English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
26 Април 2018
Потърсихме отговор на въпроса какви са очакванията на работниците в страните от Азия, заминаващи на гурбет в чужбина. Ето какво ни разказва за ситуцията в Китай материала на Shang Bang от вестник China Daily.
"53 годишния предприемач Lin Shaojun, посветил се в подпомагане изпращането на работници зад граница през последните 20 години счита себе си като очевидец на процеса. Като генерален мениджър на Suzhou Jincheng Science and Technology Co., в провинцията Jiangsu, Lin смята, че изпращането на работници в чужбина е ефективен начин за преодоляване на бедността в някои райони. Според него за три години работа, един работник може да получи в чужбина около 21 872 - 29 163 щатски долара, което прави около 700 долара средномесечно и е доста повече от средномесечния доход в селските райони в Китай или от на тези, мигриращи към по-големите градове.
Въпреки че китайски работници са заминавали на работа в чужбина да търсят щастието си поне от 19-ти век, когато мнозина от тях се установяват в САЩ и Хаваи, за да намерят работа, едва в края на 70-те години на миналия век, тази работна сила става организирана. С разрешение от Министерството на търговията на Китай, определени фирми са упълномощени да управляват и изпращат китайски работници в чужбина.
Според Министерството на търговията, до края на м.юни 2007 година, Китай е изпратил над 4 милиона работници в чужбина. Понастоящем има около 730 000 китайски работници в различни региони на света и страни като САЩ, Япония, Дубай, Саудитска Арабия, Сингапур, Макао и Хонг Конг.
Обхвата на работа покрива, както ниския сегмент на производството, строителството, земеделието и риболова , така и по-висок сегмент като авиация, дизайн и консулт.
Езиковата бариера е често главоболие за много от работниците, които просто не могат да установят комуникация в началния период. а понякога се налага да се връщат обратно от чужбина в техните провинции в Китай.
За да преодолее проблема, през 2003 година Lin със съдействието на местни власти инвестира 60 милиона юана (8.75 млн.щ.д.) в създаването на подготвителен център за работници фокусиран на изучаване на японски език и придобиване умения за работа. След четиримесечно обучение, тези работници получават базисни познания по японски и съответни за работата практични умения, които им позволяват да работят в чужбина. Лин и неговата компания са били в процеса на изпращане на над 10 000 работници в чужбина, които са върнали в страната около 2 милиарда юана (291.5 млн.долара). Всяка година около 6000 китайски работници заминават в чужбина, след като са преминали през обучението в центъра. Завръщайки се в страната тези работници са конкурентноспособни и могат да продължат усъвършенстването си или да си намерят добра работа. Сред примерите той посочва двойка, която след завръщане от чужбина започва работа в южно-корейска инвестиция в китайската провинция с месечен доход от 7 000 юана."
В друг материал намираме, че практиката за изпращане на работници в чужбина е позната и във Виетнам. Само през първата половина на 2008 година около 43 000 виетнамци са заминали в чужбина.
Според органа на виетнамската комунистическа партия, цитирайки българския ежедневник 24 часа, виетнамските работници са се завърнали в България след 18 години. В публикацията се казва, че 27 виетнамски строителни работници са пристигнали в град Русе, за да работят в Оргахим с начална заплата от около 400 щатски долара. Те имат също така право на медицинска застраховка, осигуровки и безплатни квартири. 
В съобщението се казва още, че са проведени разговори между двете социални министерства за възможността да бъдат приети виетнамски работници в България.

Други материали по темата:
Голямата илюзия
Човешки ресурси и тяхното управление в модния бизнес
Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News