English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
19 Март 2018
Ако някога сте имали планове да управлявате моден бизнес или да бъдете МОДЕН ДИЗАЙНЕР и тази мечта дреме заспала у вас, разберете дали сте пропуснали нещо.

Участвайки в първия дизайнерски реалити фестивал  TRICKLE UP, вие имате възможност да реализирате съвместен моден дизайнерски проект с развиващ се млад дизайнер.

Какво е TRICKLE UP?

Това е инициатива, която цели да се обедини и реализира творческия потенциал на образованите млади модни дизайнери с капитала и иновативността на успели в друго направление предприемачи, творци в други области на изкуството или хора със свободна професия, които ще наричаме за нуждите на нашия проект мецанати. TRICKLE UP ще демонстрира екипната работа на млади дизайнер и мецанати, която ще наричаме в този проект тандем. Участието на мецаната в творческия процес е задължително условие за проекта.

Как ще функционира TRICKLE UP ?

50 млади дизайнера, получили образование в модни институции представят своето портфолио и проекти.
Мецаната избира един или повече дизайнери за участието си в проекта. Всеки мецанат работи с максимум 10 дизайнери и участва с максимум 10 различни проекта.
Всеки дизайнер работи с до 10 мецаната и представя до 10 различни проекта.
Един дизайнер и един мецанат могат да работят само по един проект (костюм) съвместно.

Каква е темата, над която се развиват проектите?

Тандемите следва да сътворят костюми за католическия празник „Вси светии” през 2009 година.

Защо е избрана тази тема?

За да влезем в историята на празника се позоваваме на статия на „Литературен фронт”.
„Първи ноември – Денят на всички светии – е католически празник в чест на светците. Но през V век преди Христа в келтска Ирландия лятото е свършвало официално на 31 октомври и на този ден се е чествал празникът "Самхаин", келтската Нова година. Историята разказва, че тогава всички, умрели през миналата година, идват на Земята да търсят тела, в които да се вселят за следващата. Хората са вярвали, че това е единствената надежда за живот след смъртта. Келтите казват, че всички закони на пространството и времето спират да действат по това време на годината и позволяват на духовете да се смесят с живите. Хората обаче не позволяват на духовете да се вселят в телата им и затова вечерта на 31 октомври гасят огньовете пред домовете си, за да изглеждат къщите студени и неуютни. Преобличат се като вампири и шумно обикалят от къща на къща, за да изплашат призраците, които искат да обладаят телата им. Според една друга версия за това защо келтите са гасили огъня пред домовете си това е желанието на тези племена да запалят огъня от общ източник, от Огъня на Друидите, който се е намирал в Средна Ирландия, близо до Исинач. Някои легенди разказват, че келтите са изгаряли на клада хора, обладани от духове, за да дадат урок на призраците. Римляните възприемат келтските обичаи, но през I в. от новата ера спират да изгарят и принасят в жертва човешки същества.Празникът "Вси светии" е пренесен и в Съединените щати през 1840 г. от ирландски емигранти, търсещи убежище от глада в страната си. Смята се, че традиционната фраза "номер или лакомство" не идва от ирландските келти, а от европейския празник за душата, който се е отбелязвал през ХIХ в. На 2 ноември – Деня на всяка душа – древните християни обикаляли от село в село, за да молят за "парче за душата" – хляб със стафиди. По традиция най-много се давало на просяците, които обещавали да споменат в молитвите си с добра дума покойните роднини на дарителите. Хората вярвали, че мъртвите остават в преддверието на ада след смъртта и че молитвите им помагат да намерят пътя към рая.Обичаят да се издълбава тиква с очи, уста и нос по всяка вероятност идва от ирландската култура. Легендата разказва, че човек на име Джак, пияница и гуляйджия, измамил Сатаната, като го накарал да се качи на едно дърво. Джак издълбал кръст върху дънера на дървото и така хванал дявола в капан. Човекът сключил сделка с демона, че ако никога повече не го предизвиква, ще го пусне от дървото. Според народните поверия след като Джак умрял не бил допуснат нито в рая, защото бил много лош, нито в ада, защото сключил сделка с дявола. Но Сатаната дал на Джак въглен, с който да осветява пътя си през тъмнината. Въгленът бил поставен в издълбана ряпа, за да свети по-дълго.”

В този празник има много мъдрост, има човешки съдби, радост и хумор. Днес човечеството се интегрира с всеки изминат ден, културните и религиозните разлики престават да бъдат фактор, разделящ хората. Въпреки това, нещата, които ни разделят остават твърде много. Взимайки легендата на празника на „Вси светии” за тема на нашия фестивал, ние правим крачка към част от традициите на обединена Европа.

Темата е подходяща за развихряне на творческата фантазия на дизайнерите и техните мецанати, които ще излезат от сивото ежедневие и ще влезнат в един свят без граници, свят, чиито пътища са осветени от общуването между хората.

Техниката за провеждане на гласуването осигурява независимост и прозрачност при гласуването, тъй като ще се проведе едновременно на десет различни места, където участниците ще имат не повече от един индивидуален проект на всяко място.

Ако тази идея ви е заинтересувала и вие сте млад дизайнер или мецанат, моля изпратете вашите коментари, които могат да съдържат предложения за промени в първоначалната идея, която се предлага с този материал. Съорганизаторски и спонсорски организации също могат да дават предложения чрез формата за запитване на сайта. Ако сте регистриран потребител, може да направите това и през формата за коментари.
Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News