English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
22 Март 2018

На 3.11.2005 г. в София се проведе IV-та годишна среща на Индуико и група Миролио със сектора "Облекло и текстил". Представители на около 50 български фирми и на държавата уважиха форума в СТЦ- Интерпред.

Тези, които не са присъствували на предишните срещи ще си зададат въпроса, защо им трябва на испанците и италианците да споделят с българите опита им за справяне с процесите на глобализацията, засягащи текстилният сектор. Явно това не бе разбрал и представителят на китайското посолство дошъл да чуе за какво става дума. Дойде неподготвен и не се възползва от симултантния превод на няколко европейски езици, които звучаха в залата.

В съзнанието на мнозина остана това впечатление - Този път ги бихме. С техните оръжия, с изненадата. И съобщението до Пекин този път ще бъде кратко: "И те взимат насериозно нарастващата индустриална мощ на Китай, но не знаем какви форми на взаимодействие ще изберат фирмите от тези три страни, за да се се противопоставят на нашата инвазия".

Инвазията, която се чувства - тази година в текстила, скоро и в други индустриални сектори.

Остана да разберем какво се случи на тази среща. Представителите на чуждестранните фирми показаха посоката, всяка фирма да поеме риска за производство на готов продукт, постепенно да излезе от опасната зона на ишлемето, да развива иновации в дизайна и гъвкавото производство.
От Испания чухме - произвеждайте малки серии, но за много хора, от Италия ни казаха да се огледаме за дизайнерите, които са около нас. Напомниха ни за неизползваните възможностите, които предлага Международният моден център в Интерпред Fashion Floor International.
Българските фирми търсеха стратегическо партньорство, някъде прозираха очаквания от държавата. Търсеха се умни решения, различни от стандартните форми на сътрудничество.

За съжаление и този път сравнително малко фирми дойдоха на форума. Защото тук не се раздаваха поръчки за ишлеме. За ишлемето, което дава хляба днес, но не дава бъдеще. На форума бяха тези фирми, някои от които вече надминаха флагманите на соцпроизводството. Тук бяха производителите на марките дрехи, които българката носи сега и ще носи през следващите години. Те заделиха един ден от своето забързано ежедневние за да погледнат в бъдещето.

Други материали
Китайците не могат да се конкурират с нас

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News