English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
21 Март 2018

Правим ли разлика между думите враг и опасност. Дали сянката на близкото ни минало не ни кара да мислим за опасността, виждайки в нея непременно враг. Е ли конкуренцията опасност ? Всяка конкуренция е опасност, но такива са правилата на свободния пазар и конкуренцията, а докато едни виждат във опасността враг, други виждат в нея възможностите.

В днешно време, странно звучат опитите да бъде посочен врага в лицето на Китай.  Търговията днес не се извършва от страните, а от фирмите, които работят в тези страни. А фирмите в условията на свободната конкуренция трябва да бъдат гъвкави и да реагират на заплахите, изграждайки модел за устойчива конкурентноспособност. Една от стратегиите за постигане на тази конкурентноспособност е да заложиш на навлизане на нови пазари в развиващите се икономики.

Да отваряш магазин в Западна Европа днес, е като да отвориш сергия на панаир, който вече се закрива. Ако някой не е забелязал, Западна Европа изживява трудни години и най-засегнат от тези процеси е средния европеец, потенциалния купувач на нашите модни облекла.

Преди няколко години, докато консултанти от всякакви величини ни обясняваха, колко важен е западния пазар, прозорливи бизнесмени от западните страни започнаха да навлизат на пазарите в развиващите се икономики, като Русия, Китай, Индия и т.н. Български фирми тръгнаха късно за Русия, но въпреки това някои брандове, като Етере и Маркам постигнаха резултати.

Днес годината е 2008, фирмата Bestseller вече има над 10 години опит в продажбите на мода в Китай и оперират с около 2000 магазина. Стратегията и практиката на тази фирма на китайския пазар, се изучава не само в модните среди на елитните световни университети. Следват ги сънародниците им от In Wear и много други. Стотици компании от цял свят визират откриване на флагмански магазини Китай в близките си планове. В България засега за Китай се говори само като за опасност, а не като за възможност и пазар...

Очаквайте "случаят Bestseller China" (само за познавачи на тънкостите в модния бизнес)...

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News