English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
23 Март 2018

Maria Teresa Leal основа Coopa-Roca,шивашки кооператив установен в Rocinha, едно от най-населените предградия (favela) на Rio de Janeiro, през 1981. С прякор "Tetк," Leal е завършила колеж за социални науки. 

Не е обичайно една жена дори от средна класа да дойде в тази favela на града. Но когато Леал идва с нейната импрегада (домашна помощничка), която живее там, забелязва, че много от жените живеещи там имат шивашки умения. Липсват им само възможности да припечелват от това. Идва и идеята за кооператива, който започва с текстилни отпадаци, първоночално създават калъфки и прошити покривала. Постепенно с идването на опита, работата става по-професионална.

В ранните 90 години Леал привлича интереса на модните среди в Рио и през 1994 година, Coopa-Roca започва да произвежда облекла за ревюта. Привличат дизайнери и спонсори. Coopa-Roca привлича вниманието на медиите, идват контактите и контрактите. Моделите, които те произвеждат са уникални, съчатаващи спесифичен за Северна Бразилия стил на изработка с луксозни тъкани.

Неотдавна Tetк подписва договор и с веригата C&A и се надява да разшири дейността. Сега кооператива има 150 жени, повечето от които работят по домовете си и имат възможност да се грижат за децата си. Офиса им се намира в центъра на favela. Решенията се взимат колективно и жените са отговорни за производството, администрацията и публичността. Въпреки, че условията са все още трудни, повечето от жените намират, че това им е дало шанс да постигнат нещо в живота.

http://www.pbs.org/opb/thenewheroes/meet/leal.html

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News