English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
18 Февруари 2018

Всъщност моята история започва така:

Седми март, ден след официалното откриване на аутлета на Zara у нас - първият аутлет на марката в чужда страна, създаден преди бранда да е стъпил официално тук (което в близките 3-4 години изобщо и не се предвижда). Из цяла София са пръснати елегантни билбордове, на които тържествено се съобщава за откриването. Голямото  Z напомня онова от шпагата на Зоро и със същия замах се забива в съзнанието на българката, която винаги е държала да се облича добре. Та, вдъхновена от цялата тази прелюдия и факта, че притежавам някоя и друга дрешка от иностранните Zara, се отправям към митичния магазин. Оказва се, че се намира в красива и нова бизнес сграда, на първия етаж. Ориентирам се обаче по десетките беемвета, аудита, последни модели кабрио на най-тузарските коли, паркирани пред магазина. От тях изскачат адекватни момичета - фигури на богини, коси с екстензии, чанти на Версаче, Прада и Гучи, килограми силикон, грим и парфюми. Влизат през стъклените врати на магазина с походка на газели и самочувствие на дами, чийто чанти и портфейли се избират от двама асистенти в магазина на Louis Vuitton в Париж...

И след това става преобразяването...

Тълпата от озверели женурля ги повлича. Дрехите, очевидно, са били разположени по известна логика сутринта, само че в края на деня от нея не е останала и следа. По земята се въргалят цветни блузки, полички и рокли, които притеснени продавачки се опитват да подредят. Имаш точно три секунди да огледаш каквото и да е - след това нечия ръка с двестаграмов пръстен го е измъкнала изпод погледа ти и вече го нахлузва върху дрехите си. За проба няма време - пред кабинките опашката е като за мляко в началото на деветдесетте. Всяка от чакащите е нарамила своя камара от дрехи, която възнамерява да пробва в най-различни комбинации. Около закачалките в салона се тълпят жени от всички възрасти. Когато аз бях там, вътре имаше поне три майки с колички (от тези с трите колела, които така и у нас не се научиха, че не са за тротоари на град, а за сутрешен джогинг с бебето, но това е друга тема), бебета в кърмаческа възраст и по някоя майка или бавачка наоколо. В средата на магазина, обзаведен между другото семпло и с вкус, има маса, почти покрита от пуловери, панталони и какво ли не. Върху тази мекичка планина една от майките е сложила детето си и грижливо му сменя памперса... Процедурата не прави впечатление на никого, защото така и така а си отместила поглед, а някой ти грабва дрешката под носа.

Иначе дрехите са това, което може да се очаква - от минали колекции, но с доста сносно качество и смешна цена. Пример - черна памучна рокля  с все колана - 39 лв, блуза - 17 лв, пола - 30 лв и т.н. Имайте предвид обаче, че всичко това вече се е търкаляло по подовете на някоя от световните Зари и също така озверели на тема пазаруване гъркини, испанки, англичанки и французойки са ги пробвали, дърпали, напъвали и захвърляли.

 След бързия оглед нарамвам въпросната рокля за 39 лв (не мога да се сдържа - това е Зара все пак!) и без да меря, отивам на касата. Пред мен стои възрастна госпожа с вид на виенска пенсионерка - тупирана боядисана коса, много грим, розов панталон и светлосиньо сако, а изпотената касиерка маркира купищата неща, които тя е взела. Процедурата отнема около 20 минути - време, за което се сформира една доста нервна опашка - и плаща... 987 лева! До бабата стои дъщеря й - луксозна кака с чанта на Prada и дрехи за стойността на една сносна кола. Докато плаща, бабата проявява и претенции по повод една блузка, на която й нямало копчето. Касиерката любезно обяснява, че се намираме в аутлет все пак, но бабето така и така вдига скандал, който дъщеря й неумело потушава. За да платят, не им достигат около сто лева. Намират ги с едно енергично бъркане по джобове, портмоненца и чантички. Накрая правят шумен извод за това как няма смисъл да се купуват скъпи неща от "Виена и Париж, като сега сме си натъпкали гардеробите с кво ли не за цело лято!" ... Тръгват си с ауди Q7... Що ли не мислят така и за колите си?!

Родният аутлет на Зара е странно място...

Целият разказ на Мария Касимова може да прочетете, анализирате и да се забавлявате, ако стигнете до тази връзка http://www.capital.bg/showblog.php?storyid=317337

Защо търсим модни журналисти може да научите от следващата връзка

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News