English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
23 Февруари 2018

До неотдавна малцина бяха загрижени за честната търговия и само определени групи хора се интересуваха от стоки, носещи марката „Феър трейд", или пък от екологично чисти продукти. Днес обаче, все повече хора искат да живеят в хармония с околната среда и да бъдат социално отговорни, дори и тогава, когато произвеждат или купуват облекло.
Тенденцията по посока на честната търговия с екологични стоки се разпростира все по-широко и в света на модата. Това личи от нарастващия брой марки, носещи етикет „феър" върху екологичните си модни линии. За потребителя този знак означава гаранция за чистия произход и качеството на продукта, а за производителя - честна търговия.
Норвежките дизайнери застават зад последната новост в света на социалните модни тенденции: собствен „феъртрейд" еталон за висша мода.
-„Ние искаме да развиваме своя бизнес, но и да съхраним света около себе си"- казва Николай Херлуфсен, директор на FIN Fashion. Той е създал FIN Fashion през 2006 г. заедно с още двама норвежци - Ейвин Ойдегор и Николай Первин, и норвежко-финландската дизайнерка Минна Ханила. Малката норвежка модна компания вече представи своята есенна колекция за 2007 г. на големите модни търговски панаири в Париж, Берлин, Лондон, Стокхолм и Осло.
Облеклата на FIN се изработват изключително от екологичен памук, който притежава Fairtrade сертификат.
- „Това означава, че никакви пестициди или други вредни химикали не са използвани в процеса на производството. А на фермерите-производители на памук е гарантиран доход и добри социални условия", казва Херлуфсен.
Има ли и други модни марки, които да произвеждат „феър" и екологични облекла?
- „Да, но нещата стоят по различен начин, когато имаш „Феъртрейд" сертификат. Смисълът е в това, че „Феъртрейд" сертифицирането е независимо и гарантира, че основните насоки и изисквания са въведени и строго прилагани от някой друг, а не от самата модната компания", казва Херлуфсен.
Създателите на FIN Feshion често пътуват до Индия, за да проверяват продукцията лично.
- „Искаме да бъдем сигурни, че се поддържа високото качество на продуктите, а производството е съгласно изискванията на честната търговия. Това означава работниците да бъдат доволни от условията на работа, и да бъдат добре заплатени", казва Херлуфсен.

http://www.norvegia.bg/

Още за скандинавците може да научите от Улична мода от Стокхолм

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News