Веска Димитрова е на 24 години, от които шест е преживяла в Австрия,  годините през които взима образованието си. Неслучайно използвам термина взима, а не получава, тъй като избора е личен и съвсем целево ориентиран, а пътя е последователен.

След немската гимназия във Варна идва редът на Университетът Залцбург,  където Веска усъвършенства немския език и завършва курс за напреднали през 2002-2003 година. Следващата година е годината за размисъл за нея, а през 2005 се ориентира към модния бранш.

Започва образование по моден дизайн в колежа по мода и техника на облеклото Михелбойерн във Виена, чието ниво се оказва над нейните очаквания. Обучават ги интензивно и задълбочено не само по предмети, свързани с мода и шиене, но и по икономически предмети. Подготвят студентите така, че да могат да основат фирма, да знаят как да я ръководят и да познават необходимите закони. Задължителната подготовка включва още рисуване на скици (на ръка и с компютърна програма) и създаване на колекция, конструиране на кройките (на ръка и с компютърна програма), ушиване на пробен модел, план на материали и детайли, кроене, фиксиране и т.н. до пълна готовност на висококачествено изработена дреха. Веска завършва успешно колежа през 2008 година.
Днес в списъка на нейните професионални умения ще отбележим още боравенето с информационни програми като Koppermann  (добри); Grafis  (много добри); Lectra  (въведение); Word  (основни); Winlohn  (въведение).

Австрия не може да се сравнява с държавите с развита модна история. През цялата година се организират модни ревюта и конкурси, подпомагани от държавни и други организации, но Виена не е и скоро няма да стане модна столица. Засега само се работи по въпроса. Вероятно това е една от причините Веска да потърси друг път. Тя следи редовно сайтовете на българските дизайнери винаги, а когато се прибере разглежда бутици, където вижда страхотни креативни модели.

В търсенето на най-доброто решение за своя професионален път възможността да се завърне в България надделява. Днес тя търси работа като конструктор-моделиер или като помощник-дизайнер, за да приложи придобитите в чужбина знания и умения в своята държава. Тя избира трудния път за развитие пред презадоволеността в подредената държава.

Не зная каква табелка за посоки е видяла Веска, но и пожелавам да реализира и тези свои цели. Убеден съм, че ще бъде полезна и за някоя от многото работещи за Германия български фирми, с нейната професионална и езикова квалификация.

Този материал, освен потенциалните работодатели на Веска има още адресанти, а това са както колежите и магистърските програми в университетите, които да сравнят подготовката на студентите си, така и за самите студенти, които виждат какво пропускат в образованието си.

На снимката модели на сценични костюми за шоуто Lottop, в създаването на които Веска участва през 2008 година.

Други материали за млади дизайнери
BIPONE са вече известни в Австрия, чакаме ги в България
Познаха ги по дрехите...
Млади български дизайнери с модели от новите си колекции
Георги Флоров и модния дизайн
Нели Митева – дизайнерска визия
Антония Пашова с поглед към visioNNext
Александър Гергинов - visioNNext ! ... искам да се случи
Вяра Бориславова - Дизайнерското изложение visioNNext е дълго чакано събитие
Мария Бандевска Subway stories за VisioNNext
 
Why you fashion?
Конкурентноспособни ли са дизайнерите !
 

 

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In Всички права запазениs