English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
22 Март 2018

Днес, когато ние, заедно с децата тръпнем пред прага на новата учебна година, пред очите ни се разиграва поредната драма за учителските заплати. Учители и профсъюзните деятели, поставят под въпрос започването на учебния процес и темата е "заплатите". А защо никой не попита родителите, от чиито данъци се плащат заплатите на тези учители, дали те са доволни от получаваното образование. И защо не са поставя изобщо въпроса за качеството на образованието.
Потърсихме отговора в разсъжденията на Натаниел Брандън в книгата на Айн Ранд "Капитализмът - непознатият идеал" за образованието в Америка, отпреди 40 години, които са актуални за България и днес.
"Позорно ниското равнище на образованието в днешна Америка (разбирай и България - б.р.) е предсказуемият резултат от образователна система, контролирана от държавата. В забележима степен образованието се превръща в знак за статуса и ритуал. Все повече хора влизат в колеж - и все по-малко излизат от там с добро образование..."
"Образованието трябва да бъде освободено от контрола или намесата на държавата и да бъде превърнато в доходоносно частно предприятие не защото не е важно, защото е толкова жизнено важно.
Това, което трябва да се пребори, е доминиращото убеждение, че образованието е един вид "природно право" - тоест безплатен дар от природата. Не съществуват подобни безплатни дарове. Но именно интересите на етатизма подхранват това заблуждение - за да се хвърли димна завеса по въпроса чия свобода трябва да се пожертва, за да се плащат такива "безплатни дарове".
В резултат на факта, че образованието е било издържано чрез данъци толкова дълго време, за повечето хора е трудно да си представят алтернатива. Ала в образованието няма нищо уникално, което да го отличава от многото други човешки потребности, удовлетворявани от частните предприятия."
Тук много хора ще подскочат с репликата "ние нямаме средства да издържаме децата в частни училища". А ние питаме, как намирате средства да купувате бира, произвеждана от частни фирми. И ще припомним, че тук става дума данъкоплатеца да бъде освободен от данъчното задължение за образованието. "Няма да ни стигнат парите." А как стигат парите, когато се наложи да бъдат пращани децата на частни учители, за да бъдат подготвяни в продължение на няколко години, за справяне със следващата образователна стълбица. Но в тези случаи си плащаме... доброволно.
Изправени пред протеста на учителите, имаме усещане за изнудване. Имаме усещане, че протеста е насочен не към държавата, а към данъкоплатеца, който трябва да се бръкне по-надълбоко, независимо от качеството на предлаганата услуга. 
Защото ако има нещо, срещу което учителите трябва да протестират, това е образователната система и нейната окупация от държавата. Учителите трябва да протестират единствено срещу високите такси, ограничаващи свободата им да създават частни училища и когато успеят да премахнат тези такси да излезат на свободния пазар и предложат квалификацията си на оценка от пазара. И накрая ще зададем въпроса на Изабел Патърсън от "Богът от машината" към учителите "Защо трябва да изтръгвате насила заплатите си...?"

Коментари
Роберт 05/10/2007 22:42
centre@inet.bg

Привет,
струва ми се трябва да си изказваме мненията. Днес, поне имаме тази възможност в интернет. И тъй като този въпрос е свързан и с учебни заведения, където се учи занаят в индустрията за мода, за нас е важен.
Тук не казваме нищо ново, нещата са били така по света, още преди години, в някои страни може да са по-зле и сега.
Казваме тези неща тук на този сайт, защото трябва да се чува гласа на гражданското общество. Аз съм и родител на ученик, който вече 20 дни не учи, защото част от неговите учители, които очевидно имат трудности да се справят с промяната в обществото, се подадоха на интересите на синдикалните организации.
Къде бяха през ваканцията тези учители и синдикати? Защо не стачкуваха? Защо не протестираха през тези два-три месеца ваканция против тези кръвопийски такси, възпрепятстващи създаване на нови частни училища ? На кого извиват ръцете сега?
Ако се чуят повече гласове, като този на г-н Мастило, може би ще се чуе по надалеко...

Mr. Mastilo 20/09/2007 18:41
n_asito@abv.bg

Да, доста добро предложение по отношение на частното училище!
Да си даваш парите, но поне да знаеш за какво си ги даваш, да оставаш доволен, а ако недоволен - то поне ще има със сигуност къде и на кого да се оплачеш.
И все пак всичко хубаво само на думи и на добри предложения. Нашата БГ ще си остане затрупана от аборигенски проблеми провокирани от корупционни спънки и аранжирани със свиреп държавен монопол.
Предвид статията - къде се намира Модата - нашата страст или поне на тези които й се вричат?
Поздрави
Мастиления (I`m back)

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News