За да подкрепим автора на долната статия и нашата кампания "Корени и креативност" публикуваме една статия на Юрий Вълковски от culturalpolicy.dir.bg, видяна от интернет на тази страница:
--
"Поводът за този кратък текст е решението на японското правителство да популяризира националната култура чрез световно известните японски "манга" и "аниме".

Ще си позволя да цитирам почти целия текст от сайта http://www.animenewsnetwork.com/news/2007-02-13/japanese-government-promote-anime-and-manga , защото е кратък, но изключително показателен:
"На 9-ти февруари японското правителство представи вторият 5 годишен План за представяне на японската култура в други държави. Един от основните приоритети набелязани в Плана е да се засили културния обмен между Япония и други страни - едно усилие, за което „манга" и „аниме" ще играят важна роля.
Правителството акцентира, че Япония ще промотира свой собствен стил ("Japan Cool") пред другите нации, като специално се фокусира върху износа на японски аниме, манга и музика. За тази цел Планът набелязва 3 точки:

1. Партньорства с университети и музеи със силна насоченост към изкуствата за промотиране на японската култура в чужбина.
2. Подкрепа за обучението на хора в сферата на изкуствата и развлекателните индустрии. Работа с университети и млади таланти за разработване на проекти, които могат да бъдат съ-продуцирани заедно с таланти от други държави.
3. Развиване на съществуващите обучителни програми, вкл. към Филмовия център на Токийския национален музей на съвременните изкуства.

Доскоро, по-голямата част от представянето на японската култура беше фокусирано върху традиционната култура. През последните години, обаче, се забелязва нарастване на гласовете за по-голяма подкрепа на японската поп култура в светлината на международния успех на манга-та и аниме-то.
Заявления в тази посока (нуждата за промотиране на аниме-то) са правени и преди. Сега, обаче, при наличието на новия План, една по-официална структура и система за културна промоция най-вероятно ще се появи в близко бъдеще."
(http://www.animenewsnetwork.com/news/2007-02-13/japanese-government-promote-anime-and-manga)

И ще си позволя да повторя една част от текста: "Доскоро, по-голямата част от представянето на японската култура беше фокусирано върху традиционната култура." Звучи ли ви познато?
С какво българската култура се представя в чужбина? Каква е държавната политика в тази посока?

Ще си позволя да цитирам и един официален български правителствен документ, където като цел е записано:
"Популяризиране на българското народно творчество като една от основните форми за интеграция на българската култура в европейския и световния културен обмен"
("Матрицата за мерките и отговорностите към Програмата на Правителството" - www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0037&n=000010&g=)

Тоест японците желаят да представят културата си чрез мангата, а ние чрез "българското народно творчество".
В известен смисъл мангата, както и графитите също са "народно творчество". Само дето японците гледат напред, а ние (като че ли) назад.
Мислите ли, че това може да се промени в близко бъдеще. Вярвате ли, че е възможно българското правителство да реши да представя българската култура не само чрез златни съкровища и фолклорни ансамбли, но и чрез съвременните изкуства на България, включително съвременен танц, медийни изкуства, експериментално кино и т.н.?"

С уважение към автора и благодарност прибавяме и модния дизайн към тези съвременни изкуства.

Още по темата: Корени и креативност

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In Всички права запазениs