English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
25 Април 2018

H&M може и да е краля на "галопиращата мода" (fast fashion), но промените на някои от пазарите принуждават веригата магазини да се прехвърли в по-бавната лента за движение. През 2006 година компанията загуби първенството за продажби в Европа в съревнование с групировката Inditex, Испания, собственик на марката на ZARA и няколко други бранда. 

Конкуренцията продължава да расте, H&M ще имат трудности и от увеличаването на данъка добавана стойност в Германия с 3 пункта до 19%, където се реализират около една четвърт от продажбите на фирмата в Европа. 

Анализаторите все още не могат да дадат прогноза как германския потребител ще реагира на повишаването на данъка, но H&M вече изпитват затруднения на този пазар. Очаква се, че около 80% от новата данъчна тежест ще бъде прехвърлена на потребителите. Продажбите в Германия са надолу с 4% през изминалата година. Топлата зима забави оборота в магазините.

Някои наблюдатели на пазара смятат, че компанията трябва да следи по-изкъсо пазара и търсенето на младите хора. "H&M знаят формулата. Тя се базира на сходството между този бизнес и театъра. Магазините са като сцена, а сцените трябва да се сменят непрекъснато, за да подържат интереса на потребителите."

H&М знаят, че всеки един нов пазар може да компенсира в даден момент спада в продажбите на променящите се установени вече пазари. Ето защо те агресивно търсят възможности за навлизане на нови пазари. Компанията планира да открие магазини в Китай и Хонг Конг през тази година и в Токио през есента на 2008.  Япония е притегателен пазар с голяма покупателна сила на потребителите.

Сътрудничеството с културната икона Мадона и новата колекция M by Madonna за пролет-лято 2007 се реализира вече по магазините на фирмата по света. Това е един от ходовете на компанията да запази глобалния растеж на продажбите, който за деветте месеца на 2006 година е 11%, достигайки 7.2 милиарда долара.

Модният бизнес продължава да създава нови играчи и да се разделя с други. H&M успява да се вслушва в търсенето на потребителите и в смяната не само на декорите, но и на актьорите. Дали ще успее да устои на растящата конкуренция и как ще реагира на новоотварящите се пазари, предстои да видим.

Остава да видим и датата, която ще избере H&M за стъпване на българския пазар. Отговорът се отлага за неопределено време.

Референция: материал на Nicola Saminather от BusinessWeek.

Други материали:                                                        Материали за експанзията на H & M
Извлечение за доходите                                             H&M открива магазин в Турция  
Продажбите на H&M за м.ноември 2008                        H&M планират нови магазини 
                                                                                  H&M отвори врати
Други статии за H&M                                                    H&M се разширява...в големите държави
H&M – икономика, маркетинг, трендове, мода               H&M атакува азиатския пазар
Маркетинг в H&M                                                                                                     
Комуникация с бранда H&M                                          

За другия лидер в "галопиращата мода" фирмата Inditex и марката ZARA може да прочетете, ако кликнете върху следващите връзки:
Z като ZARA вече и в България
Галопираща мода или "fast fashion"

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News