English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
21 Март 2018
На 25 октомври 2006 година, или преди малко повече от две години Биляна и Петър създават Bipone Design Atelier във Виена.

Тези, които ме познават знаят, че понякога обичам да измервам времето в дни. Така подходих и при разглеждането на успеха Bipone. За повечето хора, свикнали със стереотипа работна седмица от понеделник до петък времето от онзи ден до днес, се измерва с около две години (работейки 500 работни дни за това време). За тандема Биляна и Петър Пелови обаче това са три години, които те са взели за две.  „Бихме казали, че когато човек работи за себе си, няма работни и почивни дни, като съботи и недели”. Последният уикенд, когато ги потърсих, те прекарваха с участието си в изложба, заедно с още 15 човека на изкуството в подкрепа на организацията за борба с рака в Австрия.

Скулптори, художници, бижутери са част от хората около тях в града на валса. „Тук има много история, от която се вдъхновяваме, много изкуство, което ни кара да се развиваме и да бъдем конкурентно- способни, много култура, която ни позволява да обогатяваме мирогледа си.”

Решението да продължат развитието си и да се установят във Виена не идва „след спонтанно решение, а е дълго обмисляно”, по времето, когато Петър учи в Мюнхен, а Биляна завършва модното си образование в София. Те знаят, че скоро след пристигането си трябва да опознаят хората, бита им, да разберат как се общува с тях, това са техните бъдещи клиенти, на които ще продават крайния продукт. Редом с това те не изпускат нито за миг източниците на творческо вдъхновение „В продължение на една година ние посещавахме редовно всички музеи на града Виена по няколко пъти”. Началните стъпки включват преодоляване на езиковите трудности.

Както много други дизайнерски къщи по света (например Patrizio Bertelli и Miuccia Prada) двамата взаимно се допълват. В дизайнерския екип, Биляна е креативната половинка, Петър е мениджъра, „но когато се създава нова колекция или се обсъждат и вземат важни решения, това се прави от двамата”, нещо което се втъкава и в бранда на фирмата BIPONE - "Б-иляна И П-етър в ЕДНО" (или поне аз го разчетах така). Това създава разпределение на задачите в екипа, споделящ общите отговорности. „Вярваме взаимно много във възможностите ни и се подкрепяме постоянно, до създаване на перфектна симбиоза в работата ни”. Опитах се да намеря в страницата с отговорите на въпросите ми, дали има водещ в двойката, но не намерих дори и един израз, започващ с израза „аз създадох това”.  Изреченията, които поставям в кавички маркират текста, който ми бе изпратен от тях, но както и вие ще се уверите, никъде няма да прочетете собственото „АЗ”. Както отговорността, така и успехите се разпределят по равно и на двамата.

Как двама млади хора намират изява в страна с друга култура и различен начин на организация на бизнеса? „За да започне човек бизнес в чужда държава е необходимо да бъде целеустремен, упорит, много работлив и да има известна доза късмет. Новото начало е изключително трудно. Когато се затварят вратите пред теб, не трябва да се отказваш, а да си почукаш и да отвориш други. Изненади ще ни съпътстват през целия ни живот, всеки един от нас се сблъсква с едни или други трудности, препятствия, които трябва да преодолее по пътя, който иска да измине, но е важно да уважава себе си и околните, да бъде щастлив от това, което прави. Всеки един от нас не трябва да загубва детското в себе си, да бъде малко наивен и да вярва, че мечтите може да ги сбъдва”. Забелязахме ли, че последния израз за мечтите не става дума да се сбъдват, а човек „да ги сбъдва”.

Вероятно в тези думи трябва да търсим отговора на въпроса, какво ги кара да стигнат до мястото, на което се намират сега. Биляна и Петър извървяват път, започнал от България, където те са имали почти всичко (!), което може да получи един моден творец – награди от конкурси, участие в алманах на българската мода. Сега пред тях са само новите проекти. Сред тях със сигурност ще видим и името на България, което може да се разчете от настоящия уебсайт, а ще бъде видно и на бъдещия сайт на забелязващия се отчетливо млад бранд.

Други материали
BIPONE са вече известни в Австрия, чакаме ги в България
Познаха ги по дрехите...
Млади български дизайнери с модели от новите си колекции
Why you fashion?
Георги Флоров и модния дизайн
Нели Митева – дизайнерска визия
Антония Пашова с поглед към visioNNext
Александър Гергинов - visioNNext ! ... искам да се случи
Вяра Бориславова - Дизайнерското изложение visioNNext е дълго чакано събитие
Мария Бандевска Subway stories за VisioNNext
Конкурентноспособни ли са дизайнерите !
Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News