English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
20 Април 2018

Бутиковият магазин се намира на мадридската ул. "Сан Лоренсо", 19 - една от тези тесни старинни улички, където можете да се натъкнете на чудати хора, галерии за всякакви странни изкуства, магазини с нестандартни стоки и мистериозни заведения. Иначе казано - люлката на мадридската субкултура, култова зона за „стрийт модата", простираща се между метростанциите "Чуека" и "Трибунал", където вече и българите си извоювахме достойно място. Заслугите са изцяло на Теодора Иванова и Ася Иванова - дългогодишни приятелки, живеещи в Мадрид. (Дори и фамилните им имена са еднакви!)

Теодора е от Велико Търново, приятелка е на Енита и често след пътуванията си до родния град се връща в Испания с уникални модели на дизайнерката. Ася е възхитена от тази мода и така постепенно узрява идеята да открият магазин в Мадрид. За съдействие се обърнали към асоциация "А и Б Балкан", която им помогнала с предоставянето на информация и контакти. "Те много ни помогнаха. В Испания съществуват възможности за взимане на кредит без гаранция, но трябва някой да те насочи. В случая "А и Б Балкан" ни подкрепиха и ни свързаха с испански организации, които да ни съдействат за изготвянето на бизнес план", разказа Ася пред "Нова дума". В началото установяват контакт с неправителствената организация "Трансформандо", която им помага с икономическото планиране на проекта. От своя страна организацията работи с банката "Кайша Каталуния", която отпуснала кредита. "Кайша Каталуния" има фондация на име "Ун сол монт", която ни субсидира, а „Трансформандо" ни помогнаха със знания и опит", сподели Ася. Кредитът е за срок от пет години и не изисква гаранция (авал, както казват испанците). "Трябваше да чакаме около месец, за да ни одобрят проекта. През цялото време не спирахме да действаме. Търсехме усилено помещение и още хиляди неща, които са свързани с подобно начинание." Рискът бил голям, тъй като намерили помещението, преди да получат зелена светлина от "Кайша Каталуния". Независимо от това, решили да го платят. И спечелили. Все пак не всичко било толкова лесно, както изглеждало на пръв поглед. За да се финансира проектът, трябва да мине няколко нива на одобрение. "Първо го гледат в Мадрид, в представителството на кредиторите, после го изпращат в централата в Барселона, където се произнася тежката дума", обяснява Ася.

Първия път централният офис на фондацията върнал проекта, въпреки че бил одобрен в Мадрид. "Искаха ни цени, снимки на стоката. Ние им бяхме изпратили само от лятната колекция, а те пожелаха да видят и за зимните модели. Тогава им предоставихме повече информация и ни одобриха окончателно". В момента, в който получили положителен отговор, започнали да набират и допълнителни средства за отварянето на магазина. "Ун сол монт" ни дадоха кредит от 25 хил. евро, което е добра сума, но трябваше да се сдобием с още средства", сподели Ася. Този вид финансова подкрепа е не само за имигранти, а и за всички инициативни предприемачи, които искат да стартират собствен бизнес, но не разполагат с гаранция, която изискват повечето големи банки. "Има възможности, стига да има кой да те насочи и подкрепи", казва Ася.

"Изкуството да не се предаваш". Така определя постижението си Теди, която е от 10 години в Испания. "В началото, като дойдеш, не знаеш на кой свят си ... - споделя тя, - но в даден момент започваш да осъществяваш мечтите си...." "Знаеш ли кое е най важното? - допълва Ася. - Да не се предаваш! Всички падат, но изкуството е да станеш, след това."

Бизнесът не е леко начинание - както в родината, така и в чужбина. В България обаче е по-трудно, смята Ася. "Самата икономическа ситуация не ме предразполага да предприема нещо подобно там". Според нея сега е по-трудно, отколкото преди. "Предприемачите, които са започнали преди време, са набрали скорост и се справят, но в момента условията са много по-тежки", разсъждава на глас младата дама. Ася не си била ходила до родината в продължение на седем години, но не останала с много добри впечатления от онова, което видяла там последния път. "Промяната е голяма, има вече всичко, страната ни е красива, но проблемът е в хората", казва с разочарование. "За да се оправи държавата ни, трябва да се промени съвестта на всеки един от нас поотделно. Някои неща са ни излишни, като прекалената гордост, завист и грандомания - смята тя. - Проблемът не е в парите, нито в икономиката, проблемът е изцяло в нашия манталитет." Въпреки това е убедена, че "всеки се чувства най-добре в собствената си страна" и твърди: "Аз ще се радвам един ден да се завърна".

"Вярвам, че късметът човек сам си го прави", казва ни Ася и допълва: "Важно е да знаем да се поставяме на мястото на другите".

В Испания двете предприемчиви дами се чувстват уютно, благодарение на топлината и добронамереността на испанците. "Нито за миг не съм се почувствала имигрант, освен в началото, когато се качвах от задната врата на автобуса и се чудех защо не ми отварят", шегува се Ася.

Няма такива дрехи!

От съседния магазин дошли да ги поздравят за нестандартната идея, похвали се Теди. Клиентите са доволни, виждат нещо по-различно и непознато на витрината. Коментарите са: "Няма други такива дрехи! Омръзнало ни е да гледаме едни и същи неща навсякъде", цитира тя. От магазина пазаруват хора на всякаква възраст и с различни вкусове. Моодели на дизайнерката Енита в бутика на Ася иТеодора"Всеки може да намери нещо за себе си", казва Ася. По -високите цени на моделите не смущават хората, защото не са недостъпни, според Теди, а и модата на Енита е изкуство. Според Ася „дали ще правиш оборот или ще продаваш много неща на по-ниска цена, е едно и също". „Освен това, кварталът, в който се намираме (Б. ред. зоната „Маласаня" е известна като люлката на т.нар. "Мовида мадриленя", авангардно артистично движение от 80-те, към което принадлежат личности като Педро Алмодовар, Роси де Палма и Аласка), е известен с бутиците на най-модерните младежки марки, като "Енерджи", "Дизел" и "Десигуал", обяснява тя. Дрехите не са за всеки ден, единодушно заявяват и двете съдружнички, но е хубаво всяка една жена да притежава нещо подобно в гардероба си. За българи има специална отстъпка.

Енита е известна българска дизайнерка от Велико Търново . "Много хора от българския шоу бизнес се обличат с дрехи на Енита. Моделите са уникални и се шият в ограничен брой " увери ни Ася. Колекцията, която можете да намерите в магазина в Мадрид, няма да видите на друго място. „Тя се обновява на всеки две-три седмици и затова предлагаме много по-богат избор от модели", обясни събеседничката ни.

Енита започнала да твори в началото на 90-те във великотърновски гаражи, разказа ни Теди, приятелка на дизайнерката от повече от 25 г. Успехът идва благодарение на креативността и нестандартните идеи на моделиерката. Днес нейни бутици има в Англия, Холандия, Италия, Швейцария, Кипър, Израел и Украйна.

Александра Райчева http://www.bnr.bg
Текстът е предоставен от вестник "Нова дума", Испания и с незначителни съкращения.
Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News