English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
19 Март 2018

Шведския дизайнер Orjan Andersson работи дълги години като работник в склада на компания за облекло, после като мисионер на световния гигант в джинсите Lee за Швеция. Тогава Orjan Andersson едва ли е подозирал до къде ще стигне неговото увлечение по джинсите, върху които той рисува с бои на пода на неговото ателие, дори и сега понякога. Неговата първа изява като предприемач започва с магазин за дрехи втора ръка. Магазинът Weekend, намиращ се на малка забутана уличка, далеч от центъра на Стокхолм работи само събота и неделя.
През 2002 година последвал нов магазин, вече в центъра на града, работещ през цялата седмица. Появява се новото лого на фирмата. Идват и първите поръчки. Днес Cheap Monday продават облекла в 28 страни. Списанието ELLE ги номинира за най-добрия дизайн на джинси, наред с най-известните брандове.
Джинсите Cheap Monday се превръщат почти въздесъщи сред младите шведи, поради техния урбанистичен дизайн,  умерената цена и вероятно не на последно място, благодарение на противното на скандинавските стандарти лого с озъбен череп.
Изделията се продават на половин цена, в сравнение с големите брандове, въпреки че не им отстъпват по качеството на денима и изработката. За ниската себестойност в началото допринася факта, че джинсите се продават непрани. В бюджета на Cheap Monday почти липсват разходи за създаване PR и промоция на бранда.  
Към известните джинси в колекцията на фирмата вече са прибавени фанелки, суетшърти, леки рокли и други изделия. На сайта на компанията могат да бъдат разгледани идеите на дизайнера и неговия екип http://www.cheapmonday.com/ .
През август 2007 се очаква да излезе на пазара нов лейбъл Qoniak. И ако Cheap Monday черпи вдъхновение от рок-енд-рола и пънка, то Qoniak ще ни води към електрониката и клубната култура. Според дизайнера Andersson, ако Qoniak беше магазин от неговата седмична поредица, то най-вероятно би се казвал Fancy Friday, имайки предвид малко по-високото ценово ниво на новия бранд.
Ако желаете да си припомните материала за фирмата от февруари м.г. потърсете го в анализа на пазара на облекло и текстил в Швеция .
Върнахме се към този материал и поради една друга причина. Потърсихме прилика между дизайнера Andersson и нашия приятел Mr.Mastilo. И двамата се вдъхновяват от възможността да рисуват с бои върху джинсите. Делят ги петнадесетина години, които Андерсон е изкарал като чирак за други фирми. Дали Mr.Mastilo ще има търпението, което има шведския дизайнер, да се поучи от опита и грешките на другите или подобно на повечето млади хора в България ще потърси възможността да загребе по-скоро от плодовете на своя талант. Времето ще ни покаже. Ще продължим да следим творческия път на двамата дизайнери...

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News