English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
20 Март 2018
"За съжаление все още не мога да намеря съмишленици, с които да конструираме и изработваме облекла с актуализирана конструкция на традиционната носия. Убедена съм, че  тези облекла трябва да се превърнат в приоритет за икономически активната и образована част от българското население. Да съумеем да представим по подходящ начин изключителната полезност на облеклата с шевици и ръчно изплетени дантели за индивидулната енергетика на човека." Това се редове от писмо до нас от текущата ни поща...

Нашите читатели знаят, че на петото издание на BGATE през миналата година АБДтм организира конференцията "Корени и креативност", в която бяха представени примери и практики за дизайн, базиран на националните традиции и история от нашите лектори и гостите ни от Румъния, Сърбия и Германия. През т.г. в рамките на международната конференция “Модерно приключение – пътят на коприната” с участието на представители от Корея, Турция и Египет, студенти от ІV курс на програмите по мода в НБУ представиха модно ревю под наслов „Корени”. Очевидно темата и идеите да се прави мода, свързана с корените и традициите на нацията не е умряла, нито в България, нито по света. 

Как изглеждат тези идеи на други дизайнери и предприемачи? Защо ли, може би единствено дизайнера Мирела Братова успешно продава облекла, които правят връзка с наши традиционни облекла? Не доказва ли нейното засилващо се пазарно присъствие, че посоката е правилна. Или нишата е твърде малка! Защо ограничен брой предприемачи от индустрията правят само плахи погледи към тази тема?

Да помислим и за потребителите. Далеч съм от мисълта да видя един цял офис банкови чиновнички в бели блузи с български шевици, каквито изглежда има вече само в музеите. Но защо например Обединена Българска Банка или Българска Народна Банка например да не бъдат облечени и така. Или на маншетите на белите блузи, с които са облечени почти задължително да има дискретна ръчна бродерия на шевица. Нима ще спаднат клиентите им. 

Вярно е, че не съм видял дискусия, в която представителките на нежния пол да се молят на българските производители да им ушият кенарени блузи за лятото. Просто защото това го правят от Виктория Сикрет или други фирми и всеки може да си купи такава блуза онлайн.

И ако днес две шепи български дизайнера докосват тази тема, дали това са странни хора или те виждат бъдещето по-ясно! Някъде бяхме споменали, че за този проект е необходима и институционална помощ... ако се чуваме....

Темата е отворена....
Корените създават креативност
Национална кампания "Корени и креативност" 
Корени и креативност
Въпросителна за дизайна
Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News