English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
20 Март 2018

Andrea Tringo  изпълнява клиентски поръчки в един от хубавите дни в Колорадо, мобилизираща нейната любима форма за движение – крако-мобила. „Чувствам се добре, като се движа пеша”, казва тя, подминавайки витрините на магазините отляво и дясно. “Lafayette е чудесно място да правя това. Аз мога да се разхождам навсякъде.”  

Lafayette е едно  старомодно градче от около 26,000 души, което има добра връзка с Денвър, града, в който съпруга на г-жа Tringo, Steven Posusta, работи в последно време. Миналото лято, те продават техния пикап. Когато колата, с която остават - Subaru от 1999 г. се нуждае от нов двигател, те си взимат обновен двигател. Двамата ползват градската библиотека, за да си взимат книги и DVD, вместо да си купуват нови, и дори имат малка ферма в задния двор на къщата, от където се самозадоволяват с храна.

Семейството от средна класа се опитва да следва нестандартен начин на живот в това време на оскъдица. Те се опитват да преживеят една година, без да купуват нищо ново. Точно така, една година. Това, което им трябва, те се опитват да вземат под наем, да купят втора ръка или да минат без него. Единайсет месеца след техния социален експеримент, те почти спазват обета си за скромен живот. Със сигурност, са купили някои нови неща. Кой би използвал рециклирано долно бельо? Но в основната линия, те са се адаптирали, без това да им причинява неудобства, към използването на мебели и дрехи втора употреба.

Това, което стартира, като зелена инициатива – да се живее в хармония с околната среда – се е трансформирало в нещо по-фундаментално – едно пътешествие,  което двойката смята за „социално отговорен” начин на живот. Tringo казва, че те искат да дадат добър пример на техния новороден син. Вървейки по този път двойката е осъзнала много ценности, както за семейството, така и за нацията.

„Водещето бе,  че създаваме личност, която ще консумира ресурси през целия си живот. Това е, което ме накара да се замисля над тези неща. „Аз не искам моят син да расте материалист, или да не мисли за отраженията от това, което той прави през целия си живот”.Tringo и Posusta не са били от пестеливите до този момент. Но те са били винаги загрижени за природата. И двамата са били ангажирани в индустрията за високи технологии и са имали високи доходи. Въпросът е какво да се прави с тях? Като новосформирано семейство, те решават да положат основите на начина на живот на тяхното семейство.

Те знаят, че са мишена за рекламодателите. „Това е лудост, с тези несериозни стоки, като пелените Kate Spade и някои много скъпи обувки, това не мога да го разбера”, казва Tringo. И така преди около една година, те чуват за анти-потребителския експеримент, наречен The Compact (Споразумение), който започва да се разпространява през 2006 година, когато 10 приятели от Сан Франциско дават обет да отбягват стилът „трябва да го имам” и да не купуват нищо в продължение на една календарна година.

Възставайки срещу буржоазния консумеризъм и с огромно желание да намалят следите от техния „отпечатък” върху природата, те  се вричат само да наемат, обменят или купуват втора употреба вещи. Изключенията, които правят са за храна, консумативи, като сапун и тоалетна хартия и продукти, свързани със здравето и сигурността.

До началото на т.г. Tringo и Posusta са ентусиазирани съмишленици. Но те имат добра компания. Днес Compact  има повече от 10 000 последователи по целия свят – дори толкова далечни места като Исландия и Тайван. Иронията е, че основателите на Compact на са и помисляли някога да създават движение.

„Има около 10 000 души в нашия Yahoo форум и нови хора се присъединяват всеки ден, се чуди Rachel Kesel, един от създателите на Compact. В началото, ние си мислихме „Събрахме се 10 души, които имат желание да направим това! Не е ли велико !”.

Разбира се, много хора живеят версия на Compact. Самото име идва от Mayflower Compact, когато през 1620 година, пришълци в Америка, пристигнали на борда на кораба Mayflower подписват споразумение, което регламентира спазването на правила на отношения между заселниците. В някои кръгове, няма нищо ново, освен акцента на пестеливост. И докато термините пестелив и цепещ стотинката имат известен негативен смисъл, да бъдеш част от движанието Compact, звучи като новинка, авантюристично, даже има и тренд звучение. 

“Практиката не е нова, но мобилизацията на хората, го превръща в обществен опит” казва Tringo, облечена в джинси втора употреба и сив пуловер. „Хората са практикували рециклирани вещи и този начин на живот с поколения в някои фамилии. Но ето, че се появяват хора, като мен, които решават „Аз трябва да спра тази лудост!”

В този сезон на безумни покупки за подаръци, когато е традиция да харчим повече, отколкото ни позволяват средствата, Tringo обладава спокойствието на Mona Lisa. „Аз не се чувствам задължена да направя големи подаръци”, казва Tringo, свивайки рамене. Тя например ще раздава домашно печени сладки и ваучери за услуги, като масаж.

Но предизвикателството на подаръците ни отвежда към изходната точка „Трудността да решиш какво да купиш идва от това, че повечето от възрастните хора всъщност не се нуждаят от нищо”, казва тя. Скитаща по историческото Public Avenue – стъргалото на Lafayette – Tringo вози нейния 3-седмичен син Victor, в детско "кенгуро", отразяващо опита на избягалата от консумеризма млада майка.

"От ден първи, аз никога не съм искала много бебешки вещи." Когато посещава членове на фамилията, които имат деца, тя забелязва как техните домове са безогледно пълни с кукли Barbie. „Чудех се, каква част от тях са наистина необходими”, казва тя. През тези дни, Tringo разчита на Craigslist, магазини за пестеливите и Freecycle (онлайн мрежа за рециклирани вещи) за неща от първа необходимост. Нещата за бебето, като кошара, столче и други са набавени лесно от събирателните пунктове. Тяхната къща от 185 квадратни метра е свободна от купища ярко оцветени формовани гумени играчки. Кухнята им е втора употреба. Дори и тяхното куче, три годишния далматинец  Pixie  идва от спасителна група.

„Ако имаме второ бебе, сигурно ще вземем употребявано”, шегува се Tringo.

Когато не може да намери необходимата вещ, втора употреба, Tringo ще я купи нова – такива като бодито Onesies, което Виктор получава наскоро. Други нови покупки-изключения, които тя прави са, както повечето от последователите на Compact – чорапи и бельо, както и някои предпазни средства, като шлем за велосипедист.

Що се отнася до храната и консумативите, семейството купува на едро и местно произведени продукти, когато може.  Те също така отглеждат собствено производство зеленчуци. Тази година имат доста домати, краставици, спанак и моркови.

Спирайки пред книжарница на Oasis, Tringo се спира да разлисти от кошчето за безплатни книги. Намирайки текст на софтуеър за анализ на данни, тя възкликва радостно „О, аз се нуждая от тази книга!”. По-рано тази година Tringo е освободена от работа, като аналитик на данни. Сега, закрепостена в къщи с Виктор тя си търси работа, която да може да върши от вкъщи. А затягането на коланите в семейството, и техния нов начин на живот дава плодове.

„Спестяването на разходите е най-важно за нас сега, с новия член на семейството и когато Андреа не работи, казва г-н Posusta, технически редактор. „Но ние също така искаме да не слагаме негативен отпечатък на околната среда. И намираме, че когато се опитваме да спестим пари, ние също така живеем „зелено”. Колкото до промяната на начина на живот, има и моменти на смирение. Разговаряйки над чаша билков чай, Tringo казва, че се е научила да се усмихва, когато членове на семейството носят нови подаръци за бебето.  „Важно е да се поддържа мир във фамилията, отколкото да внушаваш своите принципи на някого”, решава тя. „Някои хора не се съгласни с този начин на живот”, казва тя. „И аз трябва да уважавам това”. За  Tringo и Posusta, това което започна като едногодишен експеримент е сега начин на живот, който те приемат и планират да продължат. „Не беше толкова трудно да се справим”, казва Tringo. “Аз мисля, че животът е много лесен. Това е част от мотивацията ни” .

Източник dailygood.org, текст и снимка Jillian Lloyd
Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News