English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
20 Март 2018
В няколко последващи материала ще проследим в серия от статии, как да създадем нов моден бизнес, следвайки съдържанието и модела на електронното списание Business of Fashion, като ще бъдат допълнени в някои части и от мен, тъй като въпросното издание не е развило засега някои от темите след м.декември миналата година. Какво прави този бизнес успешен днес, едновременно в креативен и финансов план в тази конкурентна среда?

Вярно е, че има увеличен интерес за колекции  от изгряващи дизайнери, предимно заради постоянно нарастващата нужда на потребителите от индивидуалност и уникалност в света на мега луксозните брандове. Също така е вярно, че започването на моден бизнес е по-трудно от всякога, и че повече от 95% от стартиращите бизнеса са се провалили, не само защото дизайнера не е създал нещо креативно. Първостепенната причина е липсата на точното планиране, финансиране и инфраструктура, която изважда от редиците дори и най-надарените дизайнери.

Истории за финансовите трудности, които са провалили някои от най-известните имена в индустрията по-рано в техните кариери не липсват - John Galliano, Marc Jacobs и Isaac Mizrahi, са имената само на някои от тях. Следващите материали ще отворят секретите на успеха и поведат по една логическа пътека тези читатели, които поглеждат към модния бизнес и за това как те да изградят  бъдещето.

Създаване на собствен бизнес и какво трябва да знаем първо?

Бизнесът в модата включва много закачки напоследък. Говорейки при раздаването на наградите на Съвета на модните дизайнери през ноември миналата година, Marc Jacobs надълго обяснява за кривите нагоре и надолу (и още по-надолу) в модния бизнес. Много млади дизайнери започват бизнес, привлечени от впечатлението за блясък и забавление, с което се свързва модния бизнес. Има чудесни приказки за талантливи млади дизайнери, завършили St Martins или Parsons, които поемат пътя към славата и щастието. Историите, които чуваме по-рядко са за тези, които описват провалилите се компании и разбитите надежди, които са бруталната реалност на индустрията.

Един от най-често задаваните въпроси от младите дизайнери, които току-що излизат от модното училище (независимо дали от колеж или след магистърска степен) е „Да започна ли собствен бизнес или да работя за голяма модна къща?”. Истината зависи изцяло от младите дизайнери и техните цели. Ето защо първият въпрос, над който трябва да помисли младия дизайнер е:

„Искам ли наистина да управлявам бизнес?”

Красиви хора, забавни партита, полет на креативната фантазия – какво повече да искаме от една кариера? Ето и реалността: не е толкова лъскаво, колкото звучи. Да управляваме моден бизнес и да опаковаме кашони в 2 часа посред нощ, да гладим дрехи отново и отново и да се занимаваме със счетоводители, това са част от ежедневните операции, които ще ни съпътстват. Вероятно ще имаме време да правим дизайн не повече от 10% от нашето време, докато останалото ни време ще бъде посветено на управление на производството, изпращане на облекла за магазините, срещи с доставчици, които искат парите си (сега и веднага!), да молим асистентите на Anna Wintour (главния редактор на списание Vogue) да ни приемат на среща, да управляваме нашите служители и работници, надявайки се само, че те няма да се разболеят в пиков момент, да се храним и да вземем душ между другото. За капак, трябва да се тревожим да направим достатъчно пари, които да ни засвидетелстват отплата за тежкия труд. Ще се храним, живеем и дишаме в нашия бизнес 24 часа в денонощието-седем дни. Мисълта за него няма да излиза от главата ни, дори когато четем нещо друго.

Започването на  всеки един бизнес изисква упоритост, издържливост и посвещение. А създаването на моден бизнес е поставено дори пред повече предизвикателства, поради хипер конкурентната среда в индустрията (кой ли не иска да бъде моден дизайнер днес) и нейната комплексност, дори практикувана и при малки мащаби. Стартиращия моден бизнес ще се изправя срещу фигури, като 16 годишната Кира Пластинина, подкрепени от могъщия финансов гръб на таткото олигарх или известни имена от шоу бизнеса, проправили пътека към прожекторите.

Едва ли има ли друг бизнес, който ни поставя във въртележката на клиенти и доставчици от целия свят, който изисква повече координация и организация. Управлението на доставките на материалите – платове, аксесоари и помощни материали по едно и също време от различни доставчици и след това да изпратим всичко готово по магазините за по-малко от два месеца може да бъде кошмар, дори за тези, които имат добро планиране и умение за разрешаване на проблемите.

Казаното до тук има за цел да покаже на младите дизайнери, че ключа към успеха са притежаваните предприемаческите качества и посвещението да управляваме бизнес. За да бъдем успешни, първо трябва да видим себе си в ролята на управляващ директор и после като моден дизайнер. Изпълнителния директор управлява хора, финанси и процеси. Ето защо трябва да имаме огромно чувство за отговорност и важните решения, които трябва да взимаме всеки ден. Отговорността се стоварва на нашите плещи и бизнеса трябва да бъде пред очите ни, това не е като нещо, което ни е дошло наум ей така.

За някои хора да се намират в такова преживяване и тонизираща ситуация е изключително. Така че, въпросът е дали сме тази личност ?

Следващия въпрос, който следва да си поставим е „Имам ли вече или дали мога да придобия необходимите умения, контакти и финансиране, за да стана успешна модна компания?”.

Казано ясно, ние няма да може да се справим с всичко съвсем сами. Ето защо трябва да намерим други хора, които да ни повярват и да се присъединят кам нашия екип или да ни подкрепят по някакъв начин. Самооценката на нашите умения и възможности ще ни каже, какви пукнатини ще трябва да бъдат запълнени, за да може да оперира бизнеса.

Може да предположим, че след като сме завършили образованието си, няма никакви пропуски в него. Но реалността е, че процеса на дизайн в бизнеса се различава твърде много от този в учебното заведение, където не трябва да се тревожим за други неща, освен за продукта. Да управляваме бизнес означава развитие и следване на организиран креативен процес, който да работи за нас – както и за други хора, свързани с нас. Една от най-големите ползи за дизайнерите, които за работили преди това за модни къщи е, че те са видяли как другите се организират и така могат да направят изводи за това как да започнат. Да имаме ясна методология за бизнеса е критично, за да извлечем най-добрата полза от възможностите. Ако не сме готови, може би е добре да се посветим известно време да научим тези неща преди да се захванем с бизнеса.

Отделно от управлението на процеса на дизайн, нещо което по-практичните дизайнери правят е да си намерят бизнес партньор, комуто те могат да се доверят, да споделят уменията си. Често това е съпруг (Patrizio Bertelli който е женен за Miuccia Prada), близки по поколения хора (един от най-наблюдаваните млади дизайнери в света Christopher Kane и неговата по-голяма сестра Tammy, която управлява бизнеса) или приятел (Marc Jacobs е дълго време бизнес партньор с Robert Duffy), който може да влезе в тази роля. Ще допълним тези имена със споменатите в наши материали приятели Тери Уилке и Еди Родригес и сестрите Alexandra и Genevieve Smart. По този начин ние не само ще имаме някой до нас в трудни моменти, но ще има и разпределение на ролите, което позволява и на нас, да се фокусираме на креативната част на бизнеса.

Ще трябва също така да намерим хора в индустрията, които ще се съгласят да ни подкрепят и да работят с нас. Поне в началото ще ни трябва PR, който ще работи за нас почти без пари и фабрика, която ще може да ни работи поръчките в малките им количества. Ще ни трябват счетоводител, адвокат, стилисти, фотографи, графични дизайнери, производствени мениджъри и помощници – всичко това на намалени цени.
 
Ето защо е време да си зададем въпроса, дали вече имаме този комплект от контакти, който ще ни помога да се справяме с бизнес задачите. Ако не сме готови, трябва да се срещнем с такива хора, така че да започнем бизнеса добре стъпили на ногата си.

Най-накрая за повече от дизайнерите, които не са получили внезапно наследство от милиони, започването на бизнеса ще е въпрос на намиране на пари. Има много източници за финансиране, но всеки от тях ще трябва да чака, докато плодовете от нашия труд започнат да се получават. Първите хора, с които може да започнем са нашите роднини и приятели, които вярват в нас, но трябва да се обсъдят възможности и с банкови мениджъри за заеми или да се потърсят инвеститори. Да имаме мрежа от хора, които могат да ни представят на потенциални източници за финансиране е заповед, преди старта на нашия бизнес. Може да имаме брилянтна бизнес концепция, фантастичен екип и всичката енергия на света, но без финансиране от самото начало, ще бъде трудно да стартираме и управляваме бизнеса. Трябва да се потърсят възможности за грантове, спонсорство и награди, които много организации създават, за да подкрепят млади талантливи дизайнери.

Накрая, трябва да се запитаме: „Имам ли нещо уникално, което мога да предложа на пазара”?

Ако има нещо от изключителна важност, което трябва да се направи, това е именно, преди да се хвърлим в бизнеса, да подготвим добре черновата на нашата бизнес концепция. Кое е това, което прави нашия бизнес толкова уникално? Защо хората ще изберат именно нашия продукт, пред другия до него? Дали дизайна, цената, или тяхната мечта ще ги накара да направят покупката?

Трябва внимателно да обмислим за кого създаваме дрехите. Може и да е клише, но първите въпроси, които обикновено задаваме са „За кого правим дрехите? И защо?”. Повечето пъти отговорите на въпросите идват след стенание или очевидни баналности, като  „Аз правя дизайн за себе си и моите приятели”  или „За обаятелни, жени с много пари”. Това не е достатъчно. Трябва да влезем в главата на нашите потребители и да разберем какво ги мотивира. Къде те прекарват времето си и за какви случаи ще ги облечем? Какво ги кара да правят покупки на облекла? Да разберем тяхната психология, емоционални нужди и връзката им с облеклото. Да си представим всички аспекти на техния живот и да оценим как нашия бизнес ще ги накара да се почувстват по-добре.

Добре е да имаме предвид, че не всеки бизнес трябва да работи във високите етажи на лукса, въпреки че на всеки дизайнер му се иска да бъде там. Да запомним, че нашата бизнес концепция трябва да има ясно стойностно предложение и това предложение може да бъде само световен клас произведение, на резонни цени. Да погледнем към Zara,  H&M или American Apparel и за това, как те са възприели ясни бизнес идеи, позволяващи им да доставят добри модни предложения на потребителите. И докато ни се струва, че може да бъдем една „луксозна” марка, също така трябва да разберем, че някои от най-влиятелните модни бизнеси са на главните улици или в градските молове, защото обличат хиляди „обикновени” хора по света.

Следващия материал е на тема: Да напишем бизнес план

Ако не сме уплашени твърде много от материала за бизнеса, следващия материал ще мине през процеса на писане на бизнес план и защо е толкова ценен. Накратко ще ни помогне да подготвим финансиране, да изчистим визията си и да съставим пътна карта как да стигнем до края.

По-следващи материали:
- как да намеря инвеститори и партньори
- как да реша, накъде да насоча моя капитал
- по стойностната верига – дизайн и развитие
- по стойностната верига – маркетинг и продажби
- по стойностната верига – производство и веригата на доставки
- по стойностната верига – магазините

По-нататък по подобна схема, ще се спрем по-подробно на отделните етапи на развитие и ще потърсим отговори, поставени и в този материал. 

Връзката към горепспоменатите материали на английски, за по-нетърпеливите е на адрес: www.businessoffashion.net

На снимката:
Млади дизайнери от НБУ, които днес са  пред избора си да изберат пътя на развитие, слушат през м.ноември 2006 година лекцията на гост-лектора Роберт Александрийски "Познание и идеи в модната индустрия". Понастоящем Р.Александрийски е преподавател в катедра "Моден Маркетинг и Мениджмънт" в международен моден колеж в Пекин, Китай и редактор на този сайт.

Повече по темата:
Преди да отворим магазин
Да започнем бизнес с облекло
Извинете, колко години имаме?

Коментари
Bilyana Sakalieva 26/11/2008 08:58
mysticbg@gmail.com

Pozdravleniq za statiqta!Mnogo tochna i obektivna.:)

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News