English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
22 Март 2018
Една от възможностите, които предприемачите се опитват да реализират е да създадат магазин за пестеливите хора. Тази идея, в която има потенциал, често е подценена до ниво "битак" в смисъла, който употребяваме в България и резултата е ниски печалби и краткотрайна история.

Има много възможности да изберем продуктовата гама за един такъв магазин - употребявани дрехи, книги, мебели и аксесоари, дори и предмети на изкуството. Може да се специализираме в продажбата на всеки един от тези продукти, какъвто е по-често случая у нас или да направим магазин, включващ всички тези артикули. Последната възможност почти не се използва засега, тъй като по подразбиране магазините за употребявани стоки се развиват предимно в гаражи или други малогабаритни помещения, а за развиване на общ магазин, ще ни трябват над 100 кв.м. за да могат да бъдат разгърнати и мебелите и предметите на изкуството.

Вече разбираме, че тук не става въпрос да бъдат натрупани стоките в магазина една върху друга, а да се създаде магазин със собствен стил, в който клиентите да почувстват уюта на техния начин на живот, да бъдат предразположени да намерят в "боклуците на другите хора, своето богатство"...

Търговците на тези стоки добре знаят профила на техния купувач. Това са интелигентни хора, които ненавременно дошлия капитализъм в средата на техния живот постави в неблагоприятни финансови условия. В повечето случаи те имат свой дом, семейство и ограничен бюджет в рамките на средните стойности за страната. Тези стоки могат да бъдат и вдъхновение за дизайнери и други ценители на антикварни продукти.

Как бихме могли да подходим към създаването на такъв магазин? Такъв род инициативи на предприемачите обикновено се провалят през първата година на развитие и липсата на визия е в основата на провала. Да потърсим устойчивост на развитието чрез създаване на бизнес и маркетинг план. Да създадем ясен подход към нашата целева група и спазваме всички правила на маркетинга, както при всеки един друг бизнес с потребителски стоки. Устойчивост значи не само добър старт, но и възходящо развитие през следващите години. Важно условие е да имаме постоянни доставки на стоките, които ще предлагаме. Може да започнем бизнеса с артикули, които наши по-заможни приятели са решили да освободят от къщата си. Това със сигурност ще ни подпомогне в трудния старт на бизнеса, но да погледнем и в бъдещето, когато продажбите ни ще се развият и ще имаме нужда от обновление. Ето защо освен нашите приятели и роднини, може да  да продаваме предмети, оставени на консигнация от техните собственици, които ще изплащаме след тяхната реализация. 

За да зареждаме тези магазини трябва да имаме широко отворени очи и да умееме да "пипаме" нещата. Тогава ще може да намерим интересни стоки, които поставени в приятна, топла обстановка ще привлекат внимание на ценители. Една от големите тенденции в търсенето напоследък е на "винтидж" артикули и предлагането им може да ни донесе значителни приходи. Колко печалба ще направим зависи от много фактори, включително дали ще плащаме наеми, мястото на магазина, продуктите и т.н.
Една от грешните представи на предприемачите е, че хората интересуващи се от такива магазини се притесняват да не бъдат забелязани, че влизат и пазаруват в тях. Няма магазин, който е успял, ако не се представи на широката публика. Така че магазина ни трябва да бъде визуално представителен и лесно достъпен за нашите клиенти. Ако трябва да работим в посока на преодоляване на стеснението в някои потенциални купувачи, е добре да им предложим повече информация и знания за този вид стоки и търговия и да ги образоваме. Една от важните функции на този бизнес е, че тези стоки продължават своя жизнен цикъл, преди да бъдат оставени окончателно. Това довежда до бавното им разграждане и съответно намаляване ефекта на замърсяване на околната среда.

Сред най-важните неща за всеки магазин е персонала в магазина и обслужването на клиентите. Вероятно в първата фаза, няма да може да си позволим да наемем продавач и ще трябва да изпълняваме ролята на мениджър, продавач и купувач. Ако не сме работили в магазин, е добре да преодолеем този пропуск с няколко месеца работа, като наемен работник в подобен магазин. Необходимо е да разпределим времето си добре, за да може да съвместяваме всички изброени дейности. Ето защо ако помещението е наша собственост, може да започнем бизнеса само в определени дни на седмицата, например четири работни дни и събота ще ни дадат възможност да правим покупките си в понеделник и да почиваме в неделя. Нека да не забравяме, че този магазин е за пестеливите, а много от тях не обичат да вадят пари в понеделник. Това може да бъде и шега, с която да привлечем тяхното внимание. Но да не забравяме, че действието на шегата е краткотрайно, след това клиентите очакват да бъдат пленени от предлаганите стоки.

Създаването на отношения с клиентите при всеки бизнес е от значение, но тук е от решаващо значение. Да опознаем клиентите си, някои от тях с удоволствие ще ни разкажат за техния живот, какво ги кара да пазаруват в тези магазини и за нуждите им. И както при всички други продажби, е добре да се научим да се вслушваме в гласа на нашите клиенти. Автомат - машина за хубаво евтино кафе, закупена или взета под наем може да допринесе за увеличаване на нашата клиентела, а мебелите втора употреба ще създадат интериора и удобството да бъде прочетен предоставения вестник и да предразположим купувача. Времето, което ще отделим на нашите купувачи ще бъде приблизително двойно повече от това, което отделят други магазини.

При старта на бизнеса, нашите приходи ще бъдат неизвестни, но постоянните разходи известни. Трябва да обезпечим предварително изплащането на разходите през трудната първа година на нашия нов бизнес, за да му дадем време да проходи. Да проучим и всички обстоятелства за регистрация на тези магазини, включително лицензи от данъчни и санитарни власти. Касовият апарат и неговата обичайна употреба е задължително условие и ще ни даде спокойствие и сигурност.

За популяризиране на нашия бизнес да създадем мрежа от контакти и подсигурим разпространяването на информация от уста на уста. Ето защо трябва да сме социален тип хора, които умеят да създават мрежа от познанства, носещи плюсове на нашия бизнес. Когато печалбите ни са достатъчни за продължаване на дейността ни, а наличността на стоки над необходимата, може да си позволим и акции в помощ на социално слаби хора.

Магазин за пестеливите хора е инициатива, която може да бъде развита на различно ниво от настоящите разбирания, ако бъдат взети под внимание всички важни предпоставки за развитието на един бизнес, във фокуса на който е човека, а не статистическия клиент.

Подобни теми:
Преди да отворим магазин
Да започнем бизнес с облекло
Първите стъпки в модния бизнес
Извинете, колко години имаме?
Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News