English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
24 Март 2018
Muuto е първата базирана на дизайн компания, която получава рисков капитал от Vækstfonden (датски фонд за рисков капитал). За по-малко от година и половина силната бизнес стратегия на Muuto позволява на тази предприемаческа фирма да развие една бизнес идея в предприятие, печелещо награди и с експорт в 15 страни.

Този предприемачески случай разказва за историята на Muuto – новооснована компания, която успешно интегрира дизайна, като ключов елемент на бизнес концепцията от ден първи.

Факти за Muuto APS
Компанията Muuto е основана през 2006 година, като компания, заложила на дизайна в областта на дизайн на аксесоари, осветителни артикули и малки артикули за обзавеждането. Kristian Byrge и Peter Bonnén са управляващия екип. Датският фонд за рисков капитал Vækstfonden става финансов партньор на Muuto през 2007 година. Muuto вече има износ за 15 страни, а от началото на 2008 година листата на експортните дестинации включва Австралия, Япония и САЩ. През 2007-ма година датския пазар съставлява под 20% от общия оборот на фирмата.

Muuto е финландски израз, извлечено от Muutos, което означава промяна или нова перспектива. Muuto си сътрудничи с някои от най-добрите Nordic дизайнери от Дания, Швеция, Норвегия и Финландия: Norway Says, Claesson Koivisto Rune, Harri Koskinen, Ole Jensen, Matti Klenell, Ilkka Suppanen, Pil Bredahl, Thomas Bernstrand, Jakob Wagner, Timo Vierros, Louise Campbell, Julien de Smedt, Michael Geertsen, Teppo Asikainen, Helle Mardahl, Tveit & Tornøe.

Уникално позициониране на пазара

За Peter Bonnén и Kristian Byrge, основаването на компанията не е само една дълго потискана мечта, но и възможност да застанеш „от другата страна на масата”, тъй като преди това и двамата са работили като бизнес консултанти по стратегия и брандиране в техните предишни ангажименти за големи датски компании, като TDC и Carlsberg.  След месеци обсъждане и разработването на черновата за бизнеса,  двамата се съгласяват, че е време да се гмурнат в бизнеса и в 2006 година напускат заеманите от тях позиции, за да дадат старт на Muuto.
Тяхната цел е Muuto да заеме позиция на единствената в дизайна компания, заложила изключително на Nordic дизайн. Muuto се захваща с представителството на най-добрите и развиващи се млади дизайнери от Дания, Швеция, Норвегия и финландия. Под слогана „New Nordic”, те посвещават техния бранд на признатото скандинавско качество. Това бе бизнес идея, липсваща на пазара, тъй като повечето компании представят микс от по-стари и нови дизайн продукти. Директорът Kristian Byrge коментира „По отношение на маркетинга, е трудно да останеш верен на света на нови дизайнери, ако в същото време се опитваш да продадеш дизайн на Arne Jacobsen. Ето защо за нас е по-лесно, тъй като ние не носим със себе си стария дизайн. Новото поколение дизайнери са толкова силни личности и внасят креативност в процеса, а това прави продуктите с характер. Ние сме убедени, че те са хората, които взимат диригентската палка от старото поколение дизайнери. Ние вярваме, че това се случва навреме, и че това е поколението, което ще вземе надмощие”.

Още от създаването си Muuto има международни амбиции, продуктите на дизайна не са предназначени само за Nordic пазара, но и трябва да се предлагат и при водещите в дизайна магазини по света. Визията е също толкова амбициозна – Muuto трябва да помогне на скандинавския дизайн да си върне водещата позиция, която се държи през златните 50-те и 60-те години.

Бизнес стратегия
„Дизайнерите намират за вълнуващо това да са част от контекса Nordic. Ние видяхме, че това подпомага търсенето в бизнес отношение. Ние сме много облекчени и щастливи с това, тъй като не бяхме сигурни дали общия Nordic имидж има наистина потенциал извън скандинавските страни” казва Kristian Byrge.

Развитие на международен дизайн бранд
Целта на Peter Bonnén и Kristian Byrge за Muuto е да установят международен дизайн бранд и те знаят от самото начало, че ще им трябват значителни ресурси, за да постигнат това. В допълнение на привличане на точните дизайнери към фирмата, на тях им трябва финансов партньор, тъй като експортните усилия ще имат висока цена. Те също така решават, че ще отговарят персонално за производството, включително координацията и управлението на производството в страната и навън от нея.

Kristian Byrge обяснява: “Първото нещо, което направихме е да начертаем пет годишен план. Това ни отне три месеца, но тогава вече имахме бизнес план от 70 страници, дефиниращ нашите стремежи и цели – включително всичко от избора на дизайнерите до качествените критерии за производителите и избора на лого. Това отнема време, но ние бяхме решени да го направим както трябва”.

Избора на дизайнерите
Върху основата на техния бизнес план и визия за Muuto, Peter Bonnén и Kristian Byrge започват контакти с дизайнери – критичен процес, който се оказва по-лесен, отколкото те са се осмелявали да очакват.
„Ние позапитахме в дизайн бизнеса, говорихме с професори и дизайнери, не изпускахме от очи дизайнерите, които печелеха награди навън и посещаваха изложби. Така стигнахме до листа с имената на 20-25 Nordic дизайнера, които ние оценихме като многообещващи. Ние направихме контакт с 10 от тези, с които бяхме най-заинтересовани да започнем работа – и те приеха!”

Стокхолм, Лондон, Париж
"Процесът на подбор и контакти с дизайнери отне почти шест месеца и тогава дойде следващата фаза: да открием дистрибуторските канали за дизайн продуктите на Muuto. Това бе сходен процес, който ни отне приблизително същото време, колкото и да подберем дизайнерите." Двамата основатели искат да намерят петте най-добри магазина в градове, като Стокхолм, Лондон и Париж, и като критерии, имиджа на магазините трябва да пасва на историята на Muuto за новия Nordic дизайн. Магазините са подбрани повече на базата на качествени показатели, отколкото на оборот и количество, без създателите на фирмата да се отделят от тяхната цел за маркетинг на Muuto, като уникален и вълнуващ дизайн бранд.
Във крайната фаза, Peter Bonnén и Kristian Byrge трябва да намерят най-добрите производствени условия, те винаги подбират най-доброто, но при толкова изгодни условия както и при другите възможности.

Работа с дизайнерите
„Фазата на дизайна е в сърцето на това, което правим, но това е и най-трудната част – и най-завладяващата. Това, че е труден процес, ме радва. Нещата, които са интересни често се нуждаят от специални усилия. Ако не е така, всеки може да направи продукт. Добрият дизайн трябва да бъде уникален, функционален, удобен за производство и за маркетинг и това е процес, който отнема време и ресурси на всеки, който е включен в разработката му”, разказва Kristian Byrge за работата си с дизайнерите.

Процеса на дизайн за продуктите на Muuto отнема средно около 3 до 6 месеца. Следвайки настоящето продуктово портфолио, Kristian Byrge и Peter Bonnén решават какви нови продукти да бъдат добавени към колекцията. При подбора на най-добрите дизайнери за разработка на продукта, те взимат предвид личността на дизайнера и неговата/нейната характеристика. Например, когато те искат да направят дизайнерска хавлия, която е едновременно семпла, но и луксозна, те избират дизайнер, който е представител на минималисткия стил и личност.
“Дизайнерите са осведомени за вида на продуктите, които ние искаме те да създадат. Ние предлагаме някои идеи за дизайн, но тъй като ние искаме да видим тяхната различаваща се креативност, стил и личност, вложени в дизайна, ние сме внимателни да не ги ограничаваме. Но понякога се налага в разговора да обясним например повече от това, че искаме да направим ваза. Ние искаме да разкажем историята на Muuto във всички наши продукти и за това разговаряме с дизайнерите. Ние трябва да им предоставим мотивация”, казва Kristian Byrge.

Веднаж, след като дизайна е вече налице, започва фазата на разработването на продукта, която отнема около шест месеца. По време на фазата на разработката на продукта, дизайнерите се включват да отстояват и одобряват производствения прототип. Тогава екипа на Muuto за разработване на продукта се заема със самия производствен процес. Днес компанията има шеф на отдела за разработка на продукта, който предлага опита си по време на финалната фаза.

„По отношение на заплащането, дизайнерите получават процент от роялити, това бе важно за Muuto в ранната фаза, тъй като иначе би трябвало да заплащаме на дизайнерите значителни суми, преди ние да може да стартираме. Беше страхотно и много късметлийско, че ние можахме да го направим по този начин, казва Kristian Byrge.

Статус след две години
След по-малко от две години, състава на Muuto се разраства на осем човека. „Ние сме щастливи, че успяхме да привлечем добри служители”, казва Kristian Byrge и добавя „Критично е за нашия бъдещ успех да имаме квалифицирани хора в нашия екип”.
Дизайн продуктите на Muuto се изнасят в 15 страни и в началото на 2008 година, към дестинациите на експорта са добевени Австралия, Япония и САЩ.
Планът е да се създават от 5 до 7 нови дизайн продукти всеки шест месеца и няколко от тези продукти вече са спечелили международно признание. В началоото на 2007 година, муждунардното списание за дизайн Wallpaper подбра два от дизайн продуктите на Muuto за лидери в техните съответни категории – системата за складиране OTO 100 на дизайнера Pil Bredahl и купата на дизайнера Ole Jensen VITAMIN CONTAINER.
Що се касае до бъдещите цели, Kristian Byrge казва „Нашата финансова цел е да бъдем сред достойните най-големи скандинавски играчи в нашата област и по-възможност между първите  три. По отнешение на дизайна, нашата цел е да направим Muuto водещ скандинавски бранд в нашата продуктова категория в представата на нашите потребители и дизайнери”.

Добър съвет
от Kristian Byrge, директор, Muuto
• Търпението е в основата. Отнема твърде много време от бизнес идеята до създаването на бизнеса. Наслаждавайте се на успеха!
• Знайте вашите силни страни, така както и слабите. Включете се в екип с хора, които ви превъзхождат в области, където вие не стоите по най-добрия начин.
• Въпреки че дизайна е завладяващ, не забравяйте бизнес аспектите, да не се осланяме само на възбудата и забавлението.
• Комбинирайте креативните аспекти с бизнес аспектите – това е критично важно!
• Развийте добре звучащ бизнес план.
• Вашата личност трябва да пасва на необходимостта да управлявате собствен бизнес.

Изборът на финансов партньор – VæKSTFONDEN
Още от самото начало Kristian Byrge и Peter Bonnén искат да включат инвеститор, тъй като техните бизнес цели се нуждаят от инжекция допълнителен капитал. По времето, когато компанията е създадена, датския рисков капиталов фонд Vækstfonden  излъчи анализ на потенциалния растеж в дизайн бизнеса, който показва добри перспективи. Очевидно е, че Vækstfonden е една възможност, но при все това Muuto разговаря и с други потенциални инвеститори, преди да стигне до решението.

Vækstfonden е държавно финансирана финансова компания и част от датската система за насърчаване на бизнеса. Мисията на Vækstfonden е да промотира развитието и ренесанса на датския бизнес сектор чрез финансирането на обещаващи проекти на малки и средни предприятия. Решителната цел е да подпомогне финансово изграждането на най-ефикасния пазар за иновации в Европа. През 2007 година Vækstfonden има капитал от 2.1 милиарда датски крони.

Kristian Byrge обяснява процеса „Отне ни между 4 до 5 месеца от нашата първа среща с  Vækstfonden до окончателното подисване на договора.  През това време Vækstfonden провери всички условия на нашия бизнес план и разговаря с дизайнери, магазини и производствени компании, те ни направиха много професионална проверка”.

“Преговорите бяха тежки. Беше важно за нас, да може да разчитаме на нашия инвеститор. Ние знаем какво точно Vækstfonden  иска от нас, но ние знаем и какво искаме в замяна. Тази прозрачност е основна, и резултата е много изчерпателен договор от 50 страници.  Ние имахме адвокат в начертаването му, така че ние знаехме точно накъде върви процеса.”
„Vækstfonden е нашия финансов партньор и ние ги уважаваме. Но те не се включват в ежедневните операции и не ни се месят въобще. Те няма и да се месят, доколкото ние оставаме верни на споразумението до край”, казва Kristian Byrge.
Vækstfonden инвестира малко под 10 милиона крони в Muuto, но Kristian Byrge и Peter Bonnén все още държат контролиращия дял в компанията".

Да работиш с Muuto
Ulrik Jørring, заместник директор, Vækstfonden

Защо Vækstfonden избра да инвестира в дизайн бизнеса?
„Vækstfonden инвестира в млади датски компании с потенциал за значителен международен растеж. Ние се интересуваме от дизайн бизнеса, защото Дания държи силна позиция в дизайна, която ние бихме искали да промотираме с цел да бъдат изгредени конкурентноспособни глобални компании. Нашата обща мисия е да се ангажираме в ранната фаза на олбещаващи пазари, които усещат липса на частен капитал, за да постигнат растеж на техния потенциал.”
Защо избрахте да инвестирате в Muuto?
„При Muuto е налице комбинация от разбиране същността на дизайна, съчетано със силна закваска за бизнес и стратегия, и въпреки тяхната младост и размер, те вече са постигнали впечатляващи резултати навън от Дания”.
На какви са критериите трябва да отговаря една фирма, за да инвестира Vækstfonden в нея?
„Трябва да има силно управление и бизнес модел със значителен потенциал за растеж. Много малки компании са конструирани около един дизайнер и продажбата на тези дизайнерски продукти. Техния успех зависи единствено от конкретния дизайнерски потенциал. Според нашето виждане, това създава трудности да се направи голям бизнес и е трудно и за нас (като аутсайдери в областта на дизайна) да оценим този потенциал. Това, което ни хареса при Muuto е, че те са бизнес хора, които работят с голям брой дизайнери.”
Какво ви кара да виждате дизайн бизнеса, като разрастваща се индустрия?
“Високото ниво на компетенция на професионалния дизайн в Дания, добър глобален профил и разширяващ се пазар”.
Какво може да попречи на развиването на потенциала на датския дизайн бизнес?
„Понякога липсва бизнес компетенността. Трудно е да се създаде измерим бизнес модел. Трудно е за стоящите настрани от дизайна да оценят потенциала и е трудно да се изградят устойчиви конкурентни предимства (сравнимо с други бизнеси, където новия бизнес е покровителстван от патенти и др.)


Този случай е разработен и излъчен на сайта на DanishDesignCentre, с чието любезно съдействие се излъчва. 

Още за дизайна Иновация и конкурентноспособност

Други материали за дизайн от Скандинавия
Като в приказките
Sandra Backlund – един не обикновен плетач
Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News