English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
21 Март 2018

Pavel Ivancic е дизайнер на годината в Чехия за 2007 година. Заедно с неговата жена Радана създават модната марка Muset, която е представена на много места по света и получава много награди у дома. Завършил Пражката Academy of Arts, Architecture and Design, Павел получава образование и от престижния Central Saint Martin’s College of Art and Design в Лондон. С Pavel Ivancic разговаря журналистката Ruth Frankova.

Как стигнахте до обучението ви в една от водещите институции в света на изкуството и дизайна?
„Това бе едно дълго пътуване, всъщност. Реших, че трябва да търся противопоставяне със света на международно ниво, не само в Чешката Република. Исках да подобря, както английския си език, така и дизайнерските умения. Отне ми две години да стигна до Central Saint Martins. Първо започнах работа над мой дизайнерски проект, който ми помогна да получа финансова подкрепа – взех стипендия. И за моя радост бях приет през 2007 година.”

Вие споменахте думата противопоставяне. Каква според вас е разликата между чешкия и английския подход?
„Не става дума само за училищата. Става дума за модната индустрия, тъй като в Чешката Република всъщност няма модна индустрия. Няма моден бизнес тук. По време на моето обучение в Лондон, аз имах възможност да говоря с велики дизайнери, като Alexander McQueen, Donna Karan, Albert Elbaz от Lanvin и други. Също така получих наградата на Chloe за най-добра работа през първия семестър. Получих финансова подрепа от Chloe и те ме поканиха да работя за тях три месеца. Така изкарах три месеца в Париж, което бе наистина вълнуващо. Имах възможност да видя, как една истинска модна къща работи. Това е несравнимо с опита, който може да получиш в Чешката Република.”

Казахте, че няма моден бизнес в Чешката Република. Дали това е така, защото страната е твърде малка или заради комунистическто си минало?
„Това е малко хлъзгав въпрос. Текстилната индустрия е в лоша форма. Много фабрики затвориха и имаме лоши новини от тези, които все още оперират. Може би е въпрос на снижение на културата на живота в Чешката Република, която все още излиза от сянката на комунизма.
Например няма нито един магазин в Прага, който да продава дрехи на чешки дизайнери. Няма магазин, който ще купи нашите неща. Някои дизайнери имат собствени бутици, но друг шанс няма. Младите дизайнери в Европа или Америка просто продават на дизайнерски магазини или на департмент магазини. Няма такива неща в Чешката Република.”

Колко трудно е да започне свой бизнес един дизайнер в Чешката Република?
„Много е трудно, но никъде не е лесно. Зависи от много аспекти и понякога си мисля, че таланта тежи само 30%. Трябва ти финансова подкрепа или трябва да работиш, за да я получиш. Трябва ти късмет и да попаднеш на точните хора.”

Вие започнахте вашата дизайнерска марка заедно с вашата съпруга. Как стоят нещата, когато се налага да работите заедно и как разделяте работата?
„Ние работим заедно отдавна и някак си естествено споделяме работата. Един от нас е добър в едно нещо, другия е добър в друго. Но в момента имаме бебе и сега сме на фаза one man show. Нещата са в моите ръце.”

Каква мода създавате?
„Ние правим изклчително дамска мода, елегантна, с мъжки аспекти”.

Това ли е причината да наречете една от колекциите ‘Venus as a Boy’?
Именно. Противопоставянето на мъжкия и дамския феномен е в основата на идеята за нашата работа и всяка колекция е различен начин на обработка на тази идея.”

Какво мислите за чехите и модата?
„Е, става по-добре, но ако трябва да съм критичен, бих казал, че има липса на собствен стил. Всички изглеждат, като че са тръгнали на едно и също пътуване. Струва ми се, не умеем да се възползваме от възможностите. Ако отиваш да се видиш на кафе с приятел, трябва да се облечеш добре, да се подстрижеш и да се гримираш, дори и да е въпрос на два часа среща. Но чехите не се обличат наистина. Не зная защо.”

Как бихте описали вашите клиенти?
„Бих казал, че в последните години, ние имаме повече съзряли клиенти. Преди две години смятах, че тези клиенти са на възраст между 25 и 35 години. Но сега имаме клиенти, които са над  55 години. Те са силни, независими личности, които се нуждаят от нещо уникално и те не се страхуват да бъдат открито екстравагантни – но видимо, просто елегантни.”

Кои клиенти доминират при вас – дамите или мъжете?
„Ние имаме повече работа с мъжете, за които нагаждаме продуктите, докато дамите избират от нашите колекции. Ето това е един щендер с модели, от които може да изберете и поръчате вашия предпочитен цвят и размер.”

Какво смятата за Designblok, където понастоящем представяте вашата работа? Колко важни са такива събития, като това за вас, като моден дизайнер?
„Аз мисля, че Designblok е изключително важно събитие. Това е единствената платформа, където ние може да покажем нашата работа, заедно с други дизайнери, дизайнери на бижута, интериорни дизайнери и други. Струва ми се, че събитието привлича все повече професионалисти всяка година и качеството на работа има високо ниво. Така, че съм щастлив да бъда част от него.”

В предварителен разговор ми споменахте, че участвате и в други проeкти. Може ли да кажете, какво друго правите?
„В момента съм между дизайна и преподаването. Сега не просто създаваме нашите колекции,  нагаждаме се към клиентите и работим за театъра. Направихме един наистина хубав проект във Варшава и нещо хубаво за Laterna Magika в Прага. Правим и някои комерсиални облекла, като униформи за чешките железници и други работи, като тази.”

Вече говорихме за вашето обучение в Лондон. Кое бе най-важното нещо, което научихте по време на вашия престой там?
„Няма друг ден. Трябва да го направиш сега и веднага. Това бих казал.”

Източник: radio.cz, author Ruth Frankova, публикувано на 13-ти октомври 2008, фото Sofija Silvia

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News