English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
24 Февруари 2018

Според наличната информация жените в Япония са се обличали с плат, който е бил срязан при вратната извивка, така че главата да може да се мушне през цепнатината до ... IV век. До тогава те не са се различавали твърде много от начина на обличане в Гърция или в Рим. Някъде по това време се появяват първите шити облекла. Популярното кимоно навлиза доста по-късно. В началото на периода Едо (1600-1868), много от хората се обличат твърде семпло, въпреки че за формални случаи жените са носели по-усложнените облекла uchikake. Но дори и всекидневното облекло започва да става по-привлекателно с навлизането на атрактивни багрилни материали и изрисуваните щампи, които се виждат и до днес в кимоното, което доминира до края на 19-ти век.
От края на 1940 година и през 50-те години, жените се увличат по така нареченият "американски стил" с тесни прилепнали дълги поли, клоширани при подгъва и с широки колани. Френската мода навлиза в Япония през Щатите. Когато през 1947 година Christian Dior прави своя дебют в САЩ с Paris Collection, информацията за събитието стига и до Япония. Дамите в страната на изгряващото слънце също са обхванати от интереса към "новия женски имидж", станал популярен в целия свят. 
През 60-те години младите хора стават арбитри на модата. Това е времето на прехода от високата мода към по-ниско стойностните масови облекла и от формалното облекло към стила кежуал. 
Мини-жупите, изложени на Paris Collection през пролетта на 1965 година пробиват на пазара в Япония веднага. В първия момент масовите медии се противопоставят на късите поли поради структурата на японската жена, но след като английския модел Twiggy, известна като "кралицата на мини-жупа" посещава Япония през 1967 година, артикула навлиза масово на пазара и това продължава до около 1974 година.
През 80-те години на миналия век, на международната сцена излизат и японски дизайнери Kenzo, Miyake Issey и Yamamoto Kansai. Модата на Yamamoto Yoji, от дизайнерската група Y's достига култова популярност. Няколко други дизайнерски имена пробиват извън Япония. През тези години линията на дамската дреха следва линията на женското тяло, а в университетите е популярен стилът shibukaji (Shibuya casual). Основната интрига около този стил е простота и издържливост на дрехата.  Служителите на компаниите, започва да се носят все по-често брандирани облекла. Хората на заплати и до днес се придържат към концепцията "изчистено" и "умерено". В края на работната седмица, в петък навлиза обичая да се използва кежуал облекло в офисите.
90-те години са времето на съжителстване на различни стилове, без да доминира един от тях. Младите момичета, завършващи училище започват да формират модните тенденции.
И така стигаме до пролетта на 2007 година, когато роклята изригва на модната сцена, след една година на популярност. Рокли в дамските цветове - бяло и розово са дрехата на избора, сред "елегантната и консервативна" тълпа, докато раираната рокля печели привърженици сред мъжкараните. Функционални рокли от джърси в стил "прегърни ме" влизат в офисите. Роклите стават любима дреха на жените от всички възрасти, растат случаите, при които се носят.
Дамските списания, представящи модните пролетни тенденции излагат рокли на кориците, магазините им отделят видно място на витрините. Богатството на дизайн е очевидно. Наред с въпросните рокли "прегърни ме", виждаме вталени рокли или металически рокли в А-форма, както и изчистени рокли, има и къси рокли, напомнящи за футуристичния им рисунък, популярен през 60-те години и т.н. За всеки вкус има избор. 
Развитието е в дължините. Подгъвите са повдигнати и повечето рокли, въпреки различния им стил, са къси. Линията на подгъва често е с 20 см над коляното, някои разкриват цялото бедро. Към тази смелост прибягват по-младите момичета, докато жените предпочитат да ги облекат върху легинги или прилепнали джинси.
Роклите се наслаждават на растяща популярност, поради няколко причини. Само с един артикул като дреха, те придават на жената шик и женственост и им спестява нуждата да координират с други артикули. Позволяват свобода на движението и са удобни за носене. Покриват и някои изменения на тялото в талията и ханшовете и създават нов силует.
Може би успяхме да проследим еволюцията на обличане на японската жена. Какво стана все пак с кимоното. То ще остане дреха, носена при традиционни случаи. Нека да оставим майсторите на кимоното да се изявяват на тази сцена. За да навлезем на японския пазар за нас остава да следим световната мода и да опознаем тялото на японската жена. Останалото ... е маркетинг.
По материали на http://web-japan.org/

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News