English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
22 Март 2018

Иванка израства в предприемчиво, занимаващо се с текстил семейство от малък град в България. Като малка тя се захласва от процеса на създаването на коприната и често наблюдава как бубите, които тя отглежда, навиват копринената нишка около себе си над 10 000 пъти, създавайки копринено влакно с дължина от около 1000 метра. „Аз можех да прекарам часове, оцветявайки нишките, опитвайки различни комбинации от оцветители”, споделя Иванка, когато си спомня ранното детство.

По това време тя не е мислела, че копринените нишки ще станат символ на нейната работа, нито е включвала професията на моден дизайнер сред нейните бъдещи планове. На 17 годишна възраст, Иванка започва да продава успешно своите картини. Тя получава специална подготовка в Художествената Академия в София и взима частни уроци при Андрей Каменов, където посещава интензивни курсове по рисуване. Тогава се появява възможност, която променя живота и.

Заможно германско семейство от горната класа я кани да посети Германия и на 19 години тя се решава да предприеме тази стъпка. Същото семейство и предоставя творческо студио. „Винаги съм мечтала да живея и работя в голям град”, признава дизайнерката. „Възможността да направя това в чужда страна не ме уплаши, дори изглеждаше като вълнуващо предизвикателство.”

Иванка подава документи за прием в университет за моден дизайн в Билефелд и държи изпит по рисуване. Въпреки ограничената квота за чужденци, тя е приета в FH Bielefeld. Когато завършва образованието си, Иванка говори свободно немски език, притежава диплома за моден дизайн и получава признание. По време на нейното обучение тя получава стипендията Hans-Kruger-Stiftung и DAAD Award за изключителни академични постижения. В допълнение, тя създава нейн Profit-Center към Института за иновации Schgmiede към Bielefeld University, печели Innovations Fashion Designer Cup, Fruit of the Loom Designer Award. Скоро идва и първата поръчка – да създаде дизайн на мъжко облекло на екип за промоция на голяма бирена компания.

Дизайнерката постига първия си успех с нейната бубена колекция, създадена през 2001 година за модното ревю "To Joop" в Люксембург. Облеклата, представени на ревюто, са направени от истински копринени нишки, оцветени в черно, изглеждащи като паяци. Благодарственото персонално писмо от Wolfgang Joop за уникалното модно чувство, изказано от Иванка,  не закъснява. Следва ново доказателство за способностите на многостранно надарения талантлив творец със "Seduction", серия от 70 модни илстрации и 6 модни колажа.

Първоначално работи като дизайнер на свободна практика (фриланс). Иванка среща затруднения при първата си среща с банкер, от който тя очаква да подкрепи нейната предприемчивост. Банкерът не може да повярва, че някой може да прави пари с дизайн на трикотажни панталони. Благоразумието и подсказва, да не споменава нищо за бубените нишки, това би дошло твърде много на банкера. През 2003 година, Иванка създава Ivanka Kubler Fashion & Design в Мюнхен. В големия град тя учи по-млади от нея хора на рисуване към VHS и обяснява, че бързината на възприемане на нови концепции от младите хора е източник на идеи за нейните колекции.

Иванка Кублер представя колекция от около 40 модела за сезон пролет-лято 2006 година на модното дефиле на международното изложение CPD в Дюселдорф, като изложител от Fashion Gallery. В колекциите си дизайнерката използва естествени материали в част поне 80%, включително кашмир или мерино вълна.  Текущите тенденции имат второстепенна роля в нейните колекции. Дизайнерите трябва да се вслушват в гласа на техните клиенти, като източник на вдъхновение, да намерят собствения си стил и да упражняват по-малко сила над техните клиенти, е нейната философия.

Ivanka Kubler създава дизайн за сериозната, работеща жена, която е независима и държи живота си в собствените ръце. В повечето случаи това са жените над 35 години, въпреки че годините са второстепеннен критерий, след характера. Сериозността е ключов елемент. Обликът на дрехата се създава така, че малките детайли стават забележими, след повторно оглеждане, което е и част от концепцията. Спонтанността играе също ключова роля, отразяваща спонтанния характер на дизайнера. Много от идеите идват по време на творческия процес, когато се търси промяната и подобрението.

Буби, насекоми, кукли. Това са част от източниците на вдъхновение на твореца Ivanka Kubler.

По същия начин бихме могли да подредим и градовете и държавите, в които се развива и работи младата дизайнерка. Днес стъпките и ни отвеждат в Лондон, където тя създава модно дизайнерско студио за консултации и екип. Сайта на Ivanka Kubler, на английски и немски езици е в процес на изграждане.

Иванка е именно от групата на сериозната, работеща, независима жена, която държи здраво живота в собствените си ръце. Също така очевидно е, че тя е изпреварила с цели пет години онази възраст, след която се очаква да си достигнал тази зрялост. Изпреварила е мнозина, които са спрели да се развиват, застанали на кръстопътя пред табелите указващи посоките в света.

Материалът е съставен от извадки от следващите два материала:
Portrait of a young fashion designer from Munich. Success is often finely knit. How Ivanka Kubler surprises her customers with textile effects. By Werner Jourdan.
Ivanka Kubler: Fashion with surprising effects

Други материали за млади дизайнери, развиващи се в чужбина
750 дни ателие Bipone в центъра на Виена

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News