клиентите доста солени цени в началото на сезона. Но най-сладкото в политиката на големите са неустоимите разпродажби по Коледа, в средата на лятото, когато всеки може да си обзаведе гардероба с актуални и евтини дрехи, аксесоари, обувки. Известните компании в хранителната индустрия също предлагат апетитни цени, като всяка седмица правят определени промоции. Истината обаче е че в Бургас липсва конкуренция на търговски фирми, липсват разпродажби, цените са високи до края на сезона. На следващата година търговците увисват по закачалките дрехи от отминали колекции на старите цени, докато аутлетите в София са в своя развет.

Празниците за мнозина от другите големи градове се превръщат в разтоварваща шопинг терапия, след като табелите “Минус 50 %”, “Купуваш 2, плащаш 1” изпълват витрините на магазините. Скъпите американски и западноевропейски марки стават обикновени и вече достъпни стоки. 

Докато неустоимите промоции и разпродажби в Marks & Spencer, Springfield, Mango, French conection радват фешън маниаците, за много бургазлии празниците се превръщат в шопинг туризъм с дестинации София или Пловдив.

„Основната пречка тези големи компании да нямат все още магазини в Бургас е липсата на адекватни локации. Голяма част от тях обмислят откриването на такива. Към момента те подготвят свои магазини в новите търговски центрове във Варна и Пловдив и едва след това ще се насочат и към Бургас, коментира Павлина Никова от „Forton“, фирмата, която движи мениджмънта на магазините на известните фирми в някои от моловете в страната.

Въпреки силния туристически сезон в Бургас, тя определя пазара в града ни все още като недоразвит. Затова и малкото фирмени магазини като Benetton, Terranova са собственост на франчайзингов партньор, който плаща определена такса на компанията майка. 

“Това е концепцията на модните фирми за по-малките градове с по – ниска покупателна способност”, обясни тя.

Друга голяма пречка за големите компании, които искат да наемат магазин в Бургас, е липсата на свободни големи търговски площи по “Александровска” и “Фердинандова”. Брандовете като New Yorker, Zara, H&M, C&A наемат обекти от 1500 до 3000 квадратни метра само на централни търговски улици и големи търговски центрове, което само по себе си е „мисията невъзможна“ за Бургас .

Една от концепциите на испанската “Mango” е магазинът да бъде на два етажа. 

Засега подобно предложение в Бургас няма.

Според “Forton” друг важен проблем за града ни е недостатъчно развитата търговска мрежа на някои от тези фирми и липсата на подготвени кадри.

Заради малкото алтернативи в предлагането на магазини наемите в Бургас са неоправдано високи.

С наближаването на коледните празници търсенето на площи под наем в Бургас стана неописуемо голямо, категорични са местните брокери (статията е публикувана през м.декември 2007 г.). Утвърдените бургаски фирми решиха, че ще е добре да разширят бизнеса си в комплексите, където през последните години пазарът се разрасна. Малките също се втурнаха да наемат помещения и да си докарат приличен доход през декември, когато джобът на бургазлията се поотпуска. Наемите обаче отново достигнаха рекордни нива заради оскъдното предлагане на магазини в Бургас.

Между 40 и 80 евро на квадратен метър се отдават помещенията по апетитната за всички търговци улица “Александровска”. Текучеството там е слабо и рядко на пазара излизат свободни площи. Желанията на търговците се насочиха и към частта на улицата след паметника Альоша до Стоматологията, където допреди време нямаше особен интерес. Това коментира Доротея Едрева, отдел “Наеми” от “Явлена Бургас”.

Космически цени на наемите отбелязват и магазините на ул. “Александър Богориди” в частта й от Часовника до ул. „Фотинов”. За там също рядко излизат оферти на пазара. Магазин от 45 квадрата е бил отдаден чрез “Явлена-Бургас” наскоро за 2000 евро. 

Блясъкът, доброто обслужване и дори просто суетата винаги ще привличат заможни клиенти в магазините на най-скъпите бургаски улици, а цената в този случай няма никакво значение, смятат много търговци.

Бизнесът с мебели, аксесоари за дома се насочи към улиците “Фердинандова”, “Цар Симеон”, “Димитър Димов” и “Стефан Стамболов” и “Транспортна”.

През последните години там се изградиха значителен брой шоуруми и големите в бранша агресивно навлязоха на бургаския пазар. Наемите обаче никак не са евтини. Така магазин от близо 120 квадратни метра в началото на ул. “Фердинандова” бил отдаден за 1600 евро на месец. На ул. “ Цар Симеон” наемите варират от 15 до 20 евро квадрата. За помещение на “Димитър Димов” търговците броят до 15 евро на квадратен метър.

“Големите фирми се интересуват най-вече от улици, където въпросът с паркирането е уреден”, каза още Едрева.

Именно затова улиците “Цар Калоян”, даже и “Сливница” не са толкова привлекателни за мнозина. Но както за всеки влак си има пътник, така и там клиенти не липсват.

Основен проблем според брокерите обаче е, че на пазара не се предлагат големи помещения по над 200-300 квадратни метра. Търсене определено има, но все още подобни сгради в Бургас не се строят интензивно.

Забравеният допреди няколко години жилищен комплекс “Меден рудник” сега изживява своя ренесанс по отношение на пазара с имоти. Много фирми набелязаха своя ареал там. Търговците усилено търсят магазини в новопостроените вече кооперации, а цените на наемите достигат до 12 евро на квадрат.

“Разумна цена, на коята се сключват много сделки, е 10 евро на квадратен метър”, коментира брокерката от “Явлена-Бургас”.

Малко по-високи са наемите в к-с “Славейков”, който през годините се утвърди като търговски район в Бургас. Магазините до зала “Младост” се отдават за по 15-20 евро на квадратен метър. По-евтини са помещенията до новия магазин “Била” - между 10 и 12 евро квадрата.

Местните брокери са единодушни обаче, че този сегмент на пазара крие голям потенциал, все още предлагането не смогва на търсенето и цените ще продължат да растат.

Според Павлина Никова обаче с изграждането на двата мола, за които „Черноморски фар“ първи писа, през следващите две години този пазар ще претърпи редица промени.

След откриването на търговските центрове в столицата наемите по главните улици значително поевтиняха, а търсенето на търговците се насочи към моловете. Павлина Никова обясни, че значителна част от големите модни брандове обмислят експанзия на българския пазар. 

“Очаква се това да стане 2009 – 2010 г., като марките ще присъстват във всички по-големи градове, включително и Бургас”, каза категорично тя.

Така след отварянето на веригата аутлети испанската Zara ще влезе официално у нас едва през 2009 година.

“Определено в Бургас и в страната пазарът ще претърпи развитие през 2009 г., когато се очаква откриване на нови големи търговски центрове като проекта на GTC, Carrefour и др. В такива големи молове от 30 000 – 50 000 кв.м търговска площ има предвидени помещения с адекватна площ и цена за големите модни марки”, коментира още Никова. 

Автор на статията е Женя АТАНАСОВА, публикувана в Черноморски фар.

Подобни теми Верига магазини - франчайзинг или собствени
Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News