English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
26 Април 2018
Li Edelkoort e едно от големите имена сред  изследователите на трендове. Тя анализира настроения, мода и чувства и ги трансформира в трендове. Като консултант на индустрията, тя има огромно влияние на бъдещето на продуктите.

Ако запитате Edelkoort, налице е златно бъдеще за всички индустрии, които могат да срещнат нуждите на хората за добро съществуване. В нейната книга за трендовете „Библията на доброто съществуване”, тя намира доказателства, че обществото се фокусира все повече и повече на откриването и окуражаване на чувството за комфорт във всеки аспект на дневния живот. Индустрии,  като парфюмерийната и храната, красотата и здравето, домашното обзавеждане ще бъдат вдъхновени от нови движещи се нагоре тенденции, които ще ги водят към широк палет от идеи за нови продукти. Потребителите искат да направят нещо добро за бизнеса и да интегрират повече наслаждение и удоволствия за усещанията си в техния ежедневен живот. „Командата” в днешната библия на Edelkoort е „Наслаждавай се!”.

Edelkoort е сред най-търсените изследователи на трендове на планетата. От двадесет години тя насочва компаниите към това, какво ще търсят потребителите утре, как те ще живеят и какво ще има значение за тях. Когато тази 58-годишна холандка говори, корпорациите слушат, а сред тях са Coca-Cola, Estée Lauder, L’Oréal, Shiseido, както и производители на коли, банки и дори правителства се консултират с нейните офиси в Париж и Ню Йорк. В света на модата и дизайна, тя е смятана за икона за стил, с доказано чувство на непогрешимост, за това какво ще донесе бъдещето. Списанието Time я поставя сред 25-те най-влиятелни модни експерти на днешния ден, а известното британско списание за дизайн i-D я поставя сред 40-те световни най-важни дизайнери. 

Разликата между трендове и лайфстайл
Според Edelkoort, изследването на трендове не е наука, това е изкуство, което произтича от нуждата. Предвиждането на трендовете, за разлика от забелязването на трендовете, е задължително във всеки бранш на индустрията, дори и ако нуждата за това да не е призната все още по начина, по който трябва да бъде. „Аз не откривам нищо ново”, казва тя. „Аз наблюдавам и интерпретирам поведението и настроенията на хората и си записвам това, което виждам. Аз действам като катализатор на духа на времето и го обръщам в трендове, колкото се може по-рано.” Edelkoort разчита предимно на нейната интуиция, след което тя работи над сценарии от обяснения и философия. Нейното възприемчиво усещане на движенията на обществото, политическите развития и социалните промени са инструментите, които тя използва в нейната работа.

Edelkoort винаги използва един и същ подход при нейните анализи. Тя търси отговори на въпроси, като например: какъв ще бъде нашия живот в бъдеще? Какво ще искат хората? Какви желания и нужди ще имат те? Какви характеристики трябва да имат продуктите, за да успеят на пазарите? Как продукта докосва сетивата на хората – как трябва да вдъхновяваме хората да искат да купуват нещата? Тя редовно публикува нейните тренд предвиждания в малки издания от 250 бройки. Тези издания на стойност 2000 евро съдържат нейните анализи и предвиждания, заедно с ключови думи, изразителни фотографии и мостри от текстил. Текстовете и снимките комуникират помежду си,  идеята е да се декодират техните съобщения.

Каква е разликата между трендове и лайфстайл и колко дълго продължават техните цикли. Edelkoort казва, че една риза, линията или нейния цвят, могат да бъдат примери за тренд. И докато има краткорсочни и средносрочни вълни на трендовете, повечето продължават доста по-дълги периоди, развиващи се постепенно всеки сезон или възвръщащи се от време на време. Например, когато говорим за розовия цвят като моден цвят, това е класика, едно плюшено мече създава отношение на любов към времето, материали оприличаващи  кожа се появяват също с времето, нашата мания за цветя и градини въвежда концепцията отвън-навътре. Тези „лайфстайлове” са трендове с дълъг цикъл на живот, продължаващи понякога пет, десет или двадесет години, дори до половин век, преди да изгубят популярност. 

Тренда към глобален стил няма бъдеще

Една идея, идваща към своя край е края на глобализацията, нещо за което Edelkoort предупреждава клиентите си вече пет години. В нейните очи, този тренд е вече отминал и отива към затваряне. „Ние сме изморени да виждаме същите брандове навсякъде по света, без значение дали си в Ню Йорк, Токио или Сао Паоло. Edelkoort вярва, че местните продукти ще имат ренесанс, както и регионалната кухня. Това не означава край на глобалните брандове, но те ще трябва да се приспособят към потребителите на място. Бъдещите брандове ще усетят прилива на свеж въздух, ако те комбинират техните глобално ориентирани основни продукти с местните особености, регионално разнообразие и национален привкус, както и продуктов дизайн, който привлича погледите, заради неговия характер на отделящ се от тълпата.
Течението е в своя край, а средата на пътя е съюзник на мъртвия край, казва Edelkoort.
Когато се говори за лайфстайл, тя вижда нашето общество на нова позиция, ние започваме да забавяме ритъма и да взимаме нещата не толкова прибързано. И още нещо, хората търсят повече автентичност и честност, за да удостоверят истината и директни комуникации.

Мисълта за доброто – влиза или излиза този тренд?

Дали доброто е вътре или вън? В очите на Edelkoort, индустрията произвеждаща добро е на път да процъфти. Нейната теория е, че в тези времена на терористични атаки, природни бедствия и икономически кризи, хората имат по-голям копнеж от всякога не само за сигурност, но и за чувство на комфорт, спокойствие и баланс. Желанието за доброто съществуване ще бъде подбуждаща сила, минаваща през всеки аспект на нашия живот. Това ще бъде видимо например по това, как хората прекарват свободното си време. Взимането на дълга ваканция всяка година няма да бъде толкова важно, както да имаме възможност да разпускаме ежедневно - „всеки ден ваканция”. Хората ще създадат техния свят на доброто съществуване в къщи, където ще могат да се глезят и заобикалят с неща, които им дават чувство за стабилност, отпускане и баланс. Тези неща могат да бъдат най-високо качество храни, луксозно интериорно обзавеждане, както и изключителни продукти за тялото и грижа за косата. Този лафстайл ще има огромно значение за това, как ние се храним, казва Edelkoort. Храните, напитките и козметиките ще заемат сериозно място в търсенето на хората за нови вкусове и задоволяване на сетивата, което ще отключи истинско наводнение от нови продукти на потребителския пазар.

Демократизация на лукса

Edelkoort се съгласява, че лукса ще бъде на фокус в бъдещето потребителско поведение. Ето защо тя вижда голям потенциал за растеж на пазара на луксозните артикули. Тя записва термина „демократизация на лукса”, за да опише това развитие, което включва избледняващата линия между ексклузивните брандове и стоките с намалени цени. Според нейното мнение, това ще доведе до задънена улица – потребителите ще искат или Zara или Prada, H&M или Hermes, но нищо по средата. Концепцията за лукс се променя драматично в последните години и тя днес включва да ядем здравословна храна, да се грижим за себе си и да се чувстваме добре. Нов вид лукс се възражда, който включва високо качество, устойчиви продукти. Тези продукти ще се подобряват с времето и потребителите ще усещат връзка с тях. Edelkoort съветва компаниите да се подготвят за тази нова вълна на лукса.      

Прави ли Edelkoort грешки в нейните прогнози? Тя никога не е правила грешки, отчита самата тя със увереност, въпреки че има неправилни преценки по отношение на продължителността на някои трендове. Налице е риск от преувеличаване или подценяване задържането на един тренд във времето. Най-трудното нещо е да се калкулира точното време и продължителност на тренда.

Тренд изследователите не могат да опишат нищо, което вече не съществува, обяснява тя, те не могат да изобретят трендове. „Изучаването на трендовете няма нищо общо с вътрешното усещане или креативността. За да обобщим, това което аз правя е да уловя, документирам, интерпретирам и предам нататък информацията”, описва работата си Li Edelkoort, която е станала и хоби на нейния живот.

Li Edelkoort започва нейната кариера като купувач за департмент магазини в Холандия и през 1975 година се премества в Париж, където създава консултанстко тренд сдружение. Тя стои начело на Trend Union, доставящи два пъти в годината информация за цветове и лайфстайл на дизайнерското общество и е президент на на Edelkoort Inc., консултанска компания с офиси в Paris, New York и Tokyo.
На 22 февруари 2008 година, тя е наградена от френския министър на културата Didier Grumbach, който я удостоява с Chevalier des Arts et des Lettres в признание на нейния артистичен и литературен създателен принос към френската и международна култура.
Li Edelkoort, получава и почетната титла Доктор на изкуствата от Nottingham Trent University във Великобритания на церемония на 15 юли 2008 година.
Днес тя живее в Нормандия, Франция.

Източник: Lidewij Edelkoort: The Business World's Trend Prophet, Symrise. 2008  
                Wikipedia

Други материали
Умеем ли да разпознаваме тенденциите

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News