English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
24 Февруари 2018

Когато сте били дете, вероятно член на вашето семейство е взимал решение какви дрехи да носите всеки ден. В този смисъл модните купувачи правят същото в по-голям мащаб и по доста по-сложен начин.

Да вземем например покупката на нова риза. Всичко, което трябва да направим е да отидем в най-близкия мол или магазин и направим покупката. Но как тези стотици ризи наредени по рафтовете на магазините стигат до там? Кой взима решенията за това какви ризи да бъдат продавани и кои не! Това е модния купувач, професията, човека, който задоволява вашия гардероб.

Работата
Работата наглед изглежда лесна, особено ако работим с чужди пари. Първо влагаме, после прибираме. Но ние сме свързани с онзи феномен, наречен мода. А модата, не е просто една дреха. За да разбираме този бизнес, трябва да се работи много упорито, иначе просто няма да успеем. Може би едно от странните неща, че успеха не зависи само от разбирането на облеклото. Най-важните неща са аналитично мислене, високи познания на компютър и работа под напрежение.

Модния купувач е отговорен за:
- миналото. Трябва да знаем как определени продукти са били продавани в миналото, за да може да предвидим бъдещето;
- настоящето - трябва да сме в непрекъснат контакт с магазина или магазините, за да следим движението на облеклата, които сме закупили и доставили;
- бъдещето - на базата на опита, ние трябва да работим почти като гадатели и да предвиждаме две, понякога дори три години напред какво ще се продава и на каква цена.

Така в крайна сметка трябва да бъдем непрекъснато образовани, да следим непрекъсно тенденции, да следим развитието на индустрията.
Възможностите за образование. Тази професия все още не е забелязана у нас. Засега професионалната квалификация идва с опита.

А, за да натрупаме опит може да започнем работа в някой магазин. Не е задължително, но магазините предпочитат да виждат в CV-то опит в магазините. Така те ще разберат, че знаем какво е да се продава.

Това вероятно е причина да се отложи с една година перспективата да имаме иначе интересния живот на купувача днес и веднага.

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News