English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
25 Март 2018
Павлина Шопова 

Светът на модата предоставя огромни възможности за пазари. Във време, когато индустриите се обединяват и водещ фактор за конкурентност е производството с голям обем и ниска стойност се появява един алтернативен пазар – пазарът на етичното и екологично облекло. Нарастващ брой потребители желаят да инвестират във висококачествени, добре изработени дрехи, които пазят околната среда, носят достатъчни доходи на местните хора и са произведени при добри работни условия. Да се прави дизайн за този пазар на етичната мода е новаторски начин да се създава съвременна мода.

Интересът и разбирането ми за етиката в модата възникнаха по време на следването ми в Университета Уестминстър в Лондон през 2005 година. Това бе моментът, когато етиката в модата се превръщаше от абстрактна идея в основен принцип в колекциите и философията на известни модни дизайнери, работещи там като Стела Маккартни и Катарин Хамнет и световни марки като Адидас, Гап, Найк, Ейч&Ем и други. Вдъхновение за мен бяха работите, представени в Седмицата на модата и различни изложби и ревюта на съвременни творци. Един от проблемите на етичната мода, свързан с влиянието на продукта върху здравето и самочувствието на потребителя ме заинтересува силно. Тогава започнах да правя проучване за високотехнологичните тъкани и така открих съвсем новото съществуване на материи с различни функции - антибактериални, устойчиви на износване и влага, с вградена електроника и чувствителни към промените на околната среда. Във време, когато човек е изключително мобилен, изпраща е-мейлите си в движение, дописва документи на лаптопа си в кафенето или във влака, и управлява домакинските уреди дистанционно докато е на работа, неговото облекло също трябва да отговаря на тази динамика. Функционалността на дрехата може да е добра и тя да изглежда добре с използване на подходящи материали. Качеството й не бива да бъде ниско за да бъде достъпна за хората. Това е една развиваща се област с голям потенциал за творчество, в която дизайнерът може да работи съвместно със специалисти в компютърните и медицинските науки, инженери и архитекти.

Във същността си етичната мода представлява подход към дизайна, произхода и производството на облекло, който е социално и екологично устойчив. Етиката като основен дял във философията е свързана с подходящото поведение и добрия начин на живот. За хората от 21 век животът, който си струва да живеят и им носи удоволствие е свързан с глобални въпроси като опазване на околната среда, устойчиво използване на природните ресурси, намаляване на бедността, отговорност в управлението на човешките ресурси, честни и справедливи бизнес отношения. Тези ценности силно влияят на работата на дизайнера и другите основни участници в модната индустрия. Всички принципи на международната бизнес етика, както и изискванията на купувачите за облекло, произведено с грижа за хората и околната среда постепенно променят облика на модната индустрия. От една от най-много експлоатиращи хората и околната среда, модната индустрия в днешно време се превръща в отговорна за създаването на справедливи условия за работа, намаляване на употребата на токсични химикали, вода и енергия в производството и поддържане на местните традиции и интереси.  Отговорният подход към създаването на дрехи означава използване на нови, естествени и напълно разградими материали, сертифициран органичен памук, текстилни бои без хлор и тежки метали, копчета, етикети и опаковки, които могат да си рециклират, както и отделяне на процент от цената на продукта за екологични и социални каузи. Добър изход от сегашното прекомерно купуване и изхвърляне на дрехи е рециклирането им. Има великолепни начини за повторна употреба, особено от гледна точка на дизайнера. Примери за това са Винтидж културата – използване на дизайнерски дрехи в ретро стил и движението Суишинг – организиране на бляскави партита от хора, носещи скъпи маркови дрехи, на които си ги разменят като едновременно с това общуват помежду си. Друг начин да се намали ненужното количество дрехи предоставя виртуалният дизайн, чрез който потребителите сами проектират дрехата си с предложени от дизайнера елементи и материали. В живота на човека прането и поддръжката на дрехите представляват голямо натоварване на околната среда поради използването на много вода, енергия и химикали. Този разход може да се намали чрез нови технологии или дизайн със специални материали и форми. Дизайнерът, който показва колекциите си на подиума и създава висока мода е пример за подражание. Той може да влияе върху създаването на етична и устойчива мода. Неговите дрехи се забелязват от много хора, носят се от известни личности и по този начин той създава нови тенденции и вдъхновява други сектори от модната индустрия. Организирането на конкурси с награди за моден дизайн с условия за етичност е добър стимул за развитие на тази тенденция.  

Създателят на етична мода прилага професионално отношението си към продукта, като предлага на купувача истинската стойност на модната дреха, създавайки устойчив бизнес за себе си и удовлетворявайки изискванията на потребителите. Пазарът за етична мода предлага големи възможности за избор на авторите на запазени марки, които могат да го използват пълноценно, влагайки разумно количество усилия и материали за да успеят.
.....................
За автора на статията:

Павлина Шопова е родена през 1982 г. в София. През 2005 г. получава бакалавърска степен по графичен дизайн в Нов български университет, департамент „Кино, реклама и шоу бизнес“. Експериментира във визуалните изкуства с използване на различни медии – електронни, печатни, чрез керамиката и със средствата на документалното кино. През 2005 – 2006 г. продължава обучението си в университета „Уестминстър“, Лондон, в магистърския курс „Моден дизайн и бизнес“. Курсът се провежда съвместно с представители на британската модна индустрия и цели да създаде ново поколение модни дизайнери, които имат бизнес подготовка и умения да използват електронните медии и визуалните изкуства. В Лондон осъществява проекта „Мода и движение“ - концепция за дрехи с търговска марка it moves me („това ме движи/вълнува“) с използване на високотехнологични и екологично чисти платове и 3D дизайн. В областта на визуалните изкуства Павлина Шопова създава илюстрации на български книги, прави къси филми – „Коледа навсякъде“, „Лист от книгата за движението“, „Снимки със Стефан“, „Рисуване“. Продължава изследванията си за човешкото движение като през 2008 – 2009 г. рисува с маслени бои поредици от картини, озаглавени "Музиканти", "Танцьори", "Плувци". Участва в изложби на графика, масло, керамика и моден дизайн в София и Лондон.

Други материали
Морал, етика и позиция са свързани неща в модния бизнес

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News