English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
26 Април 2018

В средата на 80-те години на миналия век, образованата в Англия Filippa Knutsson се завръща в родината си Швеция, за да заеме мястото си във фамилния бизнес с облекло на фирмата Gul & Blå. Първоначално тя работи за компанията като купувач и продуктов мениджър. До началото на 90-те години Филипа е завладяна от желание да добави елемент на изисканост към съвременните облекла, но внимава да запази създадените основи. След 6 години Filippa решава да започне собствен бизнес, като създава дизайн на облекла, които тя  усеща, че липсват на пазара – опростени, но въпреки това модерни облекла, които могат да обслужват всякакви поводи.

През 1993 година Филипа, заедно с нейния колега Patrik Kihlborg създава лейбъла Filippa K. Към тях се присъединява и дизайнерката Karin Segerblom, която преди това работи за  Gul & Blå. През първата година на съществуването си тримата работят от дома си,  а силния им предприемачески дух позволява на компанията да се развие бързо. Така от „кухненската маса” бизнеса прохожда и се развива, като една от най-успешните скандинавски компании от сектора облекло с годишни продажби от 390 милиона шведски крони (41 милиона евро).

Със създаването на Filippa K, криейтив директора на бранда Кнутсон започва създаването на шикозна урбанистична мода, която постепенно се развива в процъфтяваща компания, днес успешна в 20 страни на Европа и Америка, с 40 бранд магазина и присъствие при над 750 ритейлъри по света. Стилът на марката може да бъде разбран най-добре от потребители, които не искат да потъват в тресавището от облекла, претрупани с финтифлюшки. Те създават облекла за хора, които са достатъчно уверени и желаят да бъдат изискани, и все пак любопитни, за да бъдат и модерни.

Философията на Filippa K се базира на концепцията Стил, Опростеност и Качество. Те прилагат тези стойности във всеки детайл на  всичко, което правят – облика на бранда и усещането на тяхната мода, дизайна и амбианса на техните магазини, режисурата на техните спектакли, артистичните фотографии на техните реклами и начина, по който посрещат клиентите си. Това те постигат чрез комбинация на свещенна опростеност и съвремененна острота, персонална завършеност и очевидно добър дизайн.

Концепцията на Filippa K е да създава дизайн, да произвежда, да комуникира и продава пригодени за пазара модни облекла и аксесоари със свой собствен, неограничен от времето стил. С предлагане на добре обмислени дизайнерски предложения и ясна концепция за високо качество и с привлекателни цени,  Filippa K дава заявка да бъде един от най-атрактивните брандове за мъже и жени, които са ценители на модата и качеството.

Едно друго важно качество, което отделя компанията от много други, е техния концептуален облик. Сайта на компанията ни представя колекцията на бранда, заедно с преглед на бъдещите предварителни колекции, представянето на техните есенни и пролетни колекции. Друг важен елемент на сайта е видеото, създадено от творци като Igor Zimmerman, което ни въвежда в стила на Filippa K. Това предлага на посетителите на сайта шанс да влезнат в света на фантазията, създаден от изчистената елегантност, която въплъщават облеклата на Filippa K.

Крайпътни камъни
1993 година – създава се Filippa K  от Filippa Knutsson и парньорите и Patrik Kihlborg и Karin Segerblom. Първата колекция от дамски джърсита, плетива и джинси се излъчва чрез подбрани ритейлъри в Швеция.
1994 година - Filippa K е представлявана от агенции в Дания и Норвегия.
1996 година – стретч  джинсите  стават  хит.
1997 – откриват се първите два магазина  Filippa K – по един в Стокхолм и Осло. Филипа получава награда за дизайн “Guldknappen”  - шведски дизайнер на годината.
1998 – Колекцията Filippa K Man се излъчва, открива се трети магазин  в Копенхаген.
1999 – Първият  магазин Filippa K Man отваря врати в Стокхолм.
2000 – Започва експанзия в Европа и нови два магазина н Стокхолм и Гьотеборг.
2001 – Европейската експанзия продължава с представителства в Холандия и Белгия, открива се магазин  Filippa K в Амстердам.
2002 – Открива се шоурум в Брюксел и се навлиза на германския, швейцарския и ирландския пазар.
2003  - Започва дистрибуция в Канада и САЩ. Холандия става втория пазар и 50% от продажбите идват от страни извън Скандинавия. Снимки от кампанията се показват в галерията за изкуство Wetterling в Стокхолм, с отбелязване 10 годишнината от създаването на бранда.
2004 – Нов магазин в Стокхолм, нови знакови ритейлъри като Selfridges в Обединеното Кралство Великобритания и Fred Segal в Лос Анджелис, САЩ са добавени в портфолиото на бранда.
2005 – Първи магазин в Антверпен
2006 – Ново представителство във Франция, откриват се първи магазини в Германия – магазин и шоурум в Берлин и два магазина в Мюнхен.
2007 - Filippa K  отваря първи магазин в Цюрих, Швейцария и четвърти магазин в Дюселдорф, Германия.  
2008 – Продължава разрастване в Германия с откриване на пети фирмен магазин н Хамбург. По късно бранда открива нов флагмански магазин в Сан Франциско, САЩ.

Ето какво ни показва и посещението в магазин № 40 открит неотдавна в Hasselt, Белгия.  Дизайна е на дългогодишния партньор на бранда Aaro Arkitekter, а архитуктурната идея за 260 кв.метровия магазин създава отвореност към града и неговия дух,  уважавайки наследените от постройката качества, чрез използване на качествени естествени материали.

Големи прозорци и ъглов вход, откриват  озарено от  светлина централно помещение с висок  таван,  създаващ чувство на ведрина.

Спокойна променяща се зона ни открива малко озеленено кътче, където посетителите могат да седнат и да релаксират или поогледат наоколо.  Бетонен под и материали като дъб, вълна и гипсови стени са използвани, за да се създаде пространство, комбиниращо опростеност с качествен амбианс.

За някои от нашите читатели този разказ за Filippa K вероятно ще звучи, като в приказките. За 15 години, време с което разполагат и всички други предприемачи по света, тези фина жена, която виждаме на снимката постига толкова много. Аз ще отбележа няколко ключови думи, които според мен подкрепят успеха – скандинавска чистота в мислите и дизайна, традиции, екипна работа, умение да бъдат споделяни не само тежките моменти, но и успеха и печалбите. Способност да се раздели с ръководната роля, виждайки големите възможности пред себе си.  Успеха на бранда не остава незабелязан от инвеститорите. В създадената на „кухненската маса” компания днес основен съдружник е групировката Axel Johnson AB, която изкупува 53 % от дяловете в компанията, а за размаха говори привличането на Jon Abrahamsson, доскорошен вицепрезидент на гиганта ИКЕА в Китай за изпълнителен директор на Filippa K.

Други материали:
Дизайн от Дания (случай от практиката)
Модна фирма получава подкрепа от 1.6 млн долара
Sandra Backlund – един не обикновен плетач
Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News