English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
18 Февруари 2018

Не! Не искам да правя продължение на научно-фантастичната история на Х.Уелс, която е накарала всеки от нас да се замисли за евентуална среща с извънземни. Споделям за войната между дизайнерите, работещи за някоя марка и хората, които я продават.

Първата битка започва, когато двата лагера осъзнаят, че трудно разбират езика на другия. Дизайнерите се чудят по какъв начин да представят брилянтните си идеи и как да убедят предприемачите, че например в следващия сезон на мода ще е червеното. Търговците от друга страна се стараят да си представят как точно ще изглеждат нещата и разбира се полагат усилия да обуздаят поривите им с цифри. Една битка между въображението и логиката. Само познайте кой ще спечели?!

След настъпилото затишие става ясно, че трябва да се търси златната среда, или хем вълкът сит, хем агнето цяло. Двата лагера решават да сключат временно примирие и да разрешат проблема по някакъв начин. Впоследствие всеки кротко изяснява позицията си, като същевременно се старае да не сваля гарда. Диалога може би тече по следния начин:

Дизайнера: Смятам, че тези модели ще са хита на следващия сезон, наистина са малко по-скъпи и стила е съвсем нов, но това ще е много модерно!
Търговеца: Да, но аз продавам от този вид дрехи повече, от другия имаме загуби, а не ми е ясно от новите предложения какво ще върви и не мисля да рискувам прекалено.

И тук на сцената на нашето бойно поле, развял бяло знаме излиза потребителя.Той може би е с изтънял джоб, може да е от онзи вид клиенти с развито естетическо чувство или просто е голям почитател на марката. С простото действие, купува или не, може да разреши конфликта между двете враждуващи страни. Той е лакмуса, който безпогрешно показва дали дизайнера е разчел вярно тенденциите на сезона и дали търговеца е успял да привлече вниманието му именно върху стоката. Защото това, което прави дизайнера всъщност е стока, знания, които се превръщат във вещи, вещите се превръщат в пари и съответно правят марката успяла. А до потребителя стоката достига благодарение на предприемача и неговото умение да продава добре. Така че в един момент се оказва, че двата лагера трябва да обединят усилията си, за да привлекат вниманието на негово величество клиента. Заедно трябва да намерят начин да произведат нещо красиво и уникално, без забележки към качеството, в крак с новите тенденции, в модерните цветове - да е насочено точно към дадената целева група и да отговаря на стандарта на клиентите.

Това са важни фактори, които в крайна сметка имат решаващо значение за реализацията на продукта. Търговците се научават да превеждат на разбираем език търсенията на своите клиенти и в същото време разбират кога да оставят достатъчно свобода за експерименти на дизайнерите. С течение на времето осъзнават, че оформлението на витрината има голямо значение. Научават, че поне 10% от предлаганата стока трябва да е наистина провокативна и смела, за да привлече вниманието на публиката. Разбират, че подбора на цветовете и инспирациите на тема модни тенденции са наистина важни.

Творците започват да изследват психологията на своите почитатели - с какво се занимават, какво работят, как изглеждат, какво наистина би им харесало и биха търсили. Разбират, че голямата част от клиентите на марката се впечатляват от новите неща, но ще си тръгнат от магазина с нещо по-обикновеничко. Дизайнерите се научават да вкарват технологични и ценови рамки на своите произведения- заради нуждите на фирменото производство или заради пазарната ниша, в която се намира марката. Налага се да обръщат внимание на информацията за развитието на новите технологии или пък да прочетат статия за увеличаване на покупатeлната способност на българския гражданин.

Така се стига до наистина екипна работа - дизайнери и предприемачи заедно оформят новите колекции до най-малките детайли. Заедно решават какво да предложат на своите клиенти, по какъв начин и в каква обстановка. Заедно определят насоките на развитие на марката и начините за налагане на нови стилове, материали и артикули. Заедно заравят томахавката и се опитват да останат едни от успелите на пазара.

Оставете оръжията, извикайте парламентьора! Това е начинът марката да успее!
Ели Ангелова, дизайнер 

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News