English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
24 Февруари 2018

От близо десет години в Асеновград, по-известен в България с развитието в нишата на булчинските рокли, фирмата на Петър Щерев произвежда и изнася бебешки домашен текстил. Тази група включва обикновено комплект от осем наглед сравнително прости, непроменяеми и популярни продукти - текстил за бебешка кошара - чаршафче, плик, калъфка, обиколник, балдахин /драперия/, постелка - пропълзявка, хавлиени лигавчета, кърпи с качулка, халатчета.
Нишата е подбрана напук на съветите на анализаторите, които предвиждат пълна хегемония в тези продукти на Китай, след освобождаването на квотите за внос в ЕС след края на 2007 година. Но, както и при другите модни артикули, необходимостта от бързи доставки и по-малки серии за нуждите на по-малки магазини в Европа оставя на пазара фирмата "Петър Щерев", известна с марката VIP-BABY в България. В основата на успеха на фирмата е непрекъснатото развитие. Това означава смяна на десени, конструкции и материали, защото и в тази ниша модата се усеща осезаемо с непрекъснато променящи се тенденции на форма, цветове и модели. Развитие се следва и в маркетинга на фирмата.
От 2002 година фирмата е член на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ), самият Петър Щерев е член на Ротари клуб - Асеновград и на Съюза на частните предприемачи (СЧП).
Грижите на Петър Щерев за и след влизането ни в ЕС и възможните последствия, съвсем не са престанали. Той вече е станал свидетел как техни контрагенти от най-старите страни членки на ЕС свиват почти до нула бизнеса си след влизането на десетте нови членки на ЕС. Ето защо решават да намалят вероятността същото да се случи с тях. И един от пътищата е да установят отношения с повече нови партньори.
За да бъдат забелязани решават да участват на реномирани панаири и успяват да бъдат забелязани и избрани от швейцарската oрганизация SIPPO, която организира колективен щанд за фирми-изложителки от четири държави на най-големия панаир за домашен текстил Хайм-текстил във Франкфурт.
Участието на панаира би било една скъпа ескурзия, ако няма предварителна подготовка. Петър Щерев търси консултантска помощ от специалист чрез организацията SES (Senior Expert Service). Без никакви задръжки поставят твърде много условия, на които трябва да отговаря експертът, от който имат нужда, а именно да познава добре пазара на техните изделия в ЕС и получават предложения.
На няколко пъти отказват предложените им специалисти и най-накрая се спират на консултант, който сам е бил собственик на магазини за бебешки изделия и който освен всичко друго познава лично основните "играчи" на този пазар. Заедно с него набелязват фирмите потенциални партньори, които поканват предварително на щанда на изложението.
Консултантът препоръчва да се смени и визията на фирмата. Чрез съдействието на друг немски специалист от областта на рекламата сменят изцяло дизайна на логото на фирмата и подновяват напълно уеб-страницата си - като форма и като съдържание.
Резултатът от всички тези целенасочени действия не закъснява. При участието им на Хаймтекстила през 2006 година имат над 20 реализирани, предварително уговорени срещи. Три години по-рано без предварителна подготовка на същия панаир нямат осъществена дори една среща. По-късно през същата година след изработване на контрамостри и офериране на кокретни цени три фирми правят първите си пробни поръчки.
Нещата са много подобни и на Хаймтекстила през януари 2007 година. Много от фирмите повтарят посещението си от предната година. Очакват се поне още трима нови партньори през тази година. Сега отново започва цикълът: контрамостри - офериране - пробни поръчки. VIP-BABY са разбрали, че този цикъл е не по-малко важен от участието. Както предварителната работа, така и работата последваща участието на изложението е важно условие за реализиране на новите контакти в продажби и приходи.
След присъединяването на България към ЕС, SIPPO преустановява подпомагането на българските фирми. Сега на Петър Щерев му предстои да вземе тежкото решение за продължаване участието на този панаир, при пъти по-големи разходи. А дали имат изобщо право на избор, при все по-осезателно усещащия се натиск на Азия?

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News