English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
20 Март 2018
Преди да влезете в кино салона, се отбивате да си поръчате среден размер пуканки. Усмихнат младеж зад щанда ви казва, че за 7 лева, може да получите голяма доза пуканки и дори една кока-кола. Въпреки, че обикновено вие едва свършвате средната кутия с пуканки, вие се колебаете, идеята за кока-кола, да удовлетвори жаждата ви, възбудена от солените пуканки, ви харесва. Вътрешният глас ви казва „Хей, филма може да бъде дълъг.” Решението за голямата доза пуканки и кока-кола е взето.

Интервюирате двама кандидати за работа и задавате стандартни въпроси, като „Къде виждате себе си след пет години? Какъв е вашия най-голям недостатък? И двамата кандидати имат стандартни отговори. И двамата имат сходно резюме и никой не е за пренебрегване. Но един от тях ви напомня на вашия братовчед Тим – същата усмивка, същото живо изражение. Вместо да задълбочите вашето изследване, вие наемате клонинга на Тим.

Вие се суетите около вашия план за мобилен телефон. Дали да приема 30-минутния план или да взема безлимитен план? Вие никога не сте минавали границата от 30 минути разговори на месец...но не може да си представите да платите по-високата такса от 32 стотинки на минута и взимате решение за безлимитния план.

И при трите случая на вас ви е повлияно. Нещо ви е накарало да вземете ирационално решение.

При покупката на модни стоки, купувачите също често взимат такива ирационални решения. Ася е служител в маркетинга от централата на Райфайзенбанк и често посещава кварталния бутик на ул.Цар Иван Асен II.  Правейки редовния оглед на новинките в бутика, тя спира погледа си на единствената бяла блуза, която е останала на закачалката. Гардеробът в къщи е пълен с бели блузи, с които тя изглежда перфектно в офиса. В този момент консултанта по продажбите Мими съвсем случайно и подхвърля, че с новата колекция са пристигнали само две нови бели блузи, в едната от които буквално се е натикала артистката Лора (размерите са в ограничен асортимент – силуета е силно втален), и без да закопчава горните три копчета си е тръгнала с блузата. Ася не се колебае дълго, решението е взето и поредната бяла блуза влиза в гардероба на банкерката.

Ирационалните решения се промъкват в съзнанието и надделяват по-често, отколкото очакваме над рационалните и кара потребителите да посягат към портфейла си. Как да бъде повлияно на потребителя, за да бъде извадено от равновесие неговото рационално мислене, кои са психологическите фактори, които влияят върху промяната на мисленето, на света, изграден на принципите на икономиката и рационалните решения. Модният маркетинг и бизнес черпят доста обилно от възможностите на човешката натура да и бъде повлияно.

В момент на отрезвяване, Ася решава да не се влияе повече от думите на консултанта по продажбите в бутика Мими и да взима решенията си самостоятелно, след сериозно обмисляне. Тогава тя решава да се почерпи с една малка индулгенция за завършилата седмица. Влиза в книжарница „Пингвините”, поглежда заглавията, спира се на едно от тях за маркетинга. Поглежда уводните думи, колебае се, тъй като автора е непознат, но тогава вижда препоръката на Филип Котлър и решава да я купи. На Ася отново е повлияно ...

По материал на dailygood.org

Други статии:
Езика на модата се разбира по-добре в другите индустрии
Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News