English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
20 Март 2018

Бихте ли легнали върху чаршафи от коприва? Може би дори мисълта за облекло от коприва предизвиква във вас асоциации за парещи и жулещи емоции? Сигурно повечето хора, дори и не предполагат, че свойствата на копривата не са само полезни и лековити, но още преди 2000 години от нея са изработвани платове! А дали в наше време господството на памука може да бъде детронирано от семплата и некапризна коприва?

През 2004 година професор Ray Harwood от Университета в британския град Белфорд и неговия екип започват опити за историческо възстановяване на начините на използването на лена и конопа. По същото време нараства и интересът му към копривата. В началото ученият е трябвало да изтърпи доста язвителни подигравки. И в това няма нищо странно! Какво ще си помислите, ако видите съседът ви да полива градината си с избуяла коприва? Опитите на професор Ray Harwood му дават съвсем оправдано основание да твърди, че бъдещето на тъканите е в копривата и ако работата му се окаже успешна, само след десетина години всички ние ще сме облечени с т-шърти от нея.

В подкрепа на достиженията на британския изследовател са и изключителните резултати, постигнати в Института по биометереология във Флоренция, където учените са успели да извлекат от копривата меки нишки с по-добри качества, дори от тези на памука.

Италианците са с една крачка пред другите и не остават само на нивото на изследванията. Модна къща Corpo Nova вече показа на света колекцията си с облекла от коприва URTICA (заимствана от латинското "uro", което означава "паря"). Представените джинси и жакети предизвикват небивал интерес, дори в страната на изгряващото слънце. Влакната от коприва имат вътрешни кухини, които играят ролята на естествена изолация на тялото, създавайки усещане за прохлада през лятото и топлина през зимата. С други думи, дрехите от коприва са подходящи за всеки сезон, а тенденцията за производството на изящни платове от най-високо качество би ги превърнало в пореден писък на модата.

http://www.tzum.bg/bg/usefully/1.html#obj5

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News