Модните списания продължават да играят посредническа роля за връзките между модните потребители с  брандовете. Кои са модните списания у нас и журналистите, които създават материали за тях? Това е информация, която всеки моден бранд и дизайнер трябва да има, за да контактува с тях при събития, които отразяват развитието на бранда.
Но преди да стигнем до списъка, нека да разгледаме отношенията на рекламодателите, т.е. брандовете с модните медии и журналистите, така както са видяни от Marc Tungate в неговата книга Fashion Brands. С наивен подход Marc Tungate задава въпроса, защо при отразяването на модните събития не се забелязват въобще критически забележки. Създателя на списанието Tank, Masoud Golsorkhi е откровен да сподели с него “Повечето от модните списания са като придатък на маркетинг отделите на големите модни брандове. Модната преса може да се каже, че е със запушена уста. Не става дума само за парите от рекламата, става дума и за подаръци и ваканции. Връзките между модните брандове и медиите са основани на взаимоотношения и модните PR хора работят много упорито да се стимулира приятелство с журналистите. Много е трудно да пишеш отвратителни неща за своите приятели.”
По-натътък в същия материал четем историята за един журналист, изнасящ лекция пред млади PR, за това как може да бъде убеден да напише материал за техните брандове. Листата съдържа десет най-важни неща, които трябва да бъдат или да не бъдат направени, но това което остава запомнено е „Ако решите да ни дадете подаръци, ще бъде по-добре да са ваучери.”
Една възможност за независимост на списанието е възможността то да се продава на цена, която да му позволи да се издържа от продажбите.
На тезата на Golsorkhi се противопоставя Nicholas Coleridge, управляващ групата на списанията Conde Nast със списанията Vogue, Glamour, Vanity Fair, Tatler и GQ. „Vogue, както и другите списания не съществуват, за да са критични, въпреки че те могат да критикуват по изключение. Нашата работа е да отразяваме и покриваме трендовете. Редакторите избират облеклата, които да бъдат представени в статиите и стилистите имат свобода на действие. Няма предварително уговорени сделки по отношение на връщане на услуга или подкрепа с реклама. Редакторите са заинтересовани да показват, както млади и неизвестни дизайнери, така и да направят отразяване на големите брандове. Ще бъде доста странно, ако ние не правим отразяване на големите дизайнери, нашите читатели очакват това, в крайна сметка.”
Начинът, по който модните дизайнери или брандове могат да влезнат в списанието следва обикновено рутинен път. На списанието се изпраща каталог, включващ новините от лагера на дизайнера или бранда. Някои, постигат това и след разговори с модните редактори, в които те успяват да ги убедят в тяхната иновативност или предвидливост да вървят напред в тенденциите.
Така или иначе младите и току-що проходили дизайнери и марки с ограничен бюджет за реклама се чувстват почти изключени от лъскавите корици на модните списания. Дизайнерката Isabel Marant споделя „За да бъдеш добре известен и да създаваш импресия, днес трябва да се появява името ти в пресата. Но без да рекламираш, това е почти невъзможно. Отношенията с медийния бизнес са на принципа „нещо срещу нещо”. Ако платиш, ще имаш и редакционен материал, ако не платиш, ще напишем за теб, когато имаме свободно място” (2004). В последните години дизайнерката участва в събития, като модната седмица в Париж и вероятно вече не страда от тези трудности.
В крайна сметка модните списания и някои притурки към по-големите вестници, за които става дума и в нашия материал по-долу, са една добра възможност за дизайнери и брандове да достигнат до тяхната целева група. Ето защо трябва да започнем с изучаването на списъка, който виждаме пред нас, да го разширяваме и ползваме активно по споменатия вече начин.
СписаниеРедакция
Amica
Amica дава нов поглед към темите и проблемите, вълнуващи жените (култура, лайфстайл, финанси, личности, психология, любопитни четива). Историите в списанието са винаги актуални и свежи, написани с ирония и самоирония. Езикът на Amica е директен и интелигентен, остроумен, но не претенциозен.
Читателките на изданието са социално активни (25 - 45 г.) както по отношение на професионалната си заетост, така и по отношение на своите доходи и качество на живот. Те са уверени в себе си жени, с ясна позиция, идеи и вкус.
Българското издание на италианската Amica следва концепцията на оригинала за изчистена и елегантна визия.
София 1504, ул. Шипка 21,
тел.: 02 946 02 14,
факс: 02 946 12 87,
e-mail: amica@qmmedia.com ,
www.qmmedia.com
Главен редактор
Богдана Златева
Моден редактор
Сандра Клинчева
Cosmopolitan
Едно от продаваните женски списания в света, посветено на модата, кариерата, отношенията с мъжете. От основаването си през 1886 година изданието е винаги сред първите в осветяването на съвременните тенденции.
София 1303,
ул. Антим I, №14
тел: 02/970 68 68,
факс: 02/970 68 31
e-mail: info@cosmopolitan.bg
Главен редактор
Ани Младенова
Директор мода
Галина Иванова
Моден редактор
Милена Алексиева
Еdno
Edno.bg е български lifestyle e-zine. Всичко в него е въпрос на ежедневна и безпощадна селекция на музика, кино, арт, театър, книги, стрийт култура, мода, дизайн, козметика и технологии. Прави се от шайка редактори, фотографи и дизайнери, които са толкова претенциозни, че понякога просто не се траят. Известни са преди всичко като авторите на списание 1.
1000 София
бул. "Патриарх Евтимий" 22, ет. 1
телефон: (02) 988 1009, 981 2347
факс: (02) 986 5429
e-mail: mail@edno.bg
Адриана Андреева
adriana@edno.bg
ElleСофия 1303,
ул. Антим I, №14
Мария Георгиева, главен редактор на списание ELLE
моден редактор
Огняна Чалбурова.
Eva
Модата днес, у нас и по света; козметика и красота; стил на живот; личности и събития
Cофия 1000, ул. "Христо Белчев" №1, ет.5
тел: 987 34 39, 810 90 40
факс: 980 94 54, 987 34 39
eva@eva.bg
Главен редактор
Милена Попова
Моден редактор
Лили Гергишанова
987 69 86, 810 90 53
lilyg@eva.bg
асистент мода
Мария Люцканова
987 69 86, 810 90 53
Figaro
"Мадам Фигаро" е списание за активните жени в големия град, които бързо преминават през събитията от модния и културния живот. Списанието не диктува директно модните тенденции, а им предлага свеж поглед върху тях, като им дава възможност да развиват своята индивидуалност
София 1000
ул. "Граф Игнатиев" 3, ет. 2
тел. +359 2 987 62 49;
факс +359 2 987 62 40
Главен редактор
Соня Илиева

Gentleman
Gentleman e за влюбените в живота мъже, за мъжете които обичат живота, за мъжете, които разбират живота... Може да има няколко визитки и всички те са верни, защото то е за мъжете с отношение към удоволствията. Затова Gentleman показва как по-пълноценно може са се инвестира и прекарва свободното време и представя лодки, коли, часовници, мъжка мода, луксозни имоти, ексклузивни пътувания, дизайн, измеренията на лукса. Списанието разказва и историята на успешните марки в света. 
Главен редактор
Вера Петрова
Grazia
Българската GRAZIA, е месечно издание с 30 000 тираж. В таргет групата на списанието са жени на възраст от 18 до 45 години от градски тип – добре образовани, с амбиции за кариера и познания в областта на новите технологии. Жени, които умеят да се грижат за себе си и семейството си. Те са отговорни, но умеят и да се забавляват. Експериментират, любопитни са и са отворени за нови запознанства.
ул."Чарлс Дарвин", 14А, вх. Б, ет.3
София 1113
Тел: +359 2 870 36 41
Моден редактор
Кристина Симидчийска
grazia@atticamedia.bg
Harper’s bazaar
Формулата ни за успех е страхотна визия, страхотни текстове и много вдъхновение. Списание, което е ориентирано към жената, която вече знае и може, а има и средствата, т.е. ние няма да казваме на хората как да живеят, но можем да им бъдем една много добра компания".
София 1303,
ул. Антим I, №14
главна редакторка
Катерина Запрянова
Редактор мода
Милена Алексиева
Intro
Представя своята визия за life-style списание (списание, изцяло посветено на града, и то на големия град), като се съсредоточи на главните му теми (как постепенно под натиска на комерсиалните съображения арт-тематиката е отстъпила на по-заден план), стил на списване (преобладаване на визуалния текст над вербалния) и целева аудитория (20-35 годишните, макар да се чете и от по-възрастни – 35-50 г.).
Главен редактор
Борис Костадинов
Таня Петрова
Биляна Димова
bdimova@intro.bg
Joy
Списанието е адресирано към младата и модерна жена на възраст 18-29 години, която изглежда добре и се забавлява докато пазарува, защото знае какво й отива и е винаги в крак с новите тенденции в модата и козметиката.
Читателката на Joy не се отегчава с проблемите на ежедневието и знае кога да махне с ръка и да се зареди с добро настроение. Затова водещите теми на изданието са мода, козметика и красота, известни хора и звезди, мъже и любов, преставени по изключително забавен начин.
Предлага лукс от световните подиуми съчетан с лесна и достъпна мода, което помага да приложим модните тенденции към своя джоб.
Много снимки на звезди и ексклузивни техни интервюта.
ул."Чарлс Дарвин", 14А, вх. Б, ет.3
София 1113
Тел: +359 2 870 36 41
joy@atticamedia.bg  
Капитал Light
издание на икономмедиа
Главен редактор
Богдан Русев
Max
Сред отличителните белези на  MAX е уникалният микс от Лайфстайл теми – мода, автомобили, аксесоари и козметика, нощен живот, новини, спорт, музика и кино.
Насочено е към активната читателска аудитория, мъже и жени на възраст от 25 до 45 години. Читателите на списанието са представители на средно-високата и високата класа, както по отношение на професионалната заетост, така и по отношение на доходи и качество на живот, хора с едеи, вкус и пари. Българското издание ще следва концепцията на оригинала за елегантното съчетаване на забавни и сериозни четива, качествена визия и коментари.
София 1504, ул. Шипка 21,
тел.: 02 946 02 14,
факс: 02 946 12 87,
e-mail: max@maxbg.net
www.qmmedia.com
Моден редактор
Веселин Йорданов
Maxim
Всички издания на Maxim в съдържанието се облягат на 3 основни неща – най-сексапилните жени в света, информативност и уникален хумор. Не е пропуснато нищо от онова, което вълнува младия мъж – от автомобили, техно-играчки, игри, музика, кино, секси фотосесии на момичета и луксозен живот, до знаменитости, мода и забавни, нерядко странни случки и репортажи от цял свят.Редакционният му микс отговаря изцяло на световните изисквания на марката – фотосесии на млади, сексапилни и известни жени, хумор, който нерядко граничи със сарказма, забавни и странни истории, луксозен начин на живот, обширна модна секция, технологии и, не на последно място, интерактивност – участие на читателите в най-различни рубрики, в които се изпращат смешни или еротични снимки, и т.н.
ул."Чарлс Дарвин", 14А, вх. Б, ет.3
София 1113
Тел: +359 2 870 36 41
maxim@atticamedia.bg
Moda
Списание MODA е месечно издание за мода и култура.
главен редактор
Весела Славчева
vessela@modamagazine.bg
редактор мода
Добромир Киряков
dobromir@modamagazine.bg
адрес
на редакцията
София 1463,
ул. Милосърдна 8
тел: 02/952 41 40, 952 25 14
факс: 02/952 28 55
office@modamagazine.bg
Playboy
Легендарната “Формула на PLAYBOY” съчетава в себе си вълнуващи и красиво заснети фотосесии със задълбочени статии, анализи и интервюта, които могат да бъдат прочетени само в това издание. За това списание работят най-добрите фотографи, стилисти и графични дизайнери. Сътрудничат му най-утвърдените имена в българската публицистика. Сред най-големите му достойнства е фактът, че списанието успява да поддържа около 90% местно съдържание – фотосесии, модели, статии, интервюта. Подобен процент е немислим за което и да било друго мъжко списание у нас, а и за повечето лайфстайл списания въобще. PLAYBOY и прочутото му лого със заека са сред най-познатите търговски марки в света. Те са се превърнали в синоним на качествен начин на живот.
ул."Чарлс Дарвин", 14А, вх. Б, ет.3
София 1113
Тел: +359 2 870 36 41
playboy@atticamedia.bg
Rouge
Списание Червило стартира през м. октомври 2001 г. със заявката за елитно дамско списание, без да дублира или копира съществуващите на пазара. Адресирано към интелигентната и модерномислеща българка, с новото име Rouge - предлага цвят, самочувствие и собствен стил… всичко, което за жената е нейното червило!
По възрастов признак аудиторията варира в изключително широк диапазон - от 18 до 48 години и е групирана по следния начин:
От 18 до 28 години - 39 %
От 28 до 38 години – 41 %
От 38 до 48 години – 18 %
Под 18 и над 48 години – 2%
София 1000, ул. Луи Леже 2, тел. 02/ 986 22 93, факс: 02/ 981 99 66
e-mail: info@chervilomagazine.com
Таня Илиева
Дългият петък с Дневник
списание за деловата жена.
Новият проект на Икономедиа ще стартира през месец февруари 2009 година. "Аз искам да правя различно списание за умни и интелигентни жени, за които център в живота не е целулита или 10 начина да свалим мъжа на плажа. Смятам, че те отдавна са спокойни на тази тема. Обичам да разказвам история. Всяко списание за мен е пъзел от истории, които трябва да се разкажат", казва главния редактор за бъдещия проект. 
Главен редактор
Мария Касимова

Списъкът следва да бъде разширен и с имената и контактите на журналистите, списващи материали за тези издания.
Референция: Tungate, M. Fashion Brands (Branding Style from Armani to Zara), 2005

Други материали
Модната комуникация
Планирани и непланирани съобщения при комуникацията
Новината в модната комуникация
Философията на Benetton за комуникацията

Комуникация с бранда H&M
Модната журналистика
Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In Всички права запазениs