English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
23 Май 2018

Малцина са чували, че в световните модни среди има достойни имена на дизайнери, които имат корени от България. Макар и доста трудно успяхме да стигнем до информация за някои от тях.

В търсенията ни стигнахме до една българка, за която се знае много малко в България. Тя е известна (или се казва!) Таня Шакир и живее в едно градче от около 40 000 души наречено Коге в Дания. Таня може би не e сред световните светила, но това, което е постигнала го пожелаваме на всичките тези дизайнери, които са изоставили мечтата си.

През далечната 1992 година Таня е номинирана за Fashion Awards сред младите дизайнери на CPD Дюселдорф. На следващата година участвува в създаването на колекция за датската фирма Great Greenland, която предлага кожени облекла на пазара.
През 1995 година завършва петгодишен курс на Denmarks Design School. През 1996 година основава собствена фирма и марка Embrace. През 1998 година Таня се захваща с индустриално производство. 
През 2003 година на преден план излиза дизайнера Tania Shakir. Днес дрехите се предлагат в Дания , а дизайнарската и популярност я запознават с датската контеса Sussie of Rosenborg, за която работи.

Роденият в Украйна през 1977 година дизайнер Петър Петров е завършил през 1999 година Университета за приложни изкуства във Виена. В началото той работи върху костюми за рекламни кампании, преди да навлезе в модния дизайн. 
По-късно работи за Wendy & Jim, където е отговорен за подготовката и представянето на мъжката колекция есен-зима  2000-2001. През 2001 година във Виена Петров работи при "Be A Good Girl", отговаряйки за конструкцията и развитието на колекции пролет-лято и есен-зима. Все пак, той не забравя неговия живот в костюмите и през 2002 година работи над концепция и изработка на костюми за Lifeball 2002. През 2002 година той получава награда за неговата марка  "#" и колекцията му  пролет-лято 2003, представена в Kuntslerhaus и гарнира с наградата на Австрийската текстилна индустрия ‘Trade Association Prize' .
През 2003 година той излъчва марката ‘One of Some' и представя есен-зима 2003 в Showroom Romeo в Париж. Днес марката се продава в Париж, Токио и Хонг Конг. През същата година той успява да утвърди марката, спечелвайки наградата на международната преса Unit F за своята пролетно-лятна 2004 колекция, благодарение на ползите от тази награда. По-късно като представител на модния клас на Университета за приложни изкуства във Виена е подбран за участие в наградите на Moët & Chandon в GWAND, Lucerne, Switzerland.
През 2004 година на видео-инсталация представя есен-зима 2004-2005 в Galerie Allaire-Aigret, Париж. През юни същата година, е отпразнувано първото модно шоу по време на Парижката модна седмица, наречено "city camouflage" в Espace Saint-Martin, Париж и Петър Петров е представен на големия шоу бизнес. От тогава той влиза в постоянния календар на мъжките изложения в Париж и създава клиенти в Париж, САЩ, Япония, Хонг Конг и Берлин.

Какво е общото между тези двама дизайнери, освен успеха. Че те не търсят в изявите си името им и успехите им да се свързват с България.

Разбираме, че това което са получили тези дизайнери от България е частица в сравнение с това, което им е дала по-практичната и целенасочена европейска школа. И вероятно това ги кара да не афишират произхода си. Въпрос и на маркетинг.

Защо ли обаче модната преса, смята в случая с Петър Петров, че източноевропейските му корени са частица от таланта му.

Ние все пак публикуваме информация, която намерихме за тях в интернет на връзките по-долу, каквото и да значи за всеки един читател, гордост, безразличие или просто една добра практика. Което беше и причината да стигнем до тези дизайнери, до името на Галина Михалева и надяваме се до други имена. Разбира се няма да пропуснем и тези, които работят и успяват да сторят това и в България.

http://www.taniashakir.dk/Profile.htm
http://www.fashionwindows.com/gallery/petar_petrov/default.asp
http://www.contemporaryfashion.net/index.php/none/more/3521/uk/profile.html

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News