30/12/2005
Колко дни остават и за какво стигат !

Ще започнем с най-очакваното събитие: Остават 365 дни до възможното членство на България в Европейския Съюз. Един от въпросите, който си задаваме, с най-много неизвестни е какво ще бъде последствието за бизнеса ни след тази дата. Ще бъде твърде опростенческо да вземем за най-възможен вариант процесите, които наблюдаваме например в Полша или някоя друга страна от Източна Европа. Нещата са твърде динамични и възможните варианти - твърде много. Със сигурност ще има подготвени и неподготвени за този процес. Нещата, които ще се подобрят или останат наши силни страни са:

Възможните слаби страни са:

Възможностите, които ни се откриват:

 • Да се подготвим да изместим от пазара в Западна Европа доставчици от Централна Европа, за които фактора време е бил предимство досега;
 • Да навлезем поне на един пазар с продажба на готов продукт през оставащите 365 дни - независимо дали това ще се случи в Москва, Будапеща, Франкфурт или Лондон.
 • Заплахите може да дойдат от:

  Влизането на страната ни в ЕС е процес, който ни засяга пряко. Но ние виждаме, че всяка страна изгражда свой път към този най-голям световен пазар - Китай има сериозни намерения по пътя на коприната. Движението по този път засега е ограничено за някои категории облекла и текстил. До края на 2007 година, до когато остават само 730 дни ще бъде лимитиран растежа на китайския износ - годишно между 8 и 12.5% за някои силни български категории като пуловерите, мъжките панталони, блузи, рокли, тениски и памучни тъкани. След тази дата, се предполага, че ЕС ще следва правилата на СТО за свободна търговия.

  Дали това ни засяга ще илюстрираме с един пример. През 2005 година, производители и износители в България изгубиха в един ден поръчка от около  300 000 броя ученически пуловери за Англия. Стана възможно, в резултат на освободените квоти, тази поръчка да бъде настанена в Китай, а нашите производители ще трябва да произведат сега вероятно 1000 различни поръчки, за да запълнят капацитета, загубен само от една единствена поръчка.

  Неотдавна една голяма испанска фирма организира конференция у нас по проблемите на глобализацията. В техните препоръки имаше и скрити съобщения, а няколко дни след това ги разчетохме чрез медиите, че те са съкратили доставчиците си с повече от 50%, и със сигурност са заздравили присъствието си в Китай.

  Тези илюстрации трябва да дадат сигнал на всички производители в масовите серии какво ще стане с техните поръчки, рано или късно. Но това "късно" вече се измерва с дни, а не с години. Производителите в Евросъюза имат също пазарни изпитания, предвид директните покупки на големи магазини от производителите в Китай и някои други засега печеливши страни. Тяхната стабилност обаче е несигурна и сляпата ни вяра в тях и в нашето взаимно сътрудничество през следващите поне 10 години е неосноватална.  Ето защо трябва да създадем повече услуги за тези партньори, ако искаме да им помогнем да бъдат по-устойчиви. Тези услуги трябва да бъдат различни от процеса "ишлеме"- кроене, шиене и гладене. В този процес, резервите са малки и на изчерпване. Със сигурност ще предложим по-добри условия, ако помогнем на партньорите си да намалят други разходи, например в размножаване и градиране на кройки, доставка на аксесоари и оттук свеждане на разходи за куриери до минимум, вследствие на забавени кройки или материали и т.н. 

  Да забравим шлагера "какво ни интересува", че клиента не си е направил кройките навреме или  магазинера му е пропуснал да изпрати етикетите. Ние трябва да поемем риска да бъдем в негова услуга - да ни изпрати по е-мейла чертежа и да намерим по-бърза и евтина за клиента възможност да изчертаем настила или да произведем липсващите етикети за един ден, без да се ползва куриер. Отговорът - "в България не се правят такива неща" бе популярен през 1995 година. Сега 10 години по-късно трябва да питаме клиента, "какво може да направим за вас", за да бъде вашата операция в България по-изгодна за вас. Бъдете сигурни, че в края на един сезон, вашия клиент прави равносметката с колко "дреболии" сте го занимавали, проблеми, които са го накарали да поддържа няколко скъпо струващи служители в Германия, Франция или друга страна.

  Производителите, които имат пазар в САЩ ще имат глътка въздух с една година повече - до пълната либерализация на пазара там остават 1100 дни. Тази глътка въздух обаче се процежда през все по-тесен процеп. Още през 2005 година, производителите на кръглоплетени трикотажни блузи в България усетиха сътресенията от новите пазарни условия - загуба на 44 % от пазара. По-тежка участ имаха производителите на спални артикули - 80% спад. Вълнените артикули не бяха подминати, с 50% спад на продажбите.

  Това е часовникът на времето, да си го сверим.
  Коментари

  Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

  © 2006 Tune - In Всички права запазениs