В този материал ще публикувам извадки от книгата на Боб Гарфийлд "Десетте божи заповеди на рекламата" за Международния рекламен фестивал в Кан, присъдил неотдавна награда на реклама с обидно съдържание към българите.

"През тези двайсет години Кан се превърна в гала събитие, ключово за този бизнес. Това е резултат, както на хитър мениджмънт, съчетан с идеалното местоположение, люлка на кинофестивала, който се провежда месец по-рано, така и неизчерпаемите запаси от суета, с които разполага рекламния бизнес. Всяка година се получават над 8000 заявки за участие и никой не прави никакъв предварителен подбор, важното е те да пристигнат, придружени от съответния чек.
Резултатите са зашеметяващи. Седиш пред екрана, гледаш тъпа след тъпа реклама и се чудиш как изобщо някой може да участва с тях, че на всичкото отгоре са допуснати до участие? Според какви стандарти са били одобрени? И вследствие на каква извратена представа за приличие и скромност, да не говорим за самопознание, всички тези костюмари в залата свиркат и аплодират клипове, също толкова непригодни за гледане, колкото и техните собствени.

Несъмнено има какво да се научи от безкрайната процесия от клишета, долнокачествени продукции, прекалено екстравагантни продукции, нелепи диалози, никому ненужен секс, зле подбрани знаменитости, излишни дигитални ефекти, вулгарни шеги, тъпи шеги, откраднати шеги и седемдесет и три секунди "режисьорски версии". Ще научите колко трудно е да се прави добра реклама, ще научите, че за целта е нужно нещо повече от лъскав клип или желание да се забавляваш, че наказанието за това, че си се подал на най-лошите импулси, освен всичко останало е и зала, пълна с твои колеги, които ще разберат какъв некадърник си.
Гостите на фестивала в Кан научават и още нещо - не е необходимо да сдържате приумиците си, защото летвата е поставена ниско, много ниско..."

Чета тези редове, поглеждам към информацията за спечелилата награда австралийска реклама и установявам, че констатациите на Bob Garfield са твърде правдиви. И си мисля, кому е нужна тази суета, това ли е PR-а, който ни е необходим. Няма ли начин да бъдем откровени с нашите клиенти и със себе си...

На снимката - също толкова вулгарна реклама създадена от Draft/FCB, с която поздравяват наградените от фестивала в Кан през 2006 тодина. Текста на рекламата гласи "Винаги е добре да си на върха".

Роберт Александрийски

*Заглавието на материала е взето също от заглавие на глава в книгата на Bob Garfield

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In Всички права запазениs