English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
22 Март 2018

Преди около 20-ина години часовниците бяха лукс. Случваше се често да питаме или да ни питат "Извинете колко ви е часът? ". Такива бяха времената...
Сега времената са по-различни. Часовниците са ежедневие и рядко ни спират на улицата да ни зададат въпроса за часа. Времето по-често се измерва в години и често задаван въпрос е "Колко години имаме в бизнеса?".

Това е въпроса, който си задава всеки бизнесмен, обграден от световната конкуренция. Дали ще предоставяме услуги, произвеждаме или продаваме стоки, ние трябва да се съобразим с пазарните сили, които навлизат в нашата икономическа територия.

Когато отваряме магазин за дрехи, които ще купуваме от Турция, трябва да знаем, че няколкостотин човека правят това всеки ден, преминавайки с коли или рейсове южната ни граница и при препродаването им в България ще имаме тяхната конкуренция. Трябва да знаем, че няколко хиляди китайски търговци, пребиваващи легално у нас, имат зад гърба си най-мощната индустрия за производство на облекло в света. Трябва да знаем, че стотици магазини в Западна Европа ще направят след-сезонни разпродажби и ще изчистят остатъците си на ликвидни цени. Разбира се трябва да знаем, че и разходите за дрехи намаляват в кошницата на българския потребител, за сметка на новите му нарастнали потребности за комуникация, бързо придвижване и т.н. Трябва да знаем, че в следващите няколко години магазинните площи в моловете на големите градове ще се увеличат в пъти.

Какво кара тогава стотици предприемачи днес да отварят магазин след магазин за дрехи. Във всеки новостроящ се жилищен блок в столицата и големите градове се застрояват магазини, повечето от които за облекло, тъй като магазините за хранителните стоки бяха вече "изядени" от големите супер и хипер-маркети.

Една от обичайните формули е, че жената в семейството се облича добре, има много добър вкус и подбира добра стока. Да, но бизнес, базиран на тази формула не може да издържи дори и една година, което се доказва и от практиката. Резултата след една година ще бъде загуба, ще се озовем с магазинно оборудване и няколкостотин облекла, от които ще искаме да се отървем на каквато и да е цена, за да си покрием загубата. Времето на куфарните дубайски и турски търговци е отминало безвъзвратно. За някои от тях ще остане добър спомен "колко облекла продадохме". Те едва ли ще разберат каква е разликата между това да си продал 100 000 облекла на различни фирми и марки "карашък" и да продадеш същото количество от един бранд.

Една по-добра възможност е да потърсим партньорство с производител и бранд, който има визия за бъдещето. Бил той български или чуждестранен, независимо дали е от Италия или от Скандинавия. Добре е, когато се насочим към определена пазарна ниша. Ще трябва да обсъдим с въпросната фирма маркетинг кампанията, която те ще подкрепят, да имаме предвид това неизбежно перо за разходи. Сега е времето на маркетинг фирмите, които предлагат на купувачите повече от дреха. Те предлагат стил, начин на живот, бързо променящи се колекции и не на последно място бранд. Времето не е запазено и за българските и чуждестранни фирми и само тези, които създават устойчиви нови продукти и бранд имат бъдеще.

И в двата случая, конкуренцията е вече около нас. Трябва да подготвим добър бизнес план, преди да накупим дрехи и оборудване, да решим дали имаме сили да мислим за бизнеса 7 дни в седмицата, от сутрин до вечер.

И все пак колко години имаме, задават въпроса предприемачите. Отговорът на въпроса "колко години имаме" се крие на една много далечна страница от маркетинг знанията и чака предприемачите да стигнат до нея. 

На тази тема: Да започнем бизнес с облекло

Този въпрос може да си зададат и магазините на ул.Цар Иван Асен II

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News