English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
20 Март 2018

От 20-23 октомври 2005 в курорта Канкун, Мексико трябваше да се проведе 21-вата конвенция на IAF Международната Асоциация за облекло. В продължение на повече от година, домакините се подготвяха за това събитие, което имаше мото "Да посрещнем новата реалност".

Именно "трябваше" да се проведе, тъй като ураганът "Уилма", връхлетял бреговете на Мексико, помете добрите намерения на организатори и участници, осуети провеждането на конвенцията и показа на всички новата реалност.

Видяхме, че новата реалност не е само заплахата Китай. Тя има и други имена - Индия, Бангладеш и др. Към нея се прибави и Уилма, преди това бе Катерина и вълните-цунами в Азия.

Всички тези неща се случват далече от нас. В Китай, Индия и Бангладеш нараства износа на облекло и текстил и резултатите на тези страни оказват пряко въздействие върху резултатите на нашите фирми. Защото пазарът има степен на максимална наситеност и когато кошницата на едни страни се пълни, нечия друга кошница се изпразва. Ураганите Уилма и Катерина, вълните-цунами нанесоха щети за милиарди долари далече от нас. Но те създадоха неспокойствие и несигурност в бъдещето на милиони потребители.

Това е глобализацията и ние трябва да я приемем като новата реалност. Да се съобразяваме с нещата, които се случват на десетки хиляди километри от нас. Прословутата фраза на българина "мен това не ме засяга, това няма да ме достигне" ще остане като спомен от миналото.

Вероятно мнозина от нас са били в позицията на мексиканските домакини на конференцията, които извършиха сериозна подготовка за най-голямото световно събитие на производителите на облекло през 2005 г. Подготвяли сме колекции за сезони, които са се оказали трудно предвидими. Времето е било или твърде студено през лятото и летните облекла са оставали нереализирани или зимата е била топла и същата участ е постигала нашето производство тогава. Проливни дъждове причиниха невиждани наводнения и у нас и объркаха потребителя. Това са нещата, които не зависят от нас.

Но значи ли това, че трябва да престанем да работим за успеха на нашите фирми. Значи ли това, че трябва да чакаме помощи от фонд "Глобализация", който ЕС проектира да изгради.

Ако някой е готов да протегне ръка за помощите, го съветваме да излезе от този сайт. На тези, които са готови да се борят с нещата, които зависят от нас, предлагаме да вървим заедно в правилната посока.

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News