English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
20 Март 2018

Една от малкото "бутикови" улици в София е ул. Цар Иван Асен II. В частта и от Орлов мост до 12-то училище, улицата извива между нискоетажни постройки от двадесетте и тридесетте години на миналия век, от които лъха на истински дизайн и архитуктура. През последните години започна освежаването на някои от сградите, което откроява тяхната стойност за невъздържано порасналата ни столица.

В тясната за квартала градинка, поддържана от Райфайзенбанк, съжителстват през деня три поколения - малките деца, възрастните хора преобладаващи в квартала и служителите на банката, които не са се разделили с цигарите. Сладкарницата Mr.Bibo също приютява пушачите, както и пенсионерите, които не са останали само на отпуснатите им от държавата мизерни пенсии. Влезнала в заведението рускиня, с нотка на съжаление констатира, че в Москва пенсионерите не могат да си позволят кафето и пастичката. Тук хората, дори и в напреднала възраст обичат стила.

Трамваят го няма, а и "Стъклената спирка" отдавна не е стъклена. Няколко павилиона за вестници, ядки и денонощна продажба на алкохол, дюнери и тотопунктове придават "преходния" облик на улицата. Кино Влайкова се подпомага с каквото може, за да съществува, до нея една от най-старите хлебарници в София, колкото и да е странно продължава да произвежда кифли, рогчета, козунаци и всички видове хляб.
Не са много бутиците на улицата, които отстояват на времето, може да ги изброим на пръстите на едната ръка. Повечето са малки бутици от по 20 квадратни метра всеки от тях, опитващи се да съществуват напук на растящите като гъби молове в столицата, последния в най-голяма близост на бул.Ситняково. Какво ли ще се случи с тях и десетината магазина за хранителни стоки,  някои от тях работещи и на вересия, когато израсне новия хипермаркет.

Това е улицата на Драган Тенев, пред паметта, на когото ми е неудобно да пиша за София и нейните улици. Все пак се надявам да ми прости, тъй като улицата, на която той живя дълги години и хората, продължаващи да живеят тук, заслужават по-добра съдба.

За да не се случи упадъка, за което си мислим всички, но рядко говорим, на улица Цар Иван Асен II и трябва повече стил. Трябва и нов козметичен архитектурен облик, който да обособи бутиковата улица в приятна градска част с многобройни приятно ухаещи бутикови заведения за хранене и леки напитки, с още по-приятно изглеждащи стилни бутици, подхождащи на стилно изглеждащите възрастни хора в квартала, както и на младите хора, работещи в многобройните офиси на квартала. 

Една градинка се поддържа лесно от институция с големи финансови мускули, дали ще има сили и желание и за една улица. Не ми се иска да оставим тази възможност само на външни сили. Нужен е консорциум от собствениците на имоти по улица Цар Иван Асен и околните малки улици. Кино "Влайкова" с удоволствие ще приюти широкомислещите хора от квартала, които виждат промените и разбират, че за да се запази бутиковия облик на улицата, самите те трябва да поемат нещата в свои ръце. Споделете вашите идеи по мейла office@tune-in.info или използвайте формата за запитване и предложенията ви ще бъдат отразени на този сайт!

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News