English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
21 Март 2018

С табели "Българска конфекция" преди десетина години, предприемачи привличаха клиенти и реализираха продажби, които им помагаха да издържат хаоса на прехода. Тези надписи постепенно изчезнаха и вече съвсем рядко могат да бъдат видяни в някой мулти-марков базар.

Фирмата Вени Стил бе добре позната на посетителите на базарните изложения с послание да изберем българското през втората половина на 90-те години. Десет години по-късно нейният управител В. Славчев в интервю пред в.Класа споделя "Проблем за родните модни марки е борбата със създадената у хората негативна нагласа към българските стоки. Понякога много качествени и дизайнерски продукти не се продават добре и не се оценяват само заради това, че са с българска марка."

Има такива потребители, за които говори г-н Славчев, но той не трябва да съжалява за тях, тъй като те просто не са неговата целева група. Направих една обиколка  във  форуми за мода и преглеждайки десетки страници, не намерих преднамереност на българските потребители към изделията на родните фирми. Посетителите на форума дискутират главно моделите, цветовете, разнообразието и достъпността до търсените артикули. В една от темите за роклите например, намерих сериозен интерес към продуктите на Дафне, Агата, Блага Благоева, Z-Fashion и Етере, редом с мултинационалните брандове като Манго, Виктория сикрет и други.

Причини за отлива на част от потребителите от българската конфекция (модни облекла) са много. Темата е твъде обширна и заслужава внимание на фирмено и мезо ниво (?). Но преди всичко причинителя на изгубеното доверие трябва да се търси сред модните фирми у нас и подценяването на потребителя, в липсата на стратегия у някои от производителите. Забележете, че мотото да изберем българските стоки беше използвано много по-често от търговците, които са по-близко до пазара, отколкото от производителите през 90-те години.

Какво се случи в края на 90-те години. Един от отговорите ни дава г-жа Вучкова, мениджър на "Бел Ами", Сливен": "От 1993 г. предлагаме българска конфекция под името "Бел Ами". В началото на бизнеса ние предлагахме изделията на над 10 водещи конфекционни фирми от Русе като "Карото", "Бордо", "Паскалева", "Роси", "Линия", "Кансер", "Геяна" и, разбира се, "Месалина". С тези фирми работихме до 99 г. През 2000 г. започнаха да изработват само изделия по поръчка за чужбина и преустановихме бизнеса си с почти всички от тях. "

Днес повечето от тези фирми се завръщат на пазара (някои не са го напускали), много от тях ще съжаляват за пропуснатите пазарни възможности и загубените позиции. Причини за промененото отношение може да търсим в двойни стандарти по отношение на качеството към различните пазари, прилагани от някои фирми, липсата на визия за пазара и т.н.

Този материал не поставя под съмнение доброто разбиране на българския пазар от фирма, като Вени Стил. Фирмата го доказва с присъствието си на пазара. Споменатата по-горе реплика, която може и да не е точно представена, ни показва как една успешна фирма може да бъде представена с пораженчески настроения. Негативната нагласа, за която говори г-н Славчев се демонстрира от статията на журналиста. Кому е нужно това ?! Струва ми се само на медиите, които жадуват да представят някой, като току-що спасен и изваден от дълбоките води. Без да се интересуват, че този някой знае да плува и ще достигне със собствени усилия до устойчивия бряг?

Българският потребител има нужда да бъде информиран. Много от потребителите не знаят, а може би и не се интересуват, дали дадена марка е френска или българска. Но те се интересуват от повече и по-ясна информация за стоките, качествата им и достъпността.  За да бъде докоснат българския потребител са необходими не кампании със съмнителни качества, а маркетингова стратегия, създадена от играчите на пазара.

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News