English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
22 Март 2018

Днес ще разкажем за една италианска компания с пожелание чрез нея, собствениците на българските компании да опознаят себе си по-добре. Компанията Altana създава, произвежда и дистрибутира детско облекло, а нейн собственик е Marina Salamon. С нея разговаря представител на www.pambianco.com:

Каква част от Марина Саламон се намира в Алтана?
Много голяма. Това е една мечта, която стана реалност. Създадох Алтана и управлявах компанията в продължение на 20 години. Тогава разбрах, че не мога да отида по-далеч сама по много причини. Разбрах, че трябва да променя изцяло начина, по който управлявах бизнеса и така делегирах доста от отговорностите на мениджър, в случая Барбара Донадон, през 2001 година тя стана генерален директор.

Какви са отношенията ви с Барбара?
Ние работихме заедно 18 години и се познаваме доста добре. В края на 90-те години Барбара дойде да работи при мен, право от университета (икономика). С времето тя бе заангажирана все повече в продажбите и маркетинга на компанията, дадох и пълна свобода. Ние заедно обсъждаме стратегията на компанията и бюджети, а за всичко останало тя прави, каквото счете за необходимо, все едно, че компанията е нейна. Благодарение на Барбара, компанията стана по-добре структурирана, но и по-гъвкава. Тя взе много важни инвестиционни решения по отношение на вътрешната комуникация, привличайки мениджъри за по-старшите позиции и създаде IT поддръжка. Барбара е подчертавала винаги необходимостта от изграждане на силни екипи, в моменти, когато пазарите се отварят. Продуктите трябва винаги да стават по-съвременни, да им създаваме имидж и да подобрим услугите към клиентите. Клиентите станаха по-взискателни и само един силен екип може да управлява тези отношения ефективно. Никой не идва на работа с надежда да си тръгне, когато деня приключи. Такъв човек няма да остане задълго при нас! Аз се надявам компанията да расте и да става все по-силна. Нуждая се от екип ентусиасти с енергия, също като мен...

Имате чудесни резултати, къде е тайната на успеха на Алтана?
Имаме чудесен синхрон между компанията, магазините и клиентите. Най-големият приоритет е да произведем лесен продукт, познат на клиента, задоволяващ и продавачите в магазина и клиентите. За да се случи това, създадохме чудесна служба за връзка с клиентите, инвестирахме много пари в мениджмънт софтуеър, както и такъв за разработването на продукта. Направихме необходимото, така че всяко едно производствено звено в Италия или чужбина да може да го използва ефективно. Разширихме нашите капацитети. В момента 120 души работят за нас и няколко хиляди са включени в производствения процес в Италия и чужбина. Има над 2000 клиента в цял свят. Постигаме успех в разработването на продукта, благодарение на развойното ни звено и креативността в колекциите. Имаме около 30 души, работещи над разработката на модели и колекции, общо около 1000 модела всеки сезон.

Значи сте готови да станете нещо голямо?
Факта, че изоставихме фамилното управление на бизнеса за по-конкурентна, мениджърски структурирана компания, ние вече се различаваме от италианските ни конкуренти. Ние сме изцяло пазарно ориентирана компания, нас ни оценяват като много сериозна и солидна компания по отношение на качеството и услугите. Доставките ни се извършват навреме и са обезпечени финансово. Ние вярваме, че момента е подходящ да приемем нови предизвикателства - да консолидираме и увеличим познанието за бранда, да създадем нови лицензионни споразумения или партньорства.

Нека да кажем нещо и за пазара.
Пазара, специално в Италия, възнаграждава тези, които имат силна индентичност и добър имидж на бранда и работят неуморно през годините, които произвеждат продукт с добро качество и имат клиентела в средния или по-високия пазарен сегмент.

Колко важно е за една компания да предвиди тенденциите?
Времето за производство на нови колекции и жизнения цикъл на продукта стават все по-кратко, тъй като днешните идеи стават вчерашни много бързо. Потребителите искат непрекъснато нови продукти и ние трябва да ги задоволяваме в това им търсене.

---------------------------------

Теми за дискусия:
1.Може ли този модел на управление да бъде приложен в български условия?
2.Ще дойде ли момент да възлагаме поръчките си вън от България и ще ни бъде ли необходим софтуеър за управление на производство и продукта?
3.Достатъчно ли работим по разработката на нов продукт и дали е пазарно ориентиран?
4.Работим ли по утвърждаването на бранда?
5.Каква е връзката ни с магазините, имаме ли служба за обслужване на клиентите?
----------------------------------

www.tune-in.info е отворен източник на знание за професионалисти и студенти в модната индустрия и бизнеса. Във времето, когато образованието за хората с интереси в модата е притиснато  в ъгъла от малкия пазар, създаването и разрастването на източници за самообразование става необходимост. Ако желаете да подкрепите развитието на модната индустрия в България, изпратете материал до нас на тема, която ще създаде размисъл и тласне младите хора с интереси в модния бизнес към високите върхове на усъвършенстване и устойчивост. Ако имате отговор на въпросите за дискусия и сте готови да ни ги предоставите, ще ги публикуваме на страниците на сайта.

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News